用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
樓主: happyLC2006
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

chitchit0520 發表於 22-4-5 21:30
有些1A學校,每年有30人以上讀醫,那麼15-20名不是不自量力啊!
其實邊間可以每年有30人以上讀醫?強如dgs都係舊年先有,前幾年頂多得2x人

醒目開學勳章

happyLC2006 發表於 22-4-5 22:16
多謝你鼓勵先~
原來有那麼多嗎?30個好厲害啊!我要了解下先,阿女學校應該冇咁多
...
你真係信?

醒目開學勳章

happyLC2006 發表於 22-4-6 11:05
一半半啦    ,自己個女學校未必有,不代表其他學校做不到。
第一時間我都諗起dgs這類型的神校吧, ...
俾個較實際嘅畫面你,一般1a校有5-7個讀醫已經要還神(e.g. 新界強校鄧顯林護),有1x個讀應該不出10間,唔知你女讀邊間,一般1a-b校每年有人讀醫已經算唔錯

醒目開學勳章

medicine 發表於 22-4-6 11:16
入E同夠分讀E,應該係兩個概念.

夠分讀E來講,我係相信全港不止5間每年有超過30個學生的.
你女嗰間有無30個?

醒目開學勳章

clz 發表於 22-4-6 12:09
2019都有33個. 其他年份就唔清楚.
2020 hku(mbbs) 19個+cu(mbchb+gps) 4個,再早幾年印象中都係得1x-2x

醒目開學勳章

chitchit0520 發表於 22-4-6 12:39
我之前扒文見到有JM數每間學校幾多人讀醫,話喇沙今年有30以上,SPCC, DGS嗰啲都係,我無FC過架!
...

今年喇叭有29個7科40分,都應該勉強入到醫,不過我估唔會全部入晒,有待校友報料。
除咗呢3間,其他校應該更少。。。

醒目開學勳章

b3410 發表於 22-4-6 15:51
每年30+ 入醫科的學校不多的。除了SPCC穩定的30+,其他幾間10 -20左右比較常見。
2021年SPCC 大致40+,DGS ...
就算計有能力讀過30個,唔知有無5間?雖然我都識啲夠分但無讀

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-4-6 16:30
DGS Medi+Dent
2020= 25
2019 = 32
似乎唔太穩定,2017好似得1x個,不過應該都係1人之下。。。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-4-6 16:31
我估,夠分嘅得2間~~~
喇叭?qc?
‹ 上一主題|下一主題