用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

Mamfufu,

請問知否李宗德之band 1 生之比率? Thanks !

原帖由 mamafufu 於 10-10-29 14:44 發表
伊小分的網頁是說『60%獲派主要收取Band1生的中學』,同"有60% band 1 生"係唔同意思。而佢將伊中中分類為"主要收取Band1生"的中學---伊小分可能有四至五成畢業生入咗伊中中。

教統局將整個元朗/天水圍區的的小學生平 ...

謝謝您的資料!  但請可否告知李小過往之中一派位結果又如何? 謝謝

原帖由 mamafufu 於 10-11-4 10:37 發表
據我聽返嚟的路邊社消息,李宗德之band 1 生之比率頗為令人失望。李宗德的英文水準係元朗區名列前茅,但中文及數學科成績較令人失望,數學科尤其令人擔憂,所以明年的李宗德小一生數學科計劃改為中文教學。

不過最近呢幾年 ...

非常感謝你提供資料。  因這些貨料實在太貧乏, 學校又沒有提供, 令家長非常迷惘。 只知道很多同學仔都是報讀李兆基。

原帖由 mamafufu 於 10-11-5 11:19 發表
其實我對李小都唔係好深入瞭解,如果你係李小家長,可能知既嘢比我重多。

以我有限的資訊,李小學生全級頭五名多數會報市區名校,每年都有一、兩個會成功,部份會報市區band 1尾中學。其餘好多都選李兆基(每年有60-70人入讀), ...

Please confirm you mean 李小 = W F Joseph Lee?

原帖由 wbady 於 10-11-5 16:06 發表
鄉中今年f.2李小全級有4人,2個2e、2個2d,其中一個去年英文及電腦全級第一,一個音樂全級第一,一個應在全級頭5名。

真的非常謝謝您資料, 我也很想入到鄉中, 但是否他們只接受全級頭十名報名 or 其他?

原帖由 mamafufu 於 10-11-8 09:36 發表
我可以代wbady confirm 鄉中嗰幾個係李宗德小學的畢業生。

李小係直資小學,家長普遍都比較緊張子女學業,全級頭五至十名其實質素都好高,有D可以成功考入市區名校如La Salle, DGS, DBS, SPCC。所以有同學喺鄉中名列前茅, ...

謝謝你的分柝。  跨區報屯門機會應該大一點...
另請問知否崇德之收生標準?  
不好意思, 真的太多問題。

原帖由 mamafufu 於 10-11-8 15:03 發表
報名--->當然任何小六生都可以報,不過.....

鄉中每年揀180人面試,通常全級頭十名先可獲面試機會(天水圍區某些縮班中的小學可能要頭三名),要在自行階段成功,估計成績要在全級頭三名內,有特異功能當然除外。

有少少數字可 ...

點解您說 "她放崇德和元中在自行,太保險!" ???  可否解釋一下呢? 謝謝!

原帖由 Sherryko9 於 10-11-11 11:56 發表
關於崇德收生情況,我可以講吓囡囡間學校上年1個case.甲同學成績應在10幾名,總之不是最top幾個,在第1輪自行唔收(她放崇德和元中在自行,太保險!元中入!),最後扣門入番崇德.
我所知天水圍李東海小學有唔少學生入崇德,收 ...
‹ 上一主題|下一主題