用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 CTY Summer Program-HKU
發新帖回覆
樓主: MommyBB
go

CTY Summer Program-HKU   [複製鏈接]

小加子 發表於 20-2-22 11:05
請教各位CTY的program適合小學生參加嗎?我見佢有summer program 在ISF舉行,如果想今個暑假參加係咪一定要 ...

Scat 不用準備。
你可看CTY summer program 內容。除summer program .online program 也很好。我女上緊Young reader series.老師水準超強。feedback 非常仔細。阿女一定學到好多。

小加子 發表於 20-2-24 14:22
請問你女幾歲開始上cty 的online course? 我女7歲自律性好低,而家停課學校派的online homework 一定要有 ...

其實呢d課外班,自我追求知識的心好重要。我女八歲。佢自己會完成,不用我叫。我在每課feedback 時同佢go through .佢自己會處理。

小加子 發表於 20-2-24 14:24
香港考SCAT 係咪一定要通過考評局?我見上一次一月份舉行,仲未搵到下一次係幾時

7歲p.2應該報grade 4,對 ...

一月是paper test. 電腦每月也有,不過現時停課就晤知。報你讀的grade.個test自動俾深兩年你

小曳人 發表於 20-2-24 18:05
SCAT 係美國嘅分級能力測驗,CTY 發現,如果 以高兩grade嘅題目,同高兩grade 嘅peer group 比較,能夠搵到 ...

我女數學過不到,但平時數學佢算Ok的。至於英文,真係冇一個香港course可比。幾堂間我見女的potential越出越有。best friend 系美國人,Harvard and Princeton graduates.佢細個有報CTY assessment,不過冇上堂。佢d 同學( Philips Exeter Academy)大部有上summer programme .我俾佢睇老師feedback.佢話好到冇嘢講。如果有100萬個咁既老師就好。

2jkidsfather    發表於 23-1-24 16:54
小曳人    發表於 20-2-25 12:31

chickchick 發表於 20-2-25 19:01
如果報寫作, CTY很多寫作course也有prerequisite, 這會在online catalogue列明. 我記得係有個list的.
一 ...

我今日plan 下期報什麼,順便望下writing .都打算grade 5 上process is writing :)

b3410 發表於 20-3-5 06:56
G5 writing course 有沒有什麼推薦?

你可看內容,我覺得好豐富

b3410    發表於 20-3-5 12:27

回覆 b3410 的帖子

我女上過三個reader series.內容和書本也好。老師有兩個非常好,有一個就好一般

b3410    發表於 21-4-24 10:21
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊