用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

這樣算不算遲?

阿B今個月已經11個月大, 坐不太隱(成日左右或忽然向後跌), 唔識爬(只係向後 move, 肚仔不離地), 手指拿餅十次得3次得(成日放唔正落口), 當然唔識自己扶住野行啦, 連返身都成6-7個月先似樣D, 老公就話佢只係 LAZY woo, 但係識做唔做就叫 LAZY, 但阿B樣樣都唔識, D本能返應呀, 坐, 轉身, 爬.... 正常B 教下就識啦, 宜家去街飲荼仲係要用繩"磅"住佢响BB椅先坐到, 11個月本能返應應該阿B自己轉身再自己坐起身架 ma, 阿B又唔識, 大家可唔可以用你地既經驗同我分折下? 逢父母都唔想自己小朋友有問題架啦, 但係不停同自己講阿B係 "懶" 都太盲目去自己, 又幫唔到阿B...

這樣算不算遲? (2)

同埋阿B超臭脾氣, 發展遲緩B 會有這方面問題嗎?

這樣算不算遲? (3)

bb當然不能放手企啦
扶住企都唔識,我地用手挾住佢企就 ok, 因為佢 6-7個月隻腳先硬少少...
唔識扶住行....
唔識手指指.... (你意思係手指指向想要的東西?)
冇乜表情, 成日來來去去得一兩個笑容: 嘴角向上笑五秒, 冇聲...然後又變回係平日"冇表情" 樣...  我大肚check過冇"唐氏"..... 大家宜家成日找籍口話個工人唔識教, 話阿B又超懶 woo, 但係本能返應邊有得"懶" 架, 坐响度忽然向前跌(兜口兜面鍾落地)唔識用手扶下, 好似冇意識驚跌, 冇自我保護反應
‹ 上一主題|下一主題