用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解有d直資可以happy school,官津得唔得? ...
樓主: Jules_S
go

點解有d直資可以happy school,官津得唔得?   [複製鏈接]

唔好意思,有個迷思。點解有d直資學校可以做到happy school, 又可以做到ok學術成績?但一般主流官津學校就較多功課,同常操練學生。

有無官津例子又happy(少功課、少測驗)又有成績?

係直資龍校資源較多,較少競爭環境,還有其他原因嗎?

謝謝

15    0    1    0

回覆樓主

謝謝回覆。

其實我期望我小朋友成績ok, 有進步就得,長期‘top‘果d,家長同小朋友都會有唔少壓力。
無論初小或高小,我覺得返學都唔應該係苦差。如果係學術之餘,又有機會同時間,係校内外生活作不同活動嘗試,尋找興趣,認識自己,已經不錯。小學加中學12年,如果唔鍾意返學又日日覺得辛苦,都幾慘。

但正如樓上所講,官津學校已存在一定運行模式、甚至包袱。除非決心,否則尋求大突破不容易。欣賞最近聖公會呼籲屬下小學少功課、甚至零家課, 希望真係可以實行到。

回覆樓主

我對happy school 定義:小朋友鍾學返學,放左學,小朋友做完功課,除左學術,仲有d時間做自己喜歡做嘅野。
係而家呢個社會,咁要求睇嚟好似好理想,但係其實點解唔係基本野。返左8個鐘頭學,學術之餘,淨係想比少少時間佢地自己玩下,抖下氣。

我自己認識happy嘅直資唔多,只係知道港同、St. Margaret, 小學一、二年班都係冇考試, 學校活動比較多元化, 功課量需時較少。

hkpapa852 發表於 18-2-9 13:33
真係唔明點解到今時今日不少家長仲盲目以為直資/私立學校都可以係happy school。

我諗唔一定,依家啲家長咁醒目,考甚至決定讀直資/私校前,都會做資料蒐集,真係讀過真係唔適合自己小朋友或唔合預期嘅話,可能都會轉校,但人數應該唔會好多。

況且呢個題目都係討論‘有啲’直資學校,而唔係泛指全部。

回覆樓主

我個人較相信孩子年幼階段應多活動、多生活體驗、多閱讀,但少學術,尤其在K3以前。讓孩子有更多機會鍛練大小肌肉、社交、語言、自理、情緒等發展。

如K3以前不太講究學術的話,初小階段亦不應迫得太緊,應給孩子多點適應時間,培養正面學習態度和習慣。

始終學習是漫長的路,高小以後更需要孩子的自主學習。愉快和喜歡學習是過程,對鞏固學習絕對有幫助。

希望亦樂見香港慢慢有更多學校、和家長容許小孩每天留白,有自己的時間空間,不用過分追趕課程、功課測驗、考試和名次,早睡早起,身心好。

‹ 上一主題|下一主題