用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 JUPAS 的面試
樓主: 焯媽媽
go

JUPAS 的面試   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 21-12-28 11:02
1. 所以我懷疑收生主要看成績,面試係其次。
2. 所以我懷疑,JUPAS決定收生的安排係,排A1, A2, A3,
   ...

1. 綜合多年觀察,有某d科目係會比較著重面試,但(以我觀察)除非衰到貼地,否則影響不大,最多之後收通知話做得好加一分半分(但你唔知同時有幾多對手一齊加一分半分),更常見係做得好記得到時擺A1(即係無講過嘢),so far我只聽過一個分享話佢阿仔嘅同學收通知叫佢jupas唔好揀,揀咗都唔會收(唔知面試衰咩,道聽途說資料不足)

2. 應該咁講, A123有機會同時取錄,但會按申請人意願派A1。呢個政策略性video講排位,好值得一看

https://fb.watch/aayQDZngLa/

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 21-12-29 13:24
1. 請問面試係DSE放榜前還是放榜後呢?如果是放榜前,我覺得面試都係交行貨。2.
是否熱門科目?如果是大熱 ...

我女嘅同學嘅case,係果科要交portfolio (不是神科)
同學無交無見(因已打算去外國讀書),放榜後收咗

咁apply得大熱科目又有得見,點講(無論係咪門面)都應該認真對待嘅

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 21-12-30 13:37
可能剛好相反。
他可能放了其他要求低的科目,而得到Band A1, A2, A3的OFFER。

差d噴水,貼埋電話
Jupas無叩門呢招㗎wor

醒目開學勳章 王國長老

ok_ko 發表於 21-12-30 14:46
其實嗰位學生成績應該很好的了。他可能清楚知道band A/B 肯定有offer。後面的就唔理了。而且出了DSE成績後 ...

奇案!
成績好到入到三寶,前面就算排嘅科目唔meet到prerequisites ,都爭住收啦
究竟攪咩呢

醒目開學勳章 王國長老

Augesttime 發表於 21-12-30 16:31

好可能係.... 肥咗英文。

照計肥中文都有情講
但肥英文但其他科高分,仲要入神科,就真係好懸疑
總之一定係奇案

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 21-12-30 17:19
當我仔有面試通知的時候,
我有打信息問某大學朋友JUPAS面試的情況,
1. 面試官知唔知學生的所有資料,包括 ...

曾經識個在大學做收生的職員,佢話其實大學都會有個preferred secondary school list
我心諗,咁影響到咩?不過我廢事問了

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 21-12-31 00:46
因為我仔的同學,主要係某些男校畢業生,所以畫公仔唔使畫出腸。

咁講,又現實d
大學會去某d中學擺booth,講talk(非疫情時)
其他中學就唔會去

咁算唔算出腸?

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 21-12-31 11:58
因為疫情,真係唔知有甘嘅事,亦都無聽過。
幸好,我仔雖不是某幾間男校生,但都入到某科。

當然,這就是我原本concern
Preferred schools是有的,但只限於「marketing」方面,對preferred schools投放嘅資源係比較充足
但去到收生,都係先睇分數再說

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 21-12-31 12:40
我覺得無用,我位年輕人都係member,自己申請,亦去玩咗一個似乎有啲認受性嘅幾日課程~

係佢報大學嘅過 ...

著數在聯招可寫在OLE咁大把,都係加吓印象分(我覺得)

‹ 上一主題|下一主題