用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

我今朝都交左,但都係抱住試吓無妨的心情,因為我的首選是維記,同埋我都唔係咁捨得俾個囡讀全日,如果讀半日的話,下午訓醒覺仲可以去學吓其他野,咁咪仲好,其實咁多人報spn,係咪真係咁好呢?

haha, 我都係諗住碰吓運氣...真係得先算,下星期六維記interview就真係要加油先得...

呀,頭先交表時有個媽媽出示左一封reference letter,想連埋報名表話一齊交,但個老師好肯定咁樣拒絶左佢話唔收, 睇黎好幾公平咁..

好意外佢地會收portfolio !!!
因我親眼見老師拒絕左收reference letter,
唔通唔同老師有唔同尺度...

同意有媽媽提到有無兄弟姐妹,係咩天主教
都同收生有關係,
其實係application form已經反映左,
所以我想一定有多少關係的,
但apply no.就應該唔關事了...(我估)

有d application form要寫埋家長讀邊間小,中學,大學,
擺明係選擇家長,唔係小朋友

世界真現實!

mamameee

拒收reference letter 係cwb的spn呀!

回覆 584# brrbaby2007 的文章

我都担心緊呢個問題, victoria已收左我個女,8/5就要交學費同雜費,咁我點都會同佢交左錢先, 雖然人地話有得in就一定收,但都係博唔過, 所以呢幾千蚊真係唔慳得...

不過講真,就算spn收佢,到時又有一番掙扎,因為我覺得其實2間都好好,當然最好就係先讀一年victoria再入spk,不過世事邊有咁理想...

希望快d有媽咪收到信, 上黎報喜

原帖由 2-lala 於 10-4-20 17:28 發表
hi brrbaby,

my girl is study at Vic for PN now and she get offer from spk for K1. and i can said vic's language (both english and pth) are very strong.  My girl learn more at there. She can talk with ...

如果我囡囡都可以好似你咁讀完pn 再去到spk就好了,呢個係我心目中最佳的計劃

想問你囡囡的中文程度好嗎? 我聽說佢地d學生英文好好,中文會較差,如果升上傳統小學,會比較難跟上中文程度

我都未收到信, 真係緊張到暈...

我今日都無信,應該可以死心了,
唯有一心一意讀維多利亞,
遲些再戰SPK...

好奇一問,點解九龍區的vic會分1,3,5同2,4班? 我仲以為全部都係5日

回覆 1442# NatalieBaby 的文章

你講得啱,我都覺得依家d學校好睇家庭背景去選擇學生,我囡囡依家返緊palygroup的家長,大部份都真係好有錢,而且媽媽仲唔駛返工...幫小朋友報晒一至五唔同類型的pg,我所以知道係因為佢請我同囡囡去佢地的生日會,個個都係住真豪宅架!我都担心如果我囡囡未來都係同呢d小朋友一齊成長,真係唔知會唔會有唔好的影響...咁細個就開始比較,對成長一定會有影響,反而好似我地以前讀書時候,一班同學咩背景的人都有d, 先至真係一個真正社會的縮影...

小朋友由細開始一定要有正確的價值觀, 所以讀到名校都真係要小心處理先得

講到離晒題,大家唔好見怪

‹ 上一主題|下一主題