用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sjc chatroom
樓主: 147258
go

sjc chatroom [複製鏈接]

Re: sjc chatroom

Hi 各位媽咪,
有否媽咪交了sjc的留位費之外,亦交了崇真留位費的呢?因為我兩間都很鐘意,各有各的優點,所以很想分享下您們的意見.
謝謝!!

Hi Sally1,
你bb要返去讀書?外國嗎?那麼你的選擇應該沒錯了.我也很鐘意崇真的學校資源,空氣環境.佢地幼稚園是用中文敎學,但上到小學是用英文敎,我問過學校學生會否不容易適應,老師答我說不會,因為每天也有外籍老師敎英文15分鐘,憑星期二又有英語日,憑星期四有普通話日,如加上課外的英語增潤課程便更好.那麼英文程度應會良好.而且學校正外排給家長選擇是否返國際班,英文敎學,但亦會有用普通話敎的中文堂.
不過如要出來跟sjc學生比,真的很難有答案.而我却又很喜歡sjc的小班制及上課環境,英文程度又不必擾心,出來面試又好似幾好條件(當然也要看個人質素).不過好唔鐘意要坐成個鐘頭校車先返到學校(旺角-->sjc).

angelmami 寫道:

同意(想了解/參觀一下幼稚園內環境及設施)
BBChu (8月k1)
亮亮媽咪 (8月k1)
新幹線(8月k1)
Shanshan (8月k1)
Mrspoon (8月k1)
mjzz (8月k1)
SALLY1 (8月k1)
lv (8月K1)
Joly (8月K1)
Sueannemama (8月K1)
Tomkate (8月K1)
Charlotte爸爸 (8月K1)
Angelmami (8月K1)
Aoi(8月K1)

成立幼稚園家長教師會
BBChu (AGREE)
亮亮媽咪 (AGREE)
新幹線 (Agree)
Shanshan (Agree)
Mrspoon (Agree)
mjzz (AGREE)
SALLY1 (AGREE)
lv (Agree)
Joly (Agree)
Sueannemama (Agree)
Tomkate (Agree)
Charlotte爸爸 (Agree)
Angelmami (Agree)
Aoi(Agree)

HI各位,
你哋好開心喎,我都好想JOIN埋一齊去飲茶,但明天開完家長會後囝囝要返英文班,所以無時間去.  
我打算自己帶囝囝返學,請問有媽咪也會自己帶囝囝返學嗎?

經過星期六既家長會, 大家都應該知道囝囝囡囡讀邊班, 不如我地排一排啦!

Mouse (k1)
BBChu (Stephy)
亮亮媽咪(Ivan)

Tiger (k1)
Tomkate (Ralph)

Winnie the Pooh (K1)
Sueanne
Angelmami (Raine)
Aoi

Donald Duck (K1)
新幹線 (Hoei)
SALLY1 (Steven)

Puppy (K1)
scoopy-doo
Shanshan (Natalie)

請問有無媽咪知道,如果中途加入校車,咁頭幾日家長可唔可以上車陪伴呢?

新幹線,
thanks a lot! 我會打比林太問清楚啦.. :wink:

Angelmami,MauMau,
Hi,我囝囝都係'winnie the pooh'班架,ms chung星期六都有打電話比我,佢無乜特別details野講,都是說他很好,好乖様様ok等等完全無問題. 而我問了她有否一些負面事情發生(例如打人或被打),佢都話無. 雖然有d疑惑,但都無奈接收....希望都是事實啦.
另外你地每日收到囝囡的油顏色的圖畫,會否比平日的表現好??我囝囝平日油顏色多數出晒界,但返學以來都是很漂亮的,我問他時他只說'唔好出界',但在家他油顏色一様出界(比之前好d).問過ms chung老師是否有捉手協助,她說無,都是他自己油的.   

Hi Angelmami,
係呀,我住油麻地,坐的士都係$22左右,所以無坐校車.
我諗多數小朋友未懂得與人share之前,都好容易有打人或被人打的情況出現,所以我都成日敎囝囝當有人打佢時要叫人'唔好打'及自己都唔可以打人,咁而家教埋英文,希望佢能盡量保護到自己又不會傷害到人. 長成路必經,很難避到.
我上星期問過ms chung這問題,她說上星期有3種語言講(粵,英,普通話).面對學生會說英語,如覺得他不明白,會以中文再解釋,但從本星期開始,會儘量再少說中文,亦會要求學生儘量開聲以英文回答.而我見到學生一入學校,老師們都是跟他們說英語的了.

Angelmami,
我囝囝係我自己接送架,所以每次放學見到ms chung,都會找機會同佢傾計了解下囝囝表現.囝囝都很快適應,這兩天入學校之後都不無老師拖,自己走入課室了.佢好似好鐘意這學校呢.
我今天問過ms chung是否有拍照,佢話唔係個個都有,只是一些小朋友未能適應,還在扭計哭等,父母走從都十分憂心,所以老師替他們拍上一些上課照片,好讓父母知道小朋友在上課時開心的情景,解除憂慮.所以巳適應到學校的學生都沒有相.
近日天氣浩熱,我知道學生會出playground玩,所以問過男仔校服關係會十分熱,怎處理?? ms chan答過學生只會玩15分鐘左右,不會玩太耐,而且會安排11:00之前.....可是看過maumau提供的time table,出去玩的都是11:00之後喎... 老師們好似都無一致的答案?????

Angelmami,
sorry!   
我今日上網才看到你的回應,所以昨天放學沒有留意.不如明天好嗎??

Angelmami,
sorry!!!昨天去了朋友家,唔記得用翻自己個ID出PM,即是YINYINMUM給你的PM正是我AOI呀.
我想問下你知唔知WINNIE THE POOH有多少人?課室又共有多少人? 之前問過MS CHUNG話有12個人一組,24人一個課室. 我唔係幾鐘意老師D反應是先帶人遊花園,之後再被針對地問時便好似免為其難咁回答.     

HI各位媽咪,
我都看到學校加了雨蓬,真是非常好的安排呢! 學生同D接囝囡放學的家長都唔駛日矖雨淋啦!!! 我同老師講覺得這個安排很好,問是否在睛天也不會拆除.她說暫時未確定,要等學校安排決定喎. 可能是在試驗階段啦.

BBChu (2A1C, Oct 10, 17, 24)
新幹線 (2A1C, Oct 17, 24 Nov 7)
sally1 (2A1C, all sunday)
Angelmami (2A1C, Oct 10, 17 & Nov 7)
Kinma (2A1C, Oct 17, 24 & Nov 7)
Shanshan (2A2C)
Tomkate (2A1C, Oct 10, 24, Nov 7)
Sueannemama (2A1C, Oct 10, 17, 31)
lv (2A1C, Oct 17 & 24)
Aoi(2A1C,Oct 10,24,Nov 7)

Angelmami,
It's not much surprised to me of your decision, as we also have the similar feeling in SJC when compared to the last school of pre-nursery. I believe that you must make success in search a school more satisfy to your girl.  Good Luck!!!!   

Hi everymami,
I'm so sorry that we can't go to BBQ as we probably have to join a farewell of my hubby's best friend who's going to immigrate Canada next week.   Sorry again and I'm look forward to see all of you in the next gathering.

School have showed a list of snack of NOV, I'd like to show you for reference if you want it, pls pm me.

All mami who asked to have the snack menu of Nov,please check your e-mail, thanks.

All mami who asked to have the snack menu of Nov,please check your e-mail, thanks.

‹ 上一主題|下一主題