用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! ...
樓主: Meisuen
go

我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! [複製鏈接]

Re: 我終於排到青蔥計劃啦! 好開心呀!

我都排了期,
不過,我揀weekday即有位,
兩個星期內任揀,基本上呢個唔係排。
我知道如果揀星期六會成兩個月,所以揀了week day。
Meisuen,我都覺得好貴,
我打了另外兩間平0的排了,但是,唔夠協康快...... :cry:
我個bb同你個差幾日,佢29號。
[size=medium]queensroad

hinhinmummy:
0甘都比你講中,我真係搵到$300.- 60分鐘.....
不過,我都仲排期中,所以,我都唔知道好唔好??

Meisuen:
未開始呀~~約了6/3,我個仔又係軒字堆......
佢講到10-20個單字。
A-Z認到,識講ABCDEGIJKOPRTV
1-10認到,識講124578910
評估早了一次,語言發展得18個月,智力發展22-24個月
聽落好似好過你告仔,但是......佢有輕度自閉症傾向呢! :cry:

Meisuen:

我都排了痙攣協會......
佢話大約要一個月到(平日)

Meisuen:
我個仔識講,但是有1/3 的音唔係好準....
我先前都係0係健康院搵醫生做評估,
掂知個醫生做唔掂,又加上我兩公婆好擔心....
之後先轉介去智能中心做智力測驗,
最後咪得出呢個結果。
我依家排緊政府的言語治療(約三個月有期),
我想親早比訓練佢先,如果唔係逼不得已都唔想晒錢.....!
我個仔都係讀緊幼兒園,幾好,睇住佢進步。
佢喊足一個月,但到依家十分之喜歡番學。

0甘做治療的姑娘係唔係做評估0個個呀?
因為我囝囝上次做評估,我覺得唔係好成功......

Meisuen:
你有無同老師研究下0甘好唔好呀?
我個仔做了政府0既言語治療評估喇~~
今次十分成功,可能係我個仔真係進步了。
個治療師都好奇問係唔係小朋友心情好好,
佢做足所有野,有講有笑,治療師都幾滿意,
起碼我個仔無發脾氣先。
評估出0黎係言語約兩歲頭,比上次見醫生近多三個月。
希望再進步多0的啦!
不過,個治療師話唔會再番0黎做treatment。
因為排到 i 位,年尾先見醫生。

Meisuen:
如果老師都認為學多一年0既話,我"稔"你的決定都無錯。
因為就我個仔0黎講,佢間幼兒園做開兼收位,佢地都好有經驗,尤其我0地0的細路,一陣就睇得出有0麥問題,
所以,如果你間幼兒園都有做開兼收位等等,佢0地0既意見都好寶貴。
我0既擔憂都同你一樣0架,我都經過你的階段,雖然追近了,仍然有0的距離,唔知道就話唔理,但是,知道佢係有問題就覺得差少少就少少0架喇!
你都要加油,有嘜進展就上0黎傾下啦。
我個仔最近成日唱歌,但又聽唔明嘜歌,我"稔"呢個係好開始。

Meisuen:
其實你個仔進步了好多,最初聽你講話佢連單字都有困難,
依家起碼佢都會哼歌仔,最緊要係有進步唔係停留不動已經好好啦~~
‹ 上一主題|下一主題