用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大池小魚定小池大魚
go

大池小魚定小池大魚   [複製鏈接]

Raleigh 發表於 18-11-23 12:27
各位家長點睇
其實唔係家長點睇,係家長了唔了解自己小朋友。

ANChan59 發表於 18-11-23 14:10
先知先覺自己條是什麼魚,然後再決定策略。

最多的是魚毛當大魚
其實中外都有類似情況,好多家長高估自己小朋友既能力。

持之以恆 發表於 18-11-23 14:34
好多話中學會開竅,特别男仔。
問題係自己小朋友中學時開竅,人哋既仔都一樣開竅。大家一齊升高,差距依然一樣。

Raleigh 發表於 18-11-23 12:27
各位家長點睇
簡明啲講:如果條魚係一直都係做小池既大魚既,亦都習慣咗喺小池裡面出盡風頭,又好享受箇中樂趣,你放佢落大池,佢突然變咗大池既小魚,佢開心嗎?接受到嗎?
如果條魚係一直都係做大池既小魚既,亦都習慣咗睇其他人出風頭,咁於做配角,又好享受箇中既寧靜與自由,你放佢落細池,佢突然變咗細池既大魚,突然多咗好多關注,多咗好多壓力,佢開心嗎?接受到嗎?

樹熊MA    發表於 18-12-4 17:00

retriever 發表於 18-11-23 18:24
開竅呢個話題,一般係講緊男仔落後女仔,家長又唔駛咁協,仲有直路追。

不過而家好多男仔太早俾呀媽谷壞 ...
佛系其實早喺十幾年前喺日本已經出現,後來傳去台灣,香港近年都多咗。

hinhei 發表於 18-11-23 17:48
呢個係我一直擔心嘅問題!
但反思,係米太過保護,一世做井底嘅第一好?
那怕今日不跌,不知天高地厚,再大 ...
所以其實好睇小朋友,每個人既情況唔同,無得比較。

Cliokohonda 發表於 18-11-23 15:52
黑天鵝
難道你覺得一隻黑天鵝真係可以令其他天鵝變白?如果係咁諗,就太天真啦。

Cliokohonda 發表於 18-11-23 21:10
你將band 123 學生升中代入為黑白天鵝也不顯得你政治正確。
我當然知道勵志故事係政治正確。但係係揀學校上,唔理性咁去宣傳勵志故事可以害死其他人既小朋友。

mcl203 發表於 18-11-25 09:49
我都係中意聽勵志故事多D,EK太多負能量故事,中和一下好D既~~~
...
政治正確,反正被害死既係其他人。

mcl203 發表於 18-11-25 09:57
勵志和負能量一樣可以產生同樣效果,當然勵志唔係叫你去做D超越個人能力頗多既做法,個人最終取向要經自己 ...
少少既鼓勵唔係壞,但係鼓勵條魚去爬樹就係另一樣野。

Yanamami 發表於 18-11-25 09:58
男女果然大不同Men are from Mars, Women are from Venus.
其實近年男女差異係縮小緊。

mcl203 發表於 18-11-25 10:04
係咪搞錯左 勵志 和 鼓勵 既看法~~~
勵志故事既目的係鼓勵其他人。

Yanamami 發表於 18-11-25 10:05
思維上仲觉得理性与感性之间係有分别。
部分原因其實係 stereotype 既結果,就好似小妹妹鍾意公仔、數學差、英文好等等,好大程度上係因為家長、社會對佢哋自細暗示既結果。

Yanamami 發表於 18-11-25 10:06
运动員係有永不言敗精神
運動員係有永不言敗精神係由 A 到 A+ 所必需要既。

mcl203 發表於 18-11-25 10:02
某日,口痕同我小朋友討論開,我話你校有某些體藝生成績咁平平,如何面對DSE,佢回谷兩年都多數入到U噃, ...
B2學生可以活於B1學校既例子多的是,大部分傳統名校都有唔少。問題係B3學生就有啲難度。

mcl203 發表於 18-11-25 10:19
我理解,鼓勵係勵志既其中一個元素,若有某人看完李生既勵志故事,被演譯成我一定要做李生,我只會認為係 ...
同樣,大陸有唔少人睇完馬生既勵志故事,演譯成自己只要似馬生,就一定會成為中國首富,有幾個人甚至整容令自己似馬生。所以話勵志故事可以幫人,亦都可以害人,尤其嗰啲將特別例子當正態既人,以為只要似馬生就一定會成為中國首富。

ilyrd 發表於 18-11-25 10:20
其實如果家長唔識評估自己小朋友方方面面,去選擇游大池好定小池好,只聽一些意見便跟住做,咁就god help y ...
現實係唔少咁既家長都係咁。其實無論係高估或者低估,都唔係好事。唔好分大池定小池,只有適合同唔適合既池。

mcl203 發表於 18-11-25 10:28
#241 ~~~
見得太多啦。以灣仔區為例,每年都可以買定花生睇好戲,原因係有唔少家長低估咗小朋友而過份保守,同時亦有唔少家長高估咗小朋友而過份進取。好彩係喺灣仔,如果係喺B1位唔夠既區,兩種都可以係悲劇。

Cliokohonda 發表於 18-11-25 10:43
我冇否定對錯,係你認為抄考馬生發跡之路必然是錯!我沒有說B2 一定讀得上B1,我只不會咬定適合與否,你又 ...
必然是錯?

Soundervolt 發表於 18-11-25 12:17
喺大陸做得成大生意都離唔開背景及關係,淘X、順X速遞等大生意,如果冇背後真正掌權人撐腰,一早已經被控 ...
講得啱,其實啲所謂勵志故事,聽咗就算,事實未必係咁勵志禮物,而馬雲為例,佢自己係唔同既講座上都講過自己既悲慘故事,現實唔係想像中咁勵志。
‹ 上一主題|下一主題