用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!

多謝晒咁多位的祝賀,thank you very very much.    我又全單照收.總之一家平安,健健 康康,我已很感恩.乜障乜閉乜遲緩都是碎料   

仔 仔己入房瞓覺,可惜daddy 這陣子太忙,今晚仍未放工,沒回來切蛋糕.我今日lunch hour 匆忙去商務書局買本 “贏”送俾佢,行就行D,都叫有份birthday gift.,好過兩梳焦,話哂佢都俾左10年家用吖麻.

啊仔今日話6歲啦,竟然肯清潔大便,之前死都不肯,話好污糟和核突.今日轉性.   

Rachelmum,

你女女真是古靈精堅又淘氣,有機會我都係想見識一下. 傳道,no way, 佢要等住造某人”我的野蠻女友.”

Joey媽媽,

lunch 自助餐我放假自己去了,約齊你們很難.係呢,點解你女女唔學琴先呢 ?  

ALAL, Stellacl,

我個仔唔係calm和乖,係鈍,講野慢吞吞.    題外話,前幾日見中文老師, 中文老師去年做support teacher 己識佢,知佢講野唔叻,今年中文用普通話教,佢話仔仔用普通話學中文很受落,有進步,我諗這是A仔特性,用書面語說話他更容易.老師說他易分心,不過她會call佢魂魄回來.不過英文 跌了watt, 老師說他quiet 又唔答問題, 冇計啦,性格如此.係蝕章啦.

鵝肝蒸蛋,好味喎.,點整架.

失眠我都好驚,如睡得不好返工就亳無productivity.

joey媽媽,

恭喜恭喜你仔仔叻叻.無溫書都100分,証明佢有一定的學習能力, 好犀利啊!好大鼓舞.繼續努力啊.   

我都想分享下,有時A-仔的某些能力係可以好強.話說我個仔今日同學校去馬鞍山圖書館outing. 佢之前只係3,4歲去過馬鞍山,今晚佢就畫幅馬鞍山地圖,邊度體育館,圖書館,馬鐵,烏溪沙,都show 哂出來,跟住仲畫埋D馬路方向,沙田,九龍,大圍都劃埋,雖然有D字佢唔識寫,但方向係有sense. 我諗唔通佢一路坐車一路夾住出面然後記晒D景像入腦

Stellacl,

我個仔都會順 口將見到的字轉化成廣東話口語化,但佢學普通話又幾易上口,pick up到個調子.

我覺得中文,英文都重要,要取個平衡.

grammer 我仔學校無教,只係晚晚一本story book.

溫左8課書...,咁勁

rachaelmum,

你女女其實是上天賜給你的淘氣小天使.

我時常提醒自己,不要不經不覺給予孩子過份的壓力和傷害,否則他會漸漸遠離我們的,大家共勉之。

rachaelmum 寫道:
我昨晚又忍唔住為了做功課的事發火了, 而且還打了亞女幾下,攪到佢一路做功課一路哭, 由打完佢開始到宜家我都好唔開心, 尤其今早見到佢對熊貓眼個心就更加拿住拿住, 現在唸起都想哭!

我自己成日同自己講不要俾太大壓力給囡囡, 要以gongonma之前分享的心聲來警惕自己, 可是看到亞女做功課賴皮的樣我又衰衝動! (我想亞女的衝動性格一定是從我身上學回來的!) 加上好似Joeymama的情況每天放學後全部時間都用來應付功課, 一點可以溫習的時間都沒有,而下星期就考試啦, 我自己也太緊張, 煩躁   

stellacl,

story book 是學校派的,一日一本.學校在初小沒刻意教grammer, 只著重培養讀書興趣,build up vocab, phonics,writing等等.我仔睇明本書便可,現階段我不會執著is, was, her,their.....

stellacl,

[quote]

尋日做revision paper, 婆婆教阿仔一個方法....... 跟住就要求婆婆陪佢做功課, 唔要我...  :evil:

stellacl 寫道:
我個仔大大隻但好眼淺, 我鬧佢幾句佢就飲泣, 打佢幾下手就喊晒做功課.........,
[size=small]
Stellacl

你媽咪識教仔仔英文,嘩!伯母好犀利呀!

睇唔出你會打仔喎 我個仔都係大大隻但好眼淺,心靈極之脆弱, 今日啊仔Maths 有D concept 唔識,教佢又担天望地,平時我就會忟憎大聲,想起大家互勉的說話時,就忍住.....   

你仔無事嘛?

我仔無測驗考試呀.

joey媽媽,

94分都好叻呀,一樣還一樣.rachelmum講得啱(唯有同仔仔道理就照講, 同班主任多些溝通讓她明白我們小朋友有很多限制也有很多優點)

joey媽媽

既然你覺得為左仔你仔仔要決定去 參選委員或當家長義工,就豁出去,義無反顧,一於去做,盡力去做,免得將來因為當初想做而沒有做而後悔,我支持你.

不過你想做委員or當家長義工,好似後者簡單D.冇咁政治化喎

joey媽媽 寫道:
各位:

經過作日仔仔事情,我決定考慮參選委員或當家長義工,原先我都未遞表,但我細心想清楚,我只能用呢個方法先可更清楚我仔仔學校的情況,因我多參予學校活動或提出意見,學校比我的透明度先可再多d,因呢間學校今年先開辦第5年,而我仔亦是係第一個A仔及唯一一個,所以學校關注了解仔仔情況不多,何況大家係溝通方面未見得全面,我諗我都要勇敢地主動地辛苦地作出主動,我相信我自己入了家教會才可以認識多些家長,這樣做法我先可以比更多家長了解仔仔情況,以免日後大家對仔仔誤會更深.
唉~~~!我呢個決定真作出好大勇氣及要諗如何面對之後??所以~~我都希望得到大家日後的支持,我呢個突然的決定希望無錯啦
:cry:  

ALAL,

流感針, no way,無謂打咁多針啦.

奇異果好有益,我仔由細至大都成日食.

一星期三本英文故事書,都唔錯喎,用邊套story book?

故事書係無dictation或工作紙,只是有一本做 book review (weekly).學校要求家長discussing the content of the story.我知班裡有small group guided reading,individual reading 等.學語文係要多閱讀,慢慢浸.

係呢,你仔班有幾多同學?

ALAL 寫道:
各位媽媽﹐
請問個位有無幫仔女打流感針﹖

WEWANGWANG﹐

肝醬晶蛋 - 我只是用罐頭三花個隻 - 用三分一壓爛加落D蛋道晶﹐晶出來個樣很美﹐中間玉色﹐週圍黃色。

昨天又發覺用蜜糖撈奇異果好好吃﹐個仔肯吃﹐可增加維他命C。

我學校都有派英文故事書﹐一星期三本﹐分淺中深程度﹐但你學校有無要求﹐例如要麥或有無相關工作紙﹐或要小朋友在學校讀出來﹐因為有時看了之後好像學不到甚麼﹖

joey媽媽

千其不要為了整愛心飯盒而攪到自己很辛苦, 有時究其得啦, 外國小朋都是食面包食隻香蕉就大.

6堂言語治療 私人上都3,4 千銀, 你都慳左好多.   

joey媽媽

外國人口味?薯仔,炸魚,香腸,三文治, 咁咪好易煮?送飯時可加送張愛心咭dum仔仔喎.

joey媽媽 ,

愛心咭I mean 張咭仔或紙仔寫幾隻字送埋,等佢收飯盒呀時見到.

出來聚會 , 我想呀,我儘量join.

要出差, 遲D傾

各位,

如果係星期五lunch 的話,Joey媽媽 要1:45走係唔夠喉, 星期一至四lunch, 我都無問題, 我prefer星期四, 我會放半天off食得安樂D. 如果係星期五晚gathering 我都就到,你地話事la.再就唔到就聖誕假啦,好快到架.

我個仔都係食賓賓飯盒,每日清晒,諗餐單好難,今日我跟報紙煮橙汁龍利魚栁,.用salt &pepper 醃魚栁,煎熟,跟住渣一隻橙橙汁埋豆粉芡加少少醋和糖,好味架.     仲有,昨日跟報紙煮南瓜魚湯又鮮甜到不得了.

係呢, Joey媽媽,三文魚魚餅點整?教我吖.

想法圈圈好似我仔仔s.t.教緊的mind reading theory.

Joey媽媽,你學校的言語治療師真你係no pay 唔ok.
joey媽媽 寫道:
  剛剛我已到學校睇呀仔言語治療,唔睇仲有個開心嘅心,睇左就變左失落嘅心.呢個言語治療師看卡片好有料,真係講一套做一套,總括來講:上呢堂言語訓練去唔去作用不大,晒時間唔知學到d咩野,係課室叫老師捉個仔講兩句再糾正下都做到.唉∼∼∼∼呢d未呀仔有筆錢嘅支援囉,但服務如何我們就無權鑑管,正所謂有資源等於無一樣 大家明我講咩野嗎 治療治療無治療,無策劃無目標等佢自己出聲當治療,講得唔好糾正少少當治療,成堂4人每人都無講到5 句又話落堂,我陪住個仔所以都會比治療師捉佢講多少少,另外3 人就on 居居唔知做嘜,需然呢筆係政府錢,但係是否我唔應該有要求 唉~~~~~我又要再一次睇開d喇

今日好開心,因為啊仔的英文作文又進步左D,寫了2大頁故事,學校寫了一半,回家又寫不停,內容係佢同3個同學去又一城 留冰, 跟住佢請同學番屋企玩. 跟住大半頁講架的士路線turn left turn right run straight…..    
(你知,的士路線呢樣對於佢可能係全 篇文的精華) 搭lift  拿key開 門都要講 ,結局係同 同學玩得好開心.… :  : 雖然grammar 有時past tense,有時present tense,唔緊要啦.佢平時storybook睇的vocab都有少少用得番.

rachaelmum 寫道:
kmwun,

謝謝您的資料!

Dear all,

wewangwang提到搵個星期四下午day off大家痛痛快快傾下計都好好架, 唔知大家是否能就到呢? 好似kmwun講賣甩
班"靚"先, 最多聖誕時我們又在攪多次大人和小朋友的聚會!
有冇意見?

rachelmum,

OK I agree.

我仔係在國際學校讀, 6歲2年級,佢怕羞,怕死又缺乏信心,昨日初時佢都住篇文唔好意思俾我睇,後來我不停讚佢,鼓勵佢先寫埋. 點知佢一寫就收唔到制. 昨日另外一樣欣慰是工人報料話佢打上堂鐘前同同學仔玩, 仲篤人肚腩, 同同學仔玩埋一堆對於其他小朋友係好自然的事, 但對於我個仔來說就好難, 有時聽到佢話返學冇朋友都有D心酸   

joey媽媽

午餐肉無益, 尤其大陸'冠’頭, 唔好食咁多, 南瓜魚湯, 屋企飲咋,帶湯返學校, no way, 我以家半糙米俾啊仔食, 有益呀, 我諗住遲D煮全糙米俾佢.

stellacl,

Thank you for  very detailed explanation of "想法圈圈" .But I still think it is the mind reading  theory that my S.T will teach.

joey媽媽,

我買半糙米就咁煮.

各位

星期四?星期五?星期四?星期五?星期四?星期五?

我選 (2)(a), 其他地點等我諗諗

stellacl,

中午12:30 - 2:00 ,你唔係個日準時2:00 返公司嘛 我山長水遠來到都1:00. 一粒鐘點夠傾呀?平時好似見你成日鼠出去又話做義工又睇仔 :tongue: 唔好同我地食lunch 先扮準時啦 諗定籍口個日鼠出去耐少少啦

星期五晚我都o.k.無所謂
‹ 上一主題|下一主題