用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 ...
樓主: 當媽
go

専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 [複製鏈接]

Re: 食藥ADHD兒童家長一問

Hi! 我兩個仔都係ADHD要食藥。

大仔今年升小五,食ritalin已差不多兩年,現時每天要吃四粒 ,過幾天要再見醫生可能又要再加,他愈來愈無胃口,因為唔夠營養由肥仔變到依家好瘦和近視急促加深,早幾日開始試食加營素,之前試過好多種維他命都無用。

細仔今年升小二,今年三月開始吃藥,每天吃粒半,暫時未有副作用。

每天晚上七點左右藥力無晒,他們會大跳大叫、跑來跑去…,無晚安寧。我最慘的係連老公都好似有ADHD,同兩個仔一齊癲,叫極都唔停…

雖然老公無反對他們吃藥,但每次家庭聚會老公的兄弟姊妹都比好多說話我聽,如:陰公囉瘦

anna_gigi,

由學童保健轉介見社工,再轉介政府機構排n個部門,每個部門又要最少排個幾兩個月,排得實在太耐終於頂唔順阿仔的行為,於是去了私家做評估,然後看過幾個醫生,從中覺得現在的醫生最有經驗和盡責,才將阿仔交給他醫。他有同我講解過ritalin這藥、吃後有什麼副作用和點解要吃。

他最初由每日半粒開始試藥的份量和副作用,每星期見醫生一次,試藥一個月左右已加到每日兩粒半,情況才穩定和見藥效,之後每月去見醫生,期間加了兩次藥,直到大半年前加到每日四粒,這藥量吃到依家。他吃法是早上粒半、中午1:30粒半和下午5:00一粒,食法和份量是醫生因應大仔的情況而定的。醫生說現時他服的量是中度偏多,遲

anna_gigi,

之前是分早和午食,後來因阿仔本身好晏先
‹ 上一主題|下一主題