用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ ...
樓主: joey媽媽
go

好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ [複製鏈接]

joey 媽媽
真係唔低, 比d無謂人攪到生日都唔開心
呢個世界仲係有d鍾意講是非的人, 咪理佢哋啦, 公道自在人心 !
唔好將自己的快樂, 放係呢d人手上呀 !! 佢哋言行影響到你, 佢哋咪成功咗 !
同我哋傾吓計仲好啦 !!

原文章由 joey媽媽 於 07-10-7 13:31 硐表
kmwun   , mandylung

多謝你們的祝福~~~妳們真好有心..

kmwun 你又會知我生日既,我都不知幾時同你提及過,妳的細心真帶來一些暖意給我~~因為當天生日早上我已哭了:cry: 生日那天我都不開心,不是我老公仔女問 ...

今日心情好差 .... 以前自己都成日鼓勵人, 要教導有特殊需要小朋友, 要先處理好大人情緒, 才可以教到.  我什至覺得自己已做得唔差.  起碼亞仔由當年比評為不能入讀正常學校, 到而家佢已經係主流讀緊3年級而且係精英班 tim !
但人總有失落時候 .....
今日我覺得要教一個係 ADHD既女, 再加一個A 仔, 我覺得好攰 !!
我做既事都想佢好, 但 .... 亞女唔領情 !! 但我又做唔出放棄佢. 好辛苦 !!!!!
大家唔好介意, 我係到呻吓 ...

sjmama
好開心收到你嘅message, 好warm, 正如你所說, 對於管教女兒, 就比大家放放假, 休息幾天, 再有好時機先傾過 !  Thank you 哂 !

原文章由 sjmama 於 07-10-14 10:34 硐表
mandylung,
你已經非常成功了!
不要洩氣!讓自己放放假好了.女兒如果大了, 也讓她承擔後果吧.

多謝你的打氣 !!
深呼吸 ! 抖抖大氣 ! 再嚟努力過  ~ ~

原文章由 kmwun 於 07-10-15 10:37 硐表
mandylung

你都係人啫有情緒係好正常,如果無喊過到笑嘅時候又唔會咁開心,唔呻唔知有咁多人關心,唔好逼得自己太緊,有時停一停,抖一抖望清方向再努力,可能有意外驚喜!加油啦!

...

你哋就好啦排到蕊展, 我今年3, 4月時打去問, 佢話full哂, waiting list 排到明年1月, 仲有位既機會好微

原文章由 AGNESNG 於 07-11-6 08:57 硐表
kmwun,

蕊展真係好正!佢教D野好到肉.今年公司搞一日遊我地都唔去,都係為左要返蕊展呀!

係呀, 個人行為真係令人好頭痛. 好似亞仔最近好鐘意索人哋手臂

原文章由 sjmama 於 07-11-22 10:09 硐表
我也覺得社交還是其次,個人行為/性格才最讓我們頭痛!

噤啱, 我個仔把口都唔收o架, 成日大大聲, 佢D古怪行為同態度唔改好, 都唔感想像, 第日d人點對佢

原文章由 mrsphcheung 於 07-11-23 21:52 硐表
佢又係鐘意聞野同埋攞同學D嘢食,把口又唔修,又惡,真係連呀媽呀爸都鐘意佢唔落;總之佢D古怪嘢同埋死都唔改嘅性格係佢做人最大嘅障礙。 ...

up 番個post 上嚟先 !!!

亞仔對答好 "正"

原文章由 kmwun 於 07-12-13 10:22 發表
尋晚喺仔仔房,外面電話響,仔仔出去接,開咗speaker所以我聽到對話,

姐姐 : 我係某某調查,小朋友有無大人喺屋企
仔仔 : 猶疑咗一陣)無。

收線返房,我忍住笑問番事發經過

我    : 點解答無大人嘅
仔仔 : 唔想俾人鬧
我     ...

大家聖誕快樂呀 !:D :D :D

大家新年快樂 ! 祝 ...
仔仔女女聽教聽話,
時時都非常合作,
各位都身體健康 !
:D :D :D :D :D

原文章由 joey媽媽 於 07-12-27 23:28 發表

Kmwun:
HAPPY BIRTHDAY TO U :loveliness: .....

各位老友記:
  聖誕節快樂! 願祝大家~~新年進步!踏入2008心想事成!想有幾發就幾發~:loveliness: 想有嘜就有嘜!  趕走2007年 ...

拜過早年, 祝大家 ...
身體健康
仔仔女女聽教聽話
:恭: :喜: :發: :財:

人日! 大家 " 生日快樂 "
‹ 上一主題|下一主題