用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

我個女apply係收reject信, 不過無唔開心bor, 0712細女...
我都聽到有個spn學生transfer去spk, 係k1....我諗應該好有relation先可以...spn homepage講到明唔可以....

原帖由 ahnew 於 10-3-22 18:42 發表
Hi~ 上星期有朋友講今年有一個SPN學生轉到去SPK讀....年級就唔肯定....但就係好有"背景"....

另, 你地有無人報今年SPK....我囡囡係waiting list ...其實都預 o左...十月細B又唔識人又唔係舊生又無宗教....佢肯自己 ...

講就係咁講, 不過今年好多咁既case都唔成功....i mean以大女身份apply spk

原帖由 kiteli 於 10-3-23 12:15 發表
大家有 apply 今年 spk 的, 唔得, 出來做大b 再試下啦 ...

我細女今年無考.... 因為 知道一定係唔得...

如果咁唔好彩今年入唔到 spn 讀, 就出年考 spk 做大女試下啦  

re: sleeping .

尋日nap & 夜晚, 都同 細 ...

same here, 睇個勢都要apply 10幾間....
原帖由 siumuichu 於 10-3-23 14:17 發表
我無 apply SPK 呀﹗0712 超細女,無謂浪費時間喇﹗你估排隊唔辛苦咩﹖ 出年啦﹗入唔到 SPK,我出年就要試下果 d 報 10 間 K1 既經歷喇﹗

至於我個女,宜家訓覺都 ok 呀﹗剩係要 daddy 陪 5 mins 倒啦﹗我一敲門,佢就知道 daddy ...

我都係一樣, 屋企附近讀n.... 等佢學下自理....
原帖由 siumuichu 於 10-3-23 17:59 發表
實不相瞞,無咩特別好既 offer 咋﹗只係屋企附近既英文幼稚園既 N1 pm offer,一心諗住 spn 唔得就出年再黎過﹗不過出年就會好緊張囉,報返 10間8間﹗

希望個女生生性性,打好個底﹗宜家果間至在 train 下自理同說話,黎緊轉英文 nurs ...

大家咁話啦, 希望大家的小朋友可以做同學仔啦!...其實bb一出世已經刨spk, spn d forum, 時間過得好快, 轉眼已經係我地的turn....

原帖由 siumuichu 於 10-3-24 10:20 發表
希望一 take 過唔駛煩啦﹗

見到 spk 放榜呢幾日,d 家長等到頸都長,都好鄧佢地緊張~~~希望我呢隻長頸鹿條頸長得有回報啦﹗

刨forum係為apply n and k 做reseach.... , 除咗這2間, 仲reseach了好幾間, 唔刨點知邊間好, 唔想人話好我報..
原帖由 brrbaby2007 於 10-3-26 19:29 發表

你地o甘刨發真係抱有好大希望,到時連in都冇得in會好失望,我都係有得in先算

幾日無上黎....囡囡入咗醫院....嘔到dehydrate....

多謝大家關心!!!而家囡囡好咗好多了..不過都係食唔到solid, 又唔可以一次過比太大volume 水份佢, 如果唔係又嘔....昨晚好少少, 起碼無嘔....不過半夜起身不知身在何方...

哈哈, 你睇得好通透!!
原帖由 siumuichu 於 10-4-8 15:49 發表
我諗 (估) 關鍵係學校會唔會 invite for interview,因為可以 in, 機會經已大,interview 既時候 overall impression 好,自然大機會 accept, 有時未必單單因為一個 factor 影響個結果,即係如果老師好喜歡你個女,唔會因為佢 ...

講得啱, 真係要睇得開d, 我覺得做咗呀媽之後, 真係仍雖努力get used to/學習係睇開d, 放開d....

之前同囡囡apply k (做細女)的"戰績", 真得不能夠唔睇開d..., 一個一個的失望....不過同自己講, 而家先係開始, 囡囡咁細, 條路有排行....況且, 越來越覺這些係自己control以外, 所以都係你果句, 睇開d睇開d........

原帖由 siumuichu 於 10-4-9 09:13 發表
睇得通透係無用,最緊要到時無得 in 都要睇得開﹗

睇開D睇開D睇開D睇開D睇開D睇開D睇開D

可能到時要同自己咁講﹗

係呀, 我囡囡都係0712....

原帖由 cckay 於 10-4-14 13:41 發表
lovelinda,
five~

kiteli,
我記得仲有stinkyrabbit111都係0712

dear all, 大家都要互相支持~ 共勉之!!!

啱啱一家3口去完日本, 見spn咁多post, 以為出咗result添, 嚇一嚇~~

嘩~~lovelinda,你好有心機, 十分多謝你做的research!!

原帖由 lovelinda 於 10-4-13 19:54 發表
這是我剛剛行開呢幾粒鐘的一些research,有錯漏的話,請各姊妹更正.....

年份 *收interview信  interview  *收accept信  家長日
05       27/4            4/5,5/5        21/5        28/5
06       13/4            ...

hihi~~ 我地今次短短地, 4日3夜去東京, 其實只係得2日玩, 不過第一次同囡囡出門, 唔想去太耐...
2日的行程好簡單, 一日去disneyland (不過好不幸, 落好大雨, fireworks, parade全cancell), 一日去motherfarm(東京坐車total 2個幾3個鐘), 好好玩, 囡囡好like farm animals, 可以近距離接觸, 又可以jar牛奶, 小朋友好開心!!

我最初都驚車程長, 女女好辛苦, 不過其實係大人辛苦多d....因為佢上車大部份時間都訓, 大人又要plan行程, 帶齊野, 做goo lay....不過見到佢咔咔咔笑得咁開心, 我地辛苦d都worthwhile!

原帖由 cckay 於 10-4-15 10:25 發表
你去日本邊度呀? 我打算6月份去北海道, 但係有d擔心車程太長, 女女會好辛苦, 你有無好介紹呀?

我地都係咁諗, 囡囡喺上機前係咁喺waiting area running around, 不過都攪咗好耐先訓....
原帖由 brrbaby2007 於 10-4-15 11:04 發表

我上次去日本括飛機前等佢玩到累晒先一上飛機就睡了

may be I can help you with this.... some people do give cold medicine to babies to help them sleep better...it should be Ok provide  the baby is over 2 years old, and you only do it as an once off basis..

the "side effects" of these meds are of course, making you feel sleepy, dry mouth..

原帖由 twinsmummy 於 10-4-15 16:17 發表

Thanks Kiteli.  I have heard of people giving cold medicine to the bbs to let them sleep better.  I'm also a little worried about side effects (if they don't have a cold).  Overly worried mommy?!? : ...

回覆 461# twinsmummy 的文章

after our Japan trip, we are planning to take our girl back to Aus. as well...our flight time is a bit better than yours- 9.5hrs, it will be a challenge to keep the children entertained, and you have 2!! Take plenty of new toys, drawing paper crayons etc, in fleight cartoon works too....

The worst thing we had experienced during flying is my girl gets painful ears during decending, despite continueously "feeding" her with biscuits, juice, things she likes...only resolved after she cried...

kaheibaba, 我地都返咗黎啦!! kahei 鍾唔鍾意motherfarm?? 有無去賽豬?? 我個女chase 隻pig chase到par喺度.....一手豬x...

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-4-16 04:26 發表
北海道 ??

點解唔過o黎 "戶外旅行" 搵我 ??

回覆 485# twinsmummy 的文章

same here, my girl will go crazy if she is over tired....

係呀, 我都覺得日本係charge電的好地方....不過如果只得我地兩公婆去....

今次返來係成身散晒, 仲辛苦過返工...

原帖由 siumuichu 於 10-4-16 16:06 發表
嘩~~~~你去留學咁開心﹗去日本讀咩﹖去下日本吸啖氣都可以立即回魂,係最好短差 (快速充電) 既地方﹗有時去得遠,其實都好辛苦~~~~
‹ 上一主題|下一主題