用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會
樓主: dns
go

06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會 [複製鏈接]

Re: 2006禮賢K1同學媽咪會

yiuyiu730,
我未嫁之前就係住鑽石山,而家住荃灣,不過我個個weekend都會返外家食飯   
yiuyiu730 寫道:
HOLONGMAMA:

係la,我都唸住轉第二間la,jovi 呢幾晚成日訓到一半喊ar,係呢,你係咪住鑽石山架?

kaman-wingyee,
佢之前係喺學校內有個叫"綠苗畫舍"嘅畫班學,但我唔知個畫班係唔係屬於學校,但d老師就係外面請返嚟嘅,嚟緊我會俾佢去南豐中心22/F'"卓瑩畫室"學,係禮賢K2有個BK媽咪介紹的,佢囡囡都係喺呢間學緊
kaman-wingyee 寫道:
Hello 朗朗媽咪,

請問朗朗係邊到學畫畫?

kaman-wingyee & KLLP,
我最近都睇緊YIP'S嘅音樂課程,我都想俾朗朗學音樂,又喺葵芳上堂咁近都唔錯,你哋覺好唔好呀?係咪親子一齊上定自己上堂架?收費貴唔貴?
KLLP,
我都想要PHONICS資料呀,荃灣區嗎?可否PM埋俾我?唔該晒~

kaman-wingyee 寫道:
Hi KLLP,

Karina borned on Aug 2003, she's taken 5 lessons (staring from July), tim so smart b'cos he can show the Yip's signs.  Are you take tim going to Kwai Tsing Theatre on every Sat & my helper or husband taking Karina to Yips

yypiano,
你個yy雖然咩興趣班都冇上,但佢連乖數表都識背,又識串生字,佢真係好勁呀   
我個仔雖然有返學,又學英文又學畫畫,但佢連26個字母都未識得晒,近排我仲係教緊佢數目字,教咗好耐成日都唔記得,真係激c我    有咩方法可以令佢專心d同有記性?
我都有買phonics kingdom俾佢睇,但每次睇唔夠15就走咗去,睇第二d卡通片就睇好耐都得  
yypiano 寫道:
KLLP,
我想問下呢,個phonic course有咩野學呢?教字母?教讀音?唱英文歌仔?
我個yy識晒26個字母,有好多字識串識自己拼讀,有d英文書仔佢都曉讀,係咪即係唔使去讀呢個course呢??

仙姐,
唔駛擔心,小朋友一返學講嘢就進步得好快,到時日日開籠雀咁你就覺得佢好煩   
仙姐 寫道:
yypiano
你女女真係好勁呀    所以話有事啲野真係迫唔黎...你女女睇卡通片冇興趣...我仔仔剛剛相反...睇啲正常啲嘅vcd講故仔冇興趣...睇一陣就話唔睇...但睇超人就睇幾次都睇到眼都唔眨 比佢激死...

大家唔知有冇我呢個問題呢 我仔仔說話個方面...係k音個啲字佢發音唔正喎...例如1)kingkong...佢會讀左"清湯"架喎 2)做乜搞成咁...佢會讀成"做乜找成枕"...我都唔知點樣教番好佢

Re: 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會

呢個daddy又幾搞鬼   
[quote]
TOTOBABA 寫道:
[quote]
KLLP 寫道:
[quote]
Carmanbb 寫道:
請間有無人知屯門搭西鐵到美乎
或南昌可轉咩車到又一村達之路,
(下午班禮賢K1)
因為頭幾天我要親自帶佢返學校,
我未知邊條路

KLLP,

not yet~
好心急...想知....
KLLP 寫道:
HOLONGMAMA,

Have u received call from driver.  I rec'd call a few days ago.  The pick up time for go to school and back was given (including 6/9 to 8/9)

龍柱媽,
我都有俾朗朗食papa jelly    有冇join到會員呀?
龍柱 寫道:
yypiano,
真係比龍柱一個人食咋! 不過係一日一粒! 其實龍柱一路都有食開Papa Jelly, 鬼咩!佢平時食咁少野, 咪食番d營養誧充品囉! 如果佢有yy咁有睇頭就好lor! 咁我可以慳番筆! 咁啱依家屋企嗰罐就快食完, 咁依家可以4個幾月後再買lu :

[quote]
yypiano 寫道:
龍柱,
恭喜呀恭喜!
不過張相又真係影得好,好有陽光氣息。   
咁你果150粒papa jelly點分呀??比阿龍柱一個人食晒??
[/quote]

bettysweet,
1.天花龍鳳...緊係唔係叫你作到個仔十項全能喇!其實內向,慢熱又不是有問題,當然可以照實寫。
我記得問卷內容大致有問:
1)你理想中的幼稚園是什麼?2)你覺得你小朋友有咩優點同缺點?(目的是想知道家長是否了解子女),3)在管教上曾遇到甚麼難題?4)你如何解決以上難題?5)你希望你的小朋友在三年幼稚園的學習生涯學到什麼?6)你希望你的小朋友長大後成為一個怎樣的人?

好似仲有一兩題,但我只大約記得咁多,希望幫到你

2.學校說只會收返約50%幼稚園學生,要經過面試,但有部份學生會因為考到更好的直資或大抽獎抽到理想而自動流失,故如果唔係十分差而又想升返禮小,相信學校都會收返。

3.學費一年$15XXX,分十期繳交,書薄什費約$3XXX,冇茶點費,校服只著圍裙及運動衫。
bettysweet 寫道:
Hello 焯媽媽,

好多謝你的解答, 幫到我加深對間學校的了解. 現時生兒子育女真的不易, 特別為他地揀選學校實在好傷腦筋. 我仲有少少疑問想向你或各位媽咪請教.

1. 你說面試填寫的問卷很重要, 你寫個仔天花龍鳳.. 那是不是要照實寫, 例如較為內向, 慢熱....

2. 讀這間幼稚升上禮賢小學的比率大嗎?

3. 你地小朋友係度讀得開心嗎? 一年落來所有使費大約要幾多,  23000蚊夠唔夠?

THANKS A LOT!!

龍柱,
我喺bk網上填咗入會申請表,跟住就收到代理公司通知信,上去公司取會員咭有一份迎新禮物,(有三樣揀,其中一樣係細盒裝papa jelly及$100現金卷),如即場用會員咭買嘢有七折,之後會定期收到會員優惠通知,用會員咭買這間公司代理貨品全部有九折,同埋可以儲印花換現金回贈等
龍柱 寫道:
HOLONGMAMA,
我之前都唔知有會員lee樣嘢! 都係早兩日在Yahoo search "apa Jelly", 搵到代理"apa Jelly"的公司web site, 先知會員lee樣嘢.  不過未入wor! 咁會員有咩着數呀?

[quote]
HOLONGMAMA 寫道:
龍柱媽,
我都有俾朗朗食papa jelly    有冇join到會員呀?
[/quote]

bettysweet,
我都住葵青喎   

我都會去到6:00嗰場,但唔同亞仔去,費事佢搞搞震嘈住晒
龍柱 寫道:
其實兩場講ge野系唔同過wor! Anyway, 我可以趕到6:00pm果場,我都唔會帶小朋友一起去(如果帶去,實會騷擾倒人啦!)

[quote]
KLLP 寫道:

我會去6.45pm 開始個場 (放工趕唔到去6.00pm個場), 我都唔會同小朋友一起去
[/quote]

蕎蕎騫騫媽咪,
你就好喇!8:30咁晏上車,可否話我知你邊度上車呀?我都係葵青區,但司機上次同我講要7:30上車    我話太早,寧願自己落葵興搭,佢又話等佢再度吓,到而家都仲未覆我,都唔知點好  

蕎蕎騫騫媽咪 寫道:
我住葵青區, 已收到校車姨姨來電通知校車上落時間,  
8:30 上校車, 12:25 落車
大家知時間未呀?

30號我都未決定什麼時間, 我要到個日睇公司多唔多o野做

yiuyiu730
我自已屋企沒有裝鑽石能量水, 但我有朋友屋企裝了, 聽她講好似幾好, 皮膚好了等等...但她亦有補充一句唔知係唔係心理作用...

蕎蕎騫騫媽咪,
我住大窩口石頭街
蕎蕎騫騫媽咪 寫道:
[quote]
HOLONGMAMA 寫道:

我住係迦密XX中學附近, 我屋企一落山就係青山公路, 再轉入呈祥道出九龍塘已到學校, 所以可能條路問題, 所以可以~禁~遲上校車, 我個大女返崇真都是一樣, 崇真都是係禮賢附近, 大女校車有些小朋友都是7:30上校車, 去到我屋企樓下已~訓~ 著了, 不過對一個K1學生, 事實會比較時間太長, 你係葵青邊度? 要7:30上校車 :-|

dorismama
恭喜轉上午班 [/quote]

我都係收唔到任何電話,但昨晚忍唔住自己call咗司機叔叔,睇吓佢條路線度成點,好彩最後朗朗都唔駛7:30咁早上車,亦唔駛入青衣行大運,佢安排咗架荃灣車嚟,雖然都係第一站,但起碼7:55am先上車,再去綠揚,海濱,麗城,荃景,愉景跟住就返學校,放學頭站12:30落車,呢個時間我覺得幾好    

KLLP,
朗朗可能會同亞TIM一架車  
KLLP 寫道:
Tung's mum,

I also have not received any call from the teacher.  So don't worry.

For school bus,  u may wish to call the driver again for details.  

dorismama,
恭喜你可以轉到上午班,朗朗又多一個bk同學仔   
係唔係何老師打電話俾你呀?我都收唔到電話,仲講咗d咩呀?
你張大頭相係 angel 定devil 嚟架  
dorismama 寫道:
all,
上午幼勇班的班主任都打了給我, 仲傾了很久, 原來學校會一星期灑一次蚊油, 如果平時不惹蚊的小朋友可以不用蚊貼呢!   

仙姐,
司機叔叔話通常上車早落車都會早,咁會公平d喎   

yypiano,
我頭先都收到何老師電話,又係話要準備5張校服相,早知之前唔駛專登去影過d學生相喇    而家又要影過 :evil:  :evil:
yypiano 寫道:
hi all,
我今日下午都收到可老師電話喇!
佢話要我準備校服相5張,開學要用。
你地影晒未呀。
係呢,早輸唔知係邊個topic見到有整証件相既software,我唔記得mark底添,唔知你地有無人知呢??

我都係用呢個方法俾佢揀,點知佢全部都話唔要,最後佢自己改咗個我唔係好鍾意嘅英文名,不過都冇辦法,鬼叫個名係佢自己用咩   
yypiano 寫道:
仙姐,
改英文名,學我啦,我list咗一份,分別讀比佢聽,佢唔啱果d就剔除,佢接受果個咪果個囉,話晒個名係佢用,唔係你老公用呀麻,yy好鍾意佢自己揀既名呀。第日佢一定無得怨我!

yypiano,
我初初準備咗5個自己喜歡嘅名俾佢揀,點知佢全部say no,佢話佢要叫"Lorry"做架貨櫃車,我即刻    ,冇嘢呀亞仔,呢個唔係名嚟架噃,同bus, taxi有咩分別呀?返到學校同學仔笑你架    跟住佢就話咁唔用"Lorry"喇!我叫"Thomas"喇(佢至愛嘅火車頭個名)咁我話總好過叫貨櫃車嘅    佢真係"車痴"   
yypiano 寫道:
HOLONGMAMA,
咁朗朗改咗個乜野特別既名呢?
‹ 上一主題|下一主題