用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會
樓主: dns
go

06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 2006禮賢K1同學媽咪會

Hi All,

有樣野我唔係好明, 每班都分4個組, 但得兩位老師, 就算加埋協助老師, 都係3個, 點分開4組上堂呀

醒目開學勳章

龍柱,

我8:10am 上車, 12:35pm 落車呀.

TungTungB

醒目開學勳章

龍柱,

我今日送囡囡上車時, 見到你囝囝好乖坐係車上, 仲捉實個扶手添   

醒目開學勳章

HOLONGMAMA,

尋日老師真係派左紫菜呀, 仲有一筒細糖仔.  

醒目開學勳章

yypiano,

嘩! 你番學同放學時間都超正, 羡慕死人喇!   

Holongmama,

我星期五打過電話比何老師, 佢話幼勇班大部份小朋友表現都好好, 都能按照老師的指令去做, 唱遊堂亦表現投入.  我囡囡見到朗朗張相就話 : "佢係我個班架, 不過我唔識得佢個名, 佢唔係提子組架, 佢坐第二張

醒目開學勳章

All,

講樣開心野比大家聽, 囡囡尋晚唱左首Keroro歌比我聽, 佢話係個小朋友教佢唱, 仲拖住手仔一齊唱, 雖然唔係太知佢唱乜, 但我好開心知道佢識左個朋友仔.     因老師跟我講過, 她在課室是很沉默的, 多數都係自已玩, 很小跟其他小朋友玩的.

醒目開學勳章

我就日日都係蛋糕, 唔同款及口味, 因呀女朝早淨飲一支奶就番學, 我怕她會肚餓, 就淨係買D蛋糕仔比佢.

醒目開學勳章

Hi All,

Gathering 我都係要 Sat or Sun 先可以 join 到, 不如試下 book 唔 book 到 weekend 先

醒目開學勳章

Hi 龍柱,

你敢夜

醒目開學勳章

HOLONGMAMA & 龍柱,

我彤彤都係臨訓前一定要飲一支奶, 好似上左癮咁, 唔飲就訓唔到, 不過好好彩, 佢好少賴尿, 可到天光起身先 WeWe, 當然間中都會失手, 呢樣真係要多謝 99, 我都唔知佢點 train 佢, 唔知有冇乜野方法, 因囡囡一直都係 99 屋企過夜, 等我今晚問下佢有咩方法先, 再話過你地知啦.

醒目開學勳章

我都囡都有講要祈禱, 佢話: "感謝天父, 賜我飲食, 求天父潔淨, 食后平安, 奉主祈求, 誠心所願." 都唔知係唔係

醒目開學勳章

想問下大家有冇同小朋友做兒歌書裹面 D 習作, 要唔要做架?

醒目開學勳章

我都唔知要唔要做, 因亞女之前讀 Nursury 時係要當親子習作做, 但老師又無講話要做, 但我諗頭兩三首歌仔都應教左啦?  

焯媽媽 寫道:
我以為老師會教他做的, 不是嗎??

[quote]
TungTungB 寫道:
想問下大家有冇同小朋友做兒歌書裹面 D 習作, 要唔要做架?
[/quote]

醒目開學勳章

yypiano,

可能天氣轉, 好似好多小朋友都有 D 唔舒服, 囡囡都有傷風&咳.  不過上星期曾老師見囡囡咳, 都有比個口罩佢帶, 可能如果老師請你囡囡帶, 佢都肯帶架.

醒目開學勳章

2006禮賢K1 BBQ聚會
日期:請選擇 [7/10(am), 14/10(pm) 或 15/10(am)]
[pls write your preference:
If OK, pls write "OK"; not OK write "X"
and write your rank: 1st, 2nd or 3rd choice]
地點:某大學職員宿舍燒烤場
---------------------------------------------------------

-------------------------------7/10 | 14/10 | 15/10
1) TungTungB--------2A1B---OK-1 /   XX   / OK-2
2) Holongma---------2A1B
3) dns-----------------2A2B
4) 龍柱----------------2A1B---OK-1 / OK-3 / OK-2
5) Kaman-wingyee---3A1B
6) yiuyiu730----------2A1B---ok-2 / ok-3 /ok-1
7) 仙姐----------------3A1B
8) dorismama--------1A1B

醒目開學勳章

囡囡話我知今日係學校影相呀, 我諗係影班相喇, 唔知係咪用黎做個人學習檔案呢.

醒目開學勳章

我亞女得14.9kg, 95cm 炸, 成年先重得兩磅   

醒目開學勳章

dns,

我囡囡同你囡囡差唔多, 佢03年2月, 得14.9kg, 95cm咋, 佢讀N1時, D同學細過佢, 但大多數都高大過佢, 不過我囡真係食好少野, 激c.

醒目開學勳章

Hi all,

講開打人, 我有小小心得想share 的.

亞女讀 N1時, 老師都有通知過我, 話囡囡係學校爭玩玩具打人, 老師跟他講話不可以用手打人來解決問題,
要用說話解釋, 這才是好寶寶. 例如若你亦想玩那樣玩具, 你可跟那個小朋友講 : "我都想玩呀, 可唔可以一齊玩呀." 若是其他小朋友爭玩你手上的玩具, 你就可跟他說 : "你係唔係都想玩呀, 不如一齊玩

醒目開學勳章

Hi dns,

我囡囡真係叫僖彤呀, 不過佢係幼勇班架, 可能幼愛班都有個小朋友叫希彤喇.  好彩佢地兩個唔同班, 如果唔係, 就鬧雙胞胎啦  

不過真係好橋, 我個女都成日提起佢個同學仔, 又係叫欣欣, 不過佢叫穎欣.

‹ 上一主題|下一主題