用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 數學資優支援
go

數學資優支援 [複製鏈接]

老實講,關注既重點唔應該係強項,而應該係弱項。如果數學無問題,中英文又點?如果係我,我會諗點解改善中英文程度;當中英文程度都達到高一班或者以上既程度,先去諗跳班。

cafeva 發表於 20-11-17 10:27
跳班有咩好處? 除左好似多左一年時間(當跳一級)?
跳班或留班唔係多一年或者少一年既問題,主要係俾小朋友讀最適合程度既課程。如果小朋友語言同數理都高咗一年級以上,跳班係對小朋友最有利既。同樣道里,如果小朋友語言同數理都者低一級,留班亦係對小朋友最有利既。

cafeva 發表於 20-11-17 10:42
多謝你. 開始明白少少.
有得跳班既直資讀唔讀得過?
如果小朋友真係叻,諗有得跳班既直資,倒不如諗 SPCC、DGS 嗰啲。

cafeva 發表於 20-11-17 10:51
請教下科大個dual program admission criteria 係咩? 佢唔講清楚又無test, 唔通同佢講好勁架就可以?
...
https://www.cdgt.ust.hk/eng/Program/Dual_Program/overview.php

cafeva 發表於 20-11-17 10:57
有聽過佢地個talk, 都係無講admission criteria
問學校負責資優教育既老師,佢哋推介得既基本上都掂。

cafeva 發表於 20-11-17 10:56
咁跳班好D定勁校好D?
其實睇小朋友性格,個個人既情況唔同。我傾向於贊成讀勁校,讀到勁校,係勁校考前幾名再諗;如果係勁校考唔到前幾名就唔好諗咁多。

cafeva 發表於 20-11-17 11:02
小學要自己提名.
小學就唔好諗咁多,開開心心讀,最多係裸考唔同既數學、英文考試。

cafeva 發表於 20-11-17 11:07
loop 死左
我比較贊成著手於最基本既野,英文要講得似東岸或者標準倫敦音,普通話講得似北京或者天津人,然後根據小朋友既興趣,教下佢基本既數學應用常識(例如佢鍾意經濟,咁經濟既 marginal 同 aggregate concepts 其實就係微積分),呢啲基本野既掌握,俾讀嘜都重要。

rafaelbaba 發表於 20-11-18 11:44
想起數學神童沈詩鈞
數學題1:香港出現第二個沈詩鈞既概率有幾大?
答案1:應該唔會高過中六合彩頭獎(每年大約100個?)。

數學題2:香港出現第二個沈詩鈞,而呢個係你嗰仔或者女既概率有幾大?
答案2:低過連續中兩次六合彩頭獎。

Aerosol_Ma 發表於 20-11-23 13:45
其實一早已經出現o左. 數學人一定知, 在DB讀中一那位. 超晒班. 他不入大學只可能想享受中學生活.   ...
但係唔係好似六合彩咁,每星期出一兩個。

cafeva 發表於 20-11-23 15:57
佢除左數學其他科得唔得?希望佢好好發揮,唔好停步,貢獻下人類,唔好揾到舒適位就hea 落來
...

唔止數學既,其他科既資優都唔少,尤其係語言類。語言類既資優,其實最容易發揮,亦最容易對社會有貢獻。

tyson715 發表於 20-11-27 11:11
回覆 Koropokur 的帖子

請問係咪自己在家中教數學的哩?小朋友自學?
同語文唔同,數學比較難操,比較靠天份,加上數學範疇比較多,好難話靠操而可以持續。

其實我一直都懷疑學校對數學資優支援既重要性。我好早喺大陸做嘢,記得九十年代我手下有個因為「出身唔好」無讀過大學既工程師,佢唔止係數學資優,而係可以話係數學天才,而且記性好。
我計唔掂,或者唔想計既數,都係搵佢計。佢同我講,數學只需要有本理論書,加支筆,幾張紙,自己匿埋一邊,靜靜計就得。如果無紙,用腦諗就得(佢連partial derivative呢啲比較複雜既都可以唔需要紙計)。學好數學之後,佢自學數學要求高既電子、電機工程。
所以與其諗學校對數學資優既支援,不如諗容許數學資優靜靜咁自學既學校。

Jerv2014 發表於 21-4-21 18:11
如果可以自學唔使上堂已經算係一種支援
我都係咁諗
‹ 上一主題|下一主題