用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟思"的家長 (any branch) please come in. ...
樓主: yungmum
go

"啟思"的家長 (any branch) please come in. [複製鏈接]

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

鴨媽媽, 我囡囡讀大興啟思, 佢地應該o係屯門嶺南攪呀

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

JacquelineHo,  聽講今個星期學校會派戲服, 可能叫小朋友著定白襪衭、黑鞋、白樽領衫, 等佢地好襯衫啦。

Issaacisgood, 每個父母對子女既期望都唔同, 想佢地接受邊種教育方式都有別, 你朋友雖然當教師, 佢既意見你可以當作參巧, 但最緊要都係要問自己想小朋友受什麼形式既教學。你大可以去心儀既學校參觀下, 順道o係放學既時間, 在學校門口同d家長攞下意見。

foon, 我o個日會同老公車返亞囡返屯門, 直接去會場, 不過會場唔知有無泊車位呢???

1點鐘放低左個囡之後都唔知做乜好, 等成3點先表演。你呢? 會點去呀? 你知唔知佢地究竟要表演d乜呀?

你地唔好講到咁"恐怖"啦, 我眼淺架, 我都驚忍唔住

真係好感動呀, 第一次見到自己個囡上台表演, 重無怯場tim (因為呢d野佢唔會特登表演比我地睇)。我坐o係佢後面, 重見到佢平時真係好多野講, 重真係好百厭tim。

真係要贊一贊啟思, 我諗佢地間間分校都係表演同一項目, 而d佈景都係share用架勒, 不過d老師, 園長真係用左好多心思, 我尋日見小組班細d年紀既小朋友一個一個咁喊, 老師就一個一個不停咁安慰佢地。我諗我真係無幫個囡擇錯幼稚園(唔係買廣告)

祝各位靚mama新年快樂, 小朋友就身體健康, 快高長大啦。

今日暖番好多勒, , 我個囡平日最鍾意出街既,最凍o個幾日,話同佢出街佢都話唔去。

我囡囡今個星期無返學。佢之前咳左成個月, 尤其係夜晚,咳到瞓唔到, 上星期好左,間唔中先咳一,二聲, 但係好多痰,咁我咪諗住佢食左成個月藥,不如煲返d湯水比佢啦。但係過左成個星期d痰都係唔清, 所以帶佢去睇多次醫生lor, 好彩睇多次咋,醫生話佢輕微氣管炎。

touchwood,我個囡平日無乜特別架喎, 但係不嬲氣管都唔係咁好, 攪到我成日都提心吊膽,希望佢大d好d啦。

請問有無返緊nursery既家長呀?  請問你地仔囡識叫老師去廁所大大未呀?  我個囡成日o係學校賴臭臭, 曾經比"姐姐"話佢係賴屎王, d"姐姐"又幫佢用凍水洗wor, , 我個囡曾經同"姐姐"講可唔可以用暖水, "姐姐"話無。婆婆已經lor左盒柔濕巾返去比老師, 麻煩d"姐姐"幫佢抹乾淨便可呢d都係我個囡講返比我知既, 可能未必完全係咁, 但係亞囡病左成個幾月, 好返少少返左學1日, 又病過, 好慘。

nursery已經貴過k1, 係因為d小朋友真係未識講去大大, 要特別照顧, 諗唔到自己個囡會比人用凍水幫佢洗, o係咁凍既天氣下, 除褲去toilet都唔想啦。

我可以點做呀? 婆婆同老師講過, 老師話應該唔會咁做, 但係亞囡每次返黎都話"姐姐"用桶o個d凍水幫佢洗。我又怕去同學校講會換黎d"姐姐"對我囡囡更不滿

TSZCHINGMA, 若果我個囡叻就唔會賴臭啦, 都比佢激死, 已經訓練佢每日瞓醒晏覺去架勒,但係成日返學都賴, 講比佢知點樣叫自己去,點樣叫賴, 佢又知架播, 之前重寸我,話賴左洗咪得lor, 你話點攪。小便佢都識叫人去架, 但唔知點解大大一直都攪唔掂。

唔知會唔會真係好似1314咁講食左奶既關係, 但係佢一日要食3餐奶架播。

mamiya, 我有同佢傾過架, 佢會答知。佢唔係唔舒服, 亦都唔係唔敢講, 而係佢有依賴, 佢成日諗住賴左只要洗乾淨就得。佢又唔怕"up"住架播, 都比佢激死

原來今日係教師進修日, 因為上星期五無返學, 又無睇手冊既日曆表, 今日婆婆同囡囡摸門釘呀

FOON, 我睇過本手冊, 今次老師無夾紙仔通知呀

我個囡又染返感冒, 好返d架勒, 最好佢快d連咳都無晒就好勒

JacquelineHo,我囡囡今個月剛好3歲勒, 唔知係咪我地o係"臭臭"呢個問題上比太大壓力佢, 佢2個星期前將自己d手甲咬到入晒肉, 問過醫生, 醫生話我囡囡可能有d野唔開心,感到有壓力, 重問我地呢2個星期屋企有無重大變化tim。

不過尋日佢返學都有舉手叫老師去"臭臭",最終係無既, 都係下午返屋企賴左, 不過都係好開始, 起碼佢話比老師聽。我諗住今個星期同佢一齊去買一個痰罐(我屋企用bb廁板), 佢之前睇中一個有音樂, 但太貴我無買到, 希望同佢一齊買個佢鍾意既會有所改善la。之前我o係書局見到一本故事書, 係教d小朋友去大大既, 但係本書糷左又無新,所以無買到, 家下我四圍搵緊o個本書  

我都有一本書係講教大小便, 不過我想搵o個本係比小朋友睇既, anyway, thank u

Jacqualine,鴨媽媽, 我重o係度搵緊o個本圖書, 昨天去到書局,店員話賣晒。今日囡囡放學同婆婆講佢好開心, 佢o係學校無賴臭臭我諗我同婆婆真係唔可以太迫佢, 要慢慢黎。

上星期通告話要帶d賀年食品返學校, 又要著中國服, 帶裝飾品, 你地準備好未呀?

JacquelineHo, 3號o個日婆婆會去幫手搓湯丸, 我諗都幾好玩, 你知啦,d小朋友一齊有得玩有得食就好開心架啦

原來上星期五派左上學期學習報告, 都好好笑, 我個囡其中一項優良, 係雙腳站立平穩

唔該晒浩天靚媽。

容許我o係度呻下。 前2日我有個朋友問我幫囡囡擇左邊間幼稚園讀K1, 跟住佢就話啟思課程淺, 好難銜接小學。 又問我諗住讀邊間小學, 我話家下先擇好幼稚園, 擇小學遲少少再算。我個朋友一輪咀就話我家下要計劃架勒,  話我比個囡讀呢間幼稚園"晒"左佢, 我唔想同佢嘈, 我同佢講:我 各人有各人既選擇,好清楚我自己既選擇。如果你係佢, 聽到呢句, 你都識收聲啦, 佢重一輪咀咁話我, "你鍾意啦" "你去問下其他幼稚園啦, 可能重有位, 家下d幼稚園唔係一定好多功課做, 你唔好將你諗既野imply係你個囡身上(即係我諗住啟思真係適合亞囡), 我登時幾嬲呀, 我咪問返佢: 咁你又知你唔係將你想既野imply係你囡囡身上?

真係各人有各有選擇, 做朋友既你比意見我會聽, 但係我好清楚我自己既立場與選擇, 況且我唔係以訛傳訛, 我囡囡親身讀緊啟思讀得好開心, 啟思既老師又好有心機。況且我同老公都覺得幼稚園只不過係一個學前教育, 為入小學作出準備, 我地兩公婆唔認為k3讀小學1年級既野係叻既。幼稚園課程係設計比幼稚園生既, 咁點解要迫佢地跳級呢?

我呻完勒, 舒服晒

heiheima咪, 唔好咁講, 我都係玩下架咋。自己重有好多野想玩, 可惜時間唔夠。

foon, 我個囡都無喊呀, 不過呢排放假佢好夜都唔肯瞓, 希望返番學會好d啦
‹ 上一主題|下一主題