用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會
樓主: dns
go

06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會 [複製鏈接]

Re: 2006禮賢K1同學媽咪會

yiuyiu730,
我冇特別預備d咩俾佢,因佢而家都返緊學,禮賢唔駛著校服連皮鞋運動鞋都慳返    我就一定俾佢坐校車,因佢而家都坐緊,呢樣唔駛太擔心,況且你路程咁近,應該唔駛搭太耐。其實禮緊都唔近地鐵,要工人同佢返學,又要轉車又要過馬路,我會覺得仲危險。   

蕎蕎騫騫媽咪,
咁你下次見到我個仔記得同我相認喇~~   

大家有冇上禮賢網頁睇吓呀?佢哋update咗小小,多咗d各級活動短片,見到d小朋友玩得好開心,諗起自己個小朋友嚟緊三年都可以參加咁多唔同種類及多元化嘅活動就開心   

焯媽媽,
聽到都鄧你煩    我由始至終都唔信呢個大抽獎遊戲,所以我真的好開心亞仔入到禮幼,雖然唔全100%入到禮小,但起碼機會都唔細,個心都定小小。
係呢!咁邊間私小收咗大b呀?有冇同佢考禮賢呀?
我個朋友喺開學前三,四個月左右去禮小叩門,點知學校話咁啱有兩個學位俾人放棄,跟住interview完即收,個個都話佢好彩,你不妨勤d打去問吓,因為一定有人會放棄學位,咁如果咁啱有人問,佢哋寧願收現成好過去摷返d舊file再慢慢揀。

焯媽媽,
咁聽落牧愛小學都幾好喎!係咪喺土瓜灣個間呀?係咪可以直升中學架?如果係就梗係讀佢啦!起碼唔駛再煩   

yypiano,
荃灣浸信會幼稚園==好近我噃!不過呢間係荃灣區嚟講都係好難入架!乜而家禮賢個園長好差架咩?   

今日唔記得開信箱tim   

yypiano 寫道:
各位,
收到第三期註冊既信啦,你地收到未??

我諗我只會頭一日請假培佢返學,留返d假期慢慢用,而且佢上年開學都冇喊過,今年更加唔會,不過第一日轉新環境,想培吓佢同自己想知學校多d,又想同各位媽咪見吓面啫

焯媽媽
嘩!!!     一日要做6-7張工作紙,佢辛苦時我又勞氣,聽到都驚     

KLLP,
我噚日打到俾司機叔叔,諗住問佢見到校車份list我住嗰個屋苑冇站,可否到時加多個站,跟住佢話你呢樹得小學生上車,幼稚園就冇,跟住同佢糾纏咗好耐,佢都俾唔到答案我,只講到時先再度吓去唔去到,又叫我聯絡返學校;跟住我打去學校講低咗個case,個女仔話會搵老師盡快覆返我,約一小時後,有位主任打嚟,話已經同司機傾過,去葵興架車應該可以上埋我度,聽完個心都定d,幾驚冇校車搭呀~~
同埋要讚吓d教職員及呢位主任,效率真快,又好有禮貌   

dns,
   你美孚咁近都要8:05上車,咁我哋荃灣咪要7:xx,咁早....家陣亞仔7:45先叫佢起身都已經鬼c 咁勞氣   
不過,其實我仲未知幾點上車    我平時8:15先見到禮賢架吉校車喺葵興向荃灣方向出現    我仲諗住應該差唔多呢個時間上車tim........

大家有冇興趣喺返學之前俾d小朋友見吓面,玩吓呀?
不如暑假搞d gathering好冇   

dns,
你呢個提議都幾好,但平日我要返工呀   
室內運動場同會所開大食會都OK,有冇媽咪屋苑有會所?   

dns,
sat lunch當然可以喇!我收1:00,喺金鐘返工。
8月1日我最多可以請上半晝假,2:00點前要返到公司,如果早d註冊完都可以一齊食個lunch先再返工嘅,你哋會幾點返學註冊?我都會帶埋亞仔返去,俾佢熟悉吓d環境嘛

日期:8月1日(註冊日)
地點:又一城食 lunch
時間:未定 (視乎各位回校時間?)
>>報名<<
=================================
1) dorismama------1A1B
2) dns---------------1A may be 2B
3) tyty--------------1A1B
4) yiuyiu73----------1A1B
5) holongma----1A1B maybe 2A (因要人帶亞仔返屋企)

>>報名<<
=================================
2) dns----1A maybe 2B-----before 10:00am back to school
5) holongma----1A1B maybe 2A (因要人帶亞仔返屋企)
     <before 10:00am back to school too>

焯媽媽,
係咪決定咗讀牧愛小學呢?   

焯媽媽 寫道:
我地會比大仔讀私校, 今日連書都買埋, 書連雜費, 要22xx元,

未計校服、飯錢等.....

每月學費連補習, 學校有補習班, 專教做功課的, 共要3000元,條數幾襟計.....

成績唔錯,不過如果有埋人數睇到會更好     
thanks!焯媽媽
焯媽媽 寫道:
大家今日有無上禮賢學校看看升中派位結果呢??

禮小升中派位結果

焯媽媽,
我都係有一日突然間見到喺bk頂有條bar彈出嚟,填完d資料後就自動變咗vip,你得閒四圍摷吓睇吓見唔見條bar。
或者可以好似我咁,整條link喺薟名相位置度,咪唔駛次次搵返個topic出嚟囉   

kaman-wingyee
你囡囡兩舍"酒粒"好sweet呀   

>>報名<<
2) dns----1A maybe 2B-----before 10:00am back to school
5) holongma----1A1B maybe 2A before 10:00am back to school
6) 仙姐------1A1B-----around 11:00am back to school
7)yypiano-----2A1B-----around 11am back to school
8)kaman-wingyee----2A1B-----around11:00am back to school
9)龍柱mama-----1A1B------before 10am too

各位,
有before 10:00又有 d 11:00先返學校註冊,咁我哋約幾點好呀    好唔好攞個中間大家約10:30回校,搞得嚟可能11:30???
跟住仲要大大細細一行十幾人落又一城,應該都要12點幾,我哋最好1:00pm前搵到地方坐低,因到1:00 lunch hour 我驚好難搵位   

Re: 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會

forgethim
你問我哋,我哋揀得呢間緊係覺得呢間好先揀啦∼∼
我都係聽有小朋友讀緊d家長對呢間學校d口碑個個都有讚冇彈,同埋睇返禮小多年嚟嘅升中派位有7x幾%都係band1學生就知有幾好   

forgethim 寫道:
我想問下大家覺得禮賢會的教育如何?我孖b明年要讀k1,今年10月要開始搵學校,所以想問下大家意見?tks.
‹ 上一主題|下一主題