用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021 DSE成績及入U率 (更新: 14-Dec-2021 #1214)
樓主: hkpapa852
go

2021 DSE成績及入U率 (更新: 14-Dec-2021 #1214)   [複製鏈接]

ucw 發表於 21-8-18 09:58
回覆 hkpapa852 的帖子

講自己有幾多人入三大入MBBS/MBChB,突顯唔到自己有幾勁。起碼同D記L記嘅分別,唔 ...
年年校務報告講IBDP考生攞XX個3大offer都吸睛嫁
人均起碼1.5個
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

NPL
http://www.npl.edu.hk/nganpoling ... 1629068698IuErI.pdf

主科4+平均: ~55.5%
整體4+: 全港4+ x 1.6 = 36.6% x 1.6 = 58.56%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

szwani2412 發表於 21-8-18 16:21
恭喜本校今屆中六同學在香港文憑試中取得理想成績,這實在是老師和同學過去數年努力不懈的成果,我們為此 ...

謝謝, 原來培道更新咗DSE覆核後既成績 (但日期又唔改?)

3322+2率由76.4%變為78.1%
(中文達3率高咗, 應該有1同學覆核成功)

24116433 發表於 21-8-20 19:29
TWGSS updated
借用poyau template一用
謝謝資料
中史科還多了一個5*

myfatgal 發表於 21-8-21 23:45
請問點解冇LS同DB?係咪未夠資料?
時辰未到囉!

SPCC DSE 和 IBDP 成績都有更新

SPCC 中文和通識5+各多了一人

morningsun 發表於 21-8-22 00:34
看它的成績,包括成績最好的那幾個學生,以及4+的比例,5+科次有點不合理,5+ %也不合理。 ...
坦白講,我亦覺得蒙既人均5+好得有點難以置信
不過亦非無可能,只要集中拔尖就有機會有呢個效果

christy2011 發表於 21-8-22 16:37

中史係咪比西史地理易拿5?
無研究

Zleep 發表於 21-8-22 22:39
個排名又微調左呢,hkpapa 加左咩元素入去?
似乎昨天計分個excel個formula走咗位..... 今日對過改番

islz 發表於 21-8-23 12:45
典解矛 德萃?
仲有只應天上有地下無嘅 福建 去左邊丫? 前10唔見佢嘅?
1. 德x有中六畢業生嗎?2. 德x有人會考DSE嗎?

福建子弟兵御駕親征,成績不見得較以往有任何優勝之處。

cafeva 發表於 21-8-23 10:54
依個排法有D怪怪地... 張祝'山' 同SJC 5+ 成3X% 低過咁多2X%既

因為評分按照 5+ & 4+ & 3322% 去計

如果缺少其中一項資料, 該項成績只會按比例估計

而且我既評分方式係 4+ 成績佔最高比重

呢個只係我個人評分方式, 大家可自行調整

不過我會講清楚點計分 (#6), 唔會好似好多"專業"網站咁, 講完幾千字都唔知佢點計分

如果你有興趣, 我俾埋個計分Excel表你又點話吖!

MCS

繼續4年平均: http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/Prize_stat.htm

初步推算, 整體4+今年大約 81.5%, 實際要等佢校務報告出先知係幾多

嘉諾撒書院

https://www.canossa.edu.hk/index.php/curriculum

3322率: ~76%
4主科4+%: ~46%/~40%/~41%/~37.5%
4主科4+平均: ~41.13%

QC 校網有更新

JUPAS offer: 119/128=92.97%
3大degree: 79/128=61.72%
海外大學offer: 18/128=14.06%

去考海外大學既比例較以往多了!

DSE成績都有調整, 5+多了兩個 (QC又犯低級錯誤, 5級人數改咗但總數無改)
中文5+: 23% => 23.8%
LS 5+: 32% => 32.8%
主科5+平均: 42.2% => 42.6%
人均5+: 3.44 => 3.45
整體5+率: 52.12% => 52.27%  (以人均考6.6科去估算, 現實中QC過往人均考達7科, 所以整體5+好機會只有: ~49.33%)

ucw 發表於 21-8-25 09:52

係咪高過以往,可能要睇吓《黃龍報》先知。

《黃龍報》都係滯後....... 今年既升中詳情可能要兩年後個份先有講

ucw 發表於 21-8-25 09:52

係咪高過以往,可能要睇吓《黃龍報》先知。
你今年有冇"狀元男校"既DSE資料?
間學校既家長今年暫時未見再係度開心分享資料

b3410 發表於 21-8-25 11:37
QC 5 +高過前面幾間學校,是否位置應改下?
#691 解釋咗, 因為QC未公佈4+成績, 所以按照"現有評分方式", 整體評分會低過一D有公佈4+成績既學校
其實大家唔駛咁心話邊間排位應該高D/低D, 等QC係12月中Speech Day公佈晒各科DSE成績詳情, 自然就可以"平反"

大家其實可以按照個人喜好, Copy #3, #4既資料, 放番去Excel 排咪得囉!

到時大家鍾意用 3322 又好, 5+ 又好, 3大率又好

SummerTrees 發表於 21-8-25 14:23
也可以把不同計分項用不同權重(參數)分別計算,會發現總有幾間排名對參數適應性特別強的學校。
...

#6 已講明點"計分", 如果唔明我又舉過大家都好有"興趣"既例子同大家研究下:

SPC & QC
學校人均5+主科5+平均整體5+%人均4+主科4+平均整體4+%3322率
SPC3.3840.20%50.00%80.70%84.30%
QC3.4542.60%

5+/4+/3322率 "評分對照表" (在 #6 已有):
估計5+率估計4+率估計3322率
50.00%85.00%85.00%
40.00%80.00%80.00%
35.00%75.00%80.00%
30.00%70.00%75.00%
25.00%65.00%75.00%
20.00%60.00%65.00%
15.00%55.00%65.00%
12.50%50.00%55.00%
10.00%45.00%55.00%
7.50%40.00%50.00%
5.00%35.00%45.00%

(1) 主科5+平均 & 整體5+%,攞最佳數字,比重佔:35%

(2) 主科4+平均 & 整體4+%,攞最佳數字,比重佔:50%

(3) 3322率,比重佔:15%

SPC評分:

5+項目評分佔比: 50% x 35% x 100 = 17.5
4+項目評分佔比: 84.3% x 50% x 100 = 42.15
3322率項目評分佔比: 80% (對照評分) x 15% x 100 = 12

總分: 71.65

QC評分:

5+項目評分佔比: 42.60% x 35% x 100 = 14.91
4+項目評分佔比: 80% (對照評分) x 50% = 40
3322率項目評分佔比: 80% (對照評分) x 15% = 12

總分: 66.91

可能大家會奇怪, 點解係 #7 中 QC 有 "整體5+", 但計算時又唔用呢?
因為呢個 整體5+ 並非官方公佈數字, 只係推算數字, 為咗減少誤差, 盡量避免用太多 推算數字去估計

不過就算用 QC 推算既 "整體5+" 去計, 其實又差多少呢?

調整既QC評分 (以推算既整體5+計):

5+項目評分佔比: 52.32% x 35% x 100 = 18.31
4+項目評分佔比: 80% (對照評分) x 50% = 40
3322率項目評分佔比: 80% (對照評分) x 15% = 12

總分: 70.31

其實大家都係食花生, 你估真係有 QC 家長會好介意呢D數字咩!

b3410 發表於 21-8-25 17:06
你用推算的時候,QC推算4+率應該是85%,帶入之後,結果就會唔同。
因為QC 人均5+,主科5+率都高於SPC,而 ...

坦白講, 整體4+能達80%或以上既學校, 其實真係絕無僅有, 就算QC多年嚟, 都只係試過2次:

2013-20142014-20152015-20162016-20172017-20182018-20192019-20202020-2021
整體4+比例80.10%80.74%78.43%80.77%75.43%73.94%79.34%
4主科4+平均79.52%79.86%79.14%80.02%72.87%73.72%80.70%
整體5+比例48.00%53.77%49.10%55.61%41.16%46.10%47.07%52.32%
4主科5+平均42.51%48.17%47.55%50.08%35.08%41.11%42.55%42.60%
整體5*+比例26.55%32.34%27.45%34.20%20.69%25.50%28.12%29.47%
4主科5*+平均24.21%27.92%25.92%31.07%18.61%22.33%24.84%
整體5**比例8.88%13.80%8.87%13.10%5.82%9.58%10.44%10.06%
4主科5**平均7.53%10.85%8.59%12.23%5.94%8.36%9.25%

所以如果咁隨意就話 QC 整體5+ 起碼有 85%, 似乎係更不負責任既行為

還有一點, QC 過往多年, 人均應考科目數其實都係7科或以上, 現在只係用 6.6科計, 其實已經令數字"靚仔"咗, 最終數字可能比現在推算低

b3410 發表於 21-8-25 17:19
咁即係你的推算表格有問題
咁交俾你, 整個無問題既"推算表格"出嚟, 做福人群

‹ 上一主題|下一主題