用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的孩子評為邊緣讀寫障礙
樓主: montery
go

[讀障] 我的孩子評為邊緣讀寫障礙 [複製鏈接]

Re: 我的孩子評為邊緣讀寫障礙

其實有讀寫障礙都唔係好嚴重問題, 唔洗咁擔心, 我有朋友個仔仔都有類似問題, 但見佢平時反應超快, 成績都ok, 聽佢媽咪話, 只係要換個方法去教佢, 比多d 心機諗d唔同既方法去訓練佢, 等佢有多d incentive去學習就ok啦。

真係可以試下玩下星願小王子, 佢既設計係可以幫到d有讀寫問題既小朋友, 我朋友都有買, 佢好推薦比我bb, 但我bb就冇讀寫障礙, 佢話佢仔仔學校買左, 就算係冇讀寫問題既小朋友都可以玩, 一樣可以學到好多野.. 可以試下www.little-prince.com.hk (剛上網睇過, 好似有新版出, 叫做 星願外傳.. )

chiho,
好似上網買得到 (www.little-prince.com.hk), 之前我朋友仔仔學校有得玩, 佢係經學校買既..

chiho 寫道:
星願小王子可在邊到買到??

我尋日同朋友係佢仔仔學校睇過 星願外傳 個試用版, 原來真係好好, 好啱有讀寫既仔仔, 佢都有一個寫字筆順既遊戲, 好似忌廉蛋糕咁要以筆順寫字, 好得意, 又真係可以學到筆順同中文字, 我自己都玩左好耐... 另一個遊戲係將d字型既部件組合放靚去砌中文字, 又係好啱寫字唔靚既bb訓練寫中文.. 真係幾好玩.. 就算我咁大個人冇讀寫問題都覺得幾好玩...

講真, 我朋友成日都上網搵關於讀寫既練習比仔仔, 但多數都係英文, 冇咩中文, 就算有, 質素都係一般, 而香港都好少有資源去開發依d軟硬件, 有質素既軟件就更加少.. 希望d公司可以開發多d e 類既教育產品...

ALAL 寫道:
你們好

中文每一篇裡有個神筆游戲﹐有無玩過﹖可以練麥書和筆順﹐可惜暑假不會有﹐所以珍現在重有快 D 玩。

如果是英文有問題﹐最好是 學LETTERLAND 評音。

原來星願小王子係教育城都有d工作紙可以download, 唔洗錢, 可以印出黎比小朋友做練習, 我就不停自己改d內容, 大家試下用下..

http://spld.proj.hkedcity.net/website/download_worksheet.htm

ccaa 寫道:
我女學校係有星願小王子免費ga,我買左先知學校有, 禁lee套星願外傳我都有興趣,好等我打去學校問下幾時先有,如果太遲睇黎我又要比$$買多套la...

各位自己買係有得print部首出黎架, 如果學校就無, 有分別的, 通知大家一聲

真係唔明, 既然香港有成10%學生有讀寫問題, 比例唔算少, 點解都唔覺得學校有d咩資源比到呢d小朋友...???

[size=x-small]http://hk.news.yahoo.com/070429/12/26gxd.html

其實<星願小王子>和<星願外傳>都有類似視覺追蹤等訓練既遊戲, 可以比小朋友試下, 目的都係訓練下d集中力同埋視覺訓練, 如果妳個小朋友鍾意打機就最啱, 咪可以當打機娛樂, 又可以練多d中文, 冇壞架。

原文章由 rubytang 於 07-7-5 01:45 發表

yywhk,

我都帶過亞仔去驗眼架, 佢無近視, 視力都好正常,
上次係香港復康學會果度做測驗,
心理學家就話佢應該係有視覺空間判斷既問題,
唔知係咪你講果種追視能力呢~
佢地都未有報告俾到我, 所以, 我 ...
‹ 上一主題|下一主題