用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望   [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 19-5-10 22:18
GHS 相對其它女津如 SMCC.  MCS 的學生人數流失也差不遠,個人不覺得是GHS 獨有的現象,反而有興趣知各校 ...
以2017-2018年畢業生人數同2012-2013年S1人數計:

SMCC: ~10%

MCS: ~20%
GH: ~28%

基本上, 官津中學除個咗少部份有15%以上流失率外, 大部份只有10%-15%

直資中學, 名校同非名校, 流失率好似都係以20%起跳

GT: ~50%
PKC: ~38%
Law's: ~30%
DBS: ~20%
SPCC: ~20%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 19-5-14 13:00
50%?!咪即係100個走50個?我有無理解錯?
GT有幾多人呢? 或者可以去呢度用最古老既辦法, 數吓人頭:

https://www.flickr.com/photos/143034219@N02/sets/72157686545155433

2017-2018年3班G12合共只數到58個身穿校服既人頭

再以學校公佈既DSE數字去計:

ABCC/B

BxA, 以最接近整數顯示以最接近一個小數位顯示

百份比全級人數達標人數以人數計百份比Remarks
中文5+24.10%581424.10%計算一致
英文5+29.30%581729.30%計算一致
數學5+27.60%581627.60%計算一致
通識5+17.20%581017.20%計算一致
英文4+75.90%584475.90%計算一致
33222率87.90%585187.90%計算一致
JUPAS degree83.80%584984.50%計算不一致

G12只有58人又似乎係合情合理

如果G7按學校簡介標準, 收足26-28人一班, 即有12X人. 如果收少咗, 相信起碼都有100以上 (2011-2012年G6都有87人, GT既G7唔會連13個街外人都收唔到啩?)

王家爸爸    發表於 19-5-14 20:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gracelam 發表於 19-5-14 13:49

一間中學, 到中六/G12得返58人又真係幾耐人尋味。。。。。 ...

咁講番GH, 24X人走剩17X人, 都係~30%, 原來比例唔算多了!

沒有最多, 只有更多

新派直資提升成績, 果然悟出了一套方法

又side track一下, GT係2017-2018年G11有72個人頭, 2018-2019既G12得番60個人頭, 一年少咗~17%啫!

Lucifer3960 發表於 19-5-14 15:52
回覆 hkpapa852 的帖子

GT 只有60個學生考DSE, 其他人? 考IB
IBDP應該2020年個班先有得考

60人係2018-2019年所有G12學生 (按照校網照片數人頭計)

就算當年G7只有100人, 都走咗40%

pignet88 發表於 19-5-15 21:20
樓主不用灰心, good hooper出到去絕不失禮,有一啲去St. Mary, 有啲去英華女書院, and MCS ,大部分出咗去b ...
呢堆學校全部可以係抽追嚟,只反映了GH中學部連部份小學部B1學生也不收。

QQfishs 發表於 19-5-16 08:40
吾收又點?有時吾單只睇成績,仲有好多其因素,求學不只求分數。
的確, 唔收又如何?

只係覺得奇怪, 為何家長認為以下係正常:

1. 從來唔會講明學生符合咩條件可以直升上中學部
2. 對升唔到上中學部既學生無升中支援

pattoby 發表於 19-5-22 15:39
GHS 中學部唔係早上堂架WO

GHS 08:30 上堂, 相信唔可以叫早.........

http://www.ghs.edu.hk/sec/sbp.html

MSS位置更隔涉, 仲要 07:55 上堂, 又無聽過有人話佢因為地理位置或早返學趕客唔想去讀喎?

http://www.mss.edu.hk/mss-profile/info/SchoolTimeSchedules.pdf

Yanamami 發表於 19-5-22 19:17
唔洗錢嘛……仲投訴?
人地話附近有車房都危險,何況去咗山卡啦既地方?斷水斷糧有色魔點算?

窮在路邊無人問,富在深山有遠親

bbforever 發表於 19-5-23 09:18
聽聞今年LSPS有人轉去DBS,原因都係lB !
S1就轉去, 恐怕4年後發現只係夢一場

bube6218 發表於 19-5-27 23:04

有証有據,不是空談,不是靠二人口供作判斷

未夠10歲既兒童係唔會受刑責, 加上無真憑實據 (相信連錄音都無啦!), 就算警察幫你開file, 都唔會有結果.

如果攪到咁的話, 預咗要同學校兼個位家長反面. 如果日後仲留係學校, 一定無運行

‹ 上一主題|下一主題