用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局黃永樹小學 將軍澳保良局黃永樹小學
樓主: elaineho73
go

將軍澳保良局黃永樹小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔好意思, 我想問大家d 仔女係第一輪或第二輪入黃永樹呢?有無家長係叩門入去呀?
我而家真係好擔心,怕個女入唔到這間學校. 因為我幫左個女報左這間學校,不過佢只得15分, 所以我已經灰到要諗住帶佢去叩門嗰個時間啦.

醒目開學勳章

謝謝你們.
最初我個心態就係唔得最多去叩門,但係經嗰次聽完校長的簡介會之後就更擔心, 因為她話唔會收誇區的學生, 而且叩門時只收全部填第一的學生(甲部及乙部的一及二部份) , (我正是誇區而且乙部根本就填唔到這間學校) , 所以我就更加擔心.

醒目開學勳章

我本身係48網, 所以我真係有d 擔心

醒目開學勳章

我都知道好多人都想去48網讀 (因為有很多出名的傳統小學 - 李兆強, 循道衛理........), 但係我亦都知這網根本唔夠學位, 而且個女的班主任亦提議叫我報這間, 所以我就抱住心態搏一搏..............

醒目開學勳章

大家好, 又係我啦.
我之前曾經請教過你們, 記唔記得我呢?
我好開心, 因為我個女最終係叩門階段入左黃永樹........
不過我現在真係好煩, 因為仲未找到校車, 希望各位媽咪可以幫下我.

醒目開學勳章

其實現在我真係有少少擔心以下:
1) 個女未必識應到 ?
2) k1是否已經有精英班 ?
3) 如有的話邊班才係精英班?
4) 係唔係入唔到普通口教學的小朋友會影響升中呢?
5) 我聽聞這間學校比較主重家長是否積極參與學校的活動? 但因為我自己要返工, 所以自己怕不可以時常出席, 因此怕影響個女.

醒目開學勳章

謝謝angelmumy 的回覆.
你又係返工, 咁我想問你小朋友俾邊個照顧呢? 咁你放工返居企才教佢, 會唔會導致好夜呢?
問心我真係擔心, 因為我小朋友係媽咪照顧, 所以我預計開學後就會收工後即接佢回家再睇佢d 功課, 但這樣怕影響小朋友.
現在我真係仲煩緊, 因為我仲找不到校車等...............

醒目開學勳章

Hi mombaby2010 ,

我個女都係小一, 你個仔讀邊班呀 ?
睇下我地會唔會係同學仔呀?

醒目開學勳章

大家好,

我近排對住個女真係開始頭痛, 佢成日都話被某倆個男同學仔蝦(如搶佢d 文具, 駡佢及打佢) , 我都唔知點算好? 如果我向老師問, 我又怕老師覺得我好煩, 但如果再這樣落去, 我個心又唔舒服...............
請問你d 小朋友細個嗰時有無試過這樣呢?

醒目開學勳章

elaineho73,

謝謝你的意見.
我已經有再同個女傾過, 佢都ok .
我想問係唔係讀這間學校的小朋友都要學一種樂器呢?

醒目開學勳章

我個女讀一善, 佢都係12號小測中文.
我都怕佢唔懂睇完部題目..........擔心.....

醒目開學勳章

我都有收到考試範圍, 但我真係冇頭緒d 題目係怎樣?
另外我想問小測的考驗題目會唔會派返回家呢?

醒目開學勳章

我個女都係由上星期開始已經成日小測, 而且仲要默書tim, 我真係擔心.
不過我最擔心就係中作考試, 你們可否大約講俾我知學校會怎樣考呢?

醒目開學勳章

但係又有默書呢?
遲d 又快考試 ?

醒目開學勳章

回復 mombaby2010 的帖子

HI ,我就係二年級家長呀.
有什麼事呢?

‹ 上一主題|下一主題