用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 港大vs北大
發新帖回覆
樓主: liverpool2023
go

港大vs北大 [複製鏈接]

liverpool2023 發表於 24-3-21 11:09
所以,你意思係咪?
如果:
國內讀碩士,北大讀本科比較好

外國係用英文讀中史
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

liverpool2023 發表於 24-3-21 23:32
港大讀好像都是用中文,咁係咪會有影響?定其實無所謂呢?

外國讀咪所有朝代/人名甚至xx變法/運動轉拼音,如果普通話拼音熟咪好啲。

liverpool2023 發表於 24-3-21 23:32
有?你指咩課程?定係所有人可以申請嗰種?

佢指應該係大學嘅exchange,  係咪所有人可以申請,都要視乎個faculty 有幾多名額及GPA要求。

liverpool2023 發表於 24-3-21 23:56
我意思係如果我哋港大用中文讀開,咁對於申請其他國家讀中史係咪難啲呢?
...

仲以為你去外國大學讀中史,原來係讀master。

咁我唔多清楚,但我覺得係一樣咁申請, 冇話難啲,咁國內同胞一樣咁申請,我估最重要睇成績及面試。

liverpool2023 發表於 24-3-24 21:21
全部都是內地大學喎!

其實佢哋內地生考研競爭都非常激烈, 好多人考3,4次都考唔到, 已經不是清北復等名牌大學。

Mikeyuen 發表於 24-3-24 21:41
去北大讀本科,一定死呀,GPA 一定低,边夠人勤力

係,聽聞year 1開學一入去已經有個試等你去考, pass咗先有得繼續讀, 如果有熟國情網友可以分享下, 我都想知係咪真!

LeeCC 發表於 24-3-27 07:46
year1補數讀到哭

係香港係文科人,無讀過M1/M2的,真係讀到哭,係香港讀書讀左十幾年,考埋dse,都未試 ...

佢哋內地高考數學好似考埋m1+ m2! 文科人冇讀真係好艱難!

我仔昨日啱啱响西安交流完回港, 佢話人哋初中數學好深,等於我哋高中數, 見到有啲仲未教添⋯⋯我仔中四,佢話好樣衰

liverpool2023 發表於 24-3-27 23:24
M1其實係俾讀唔到M2既人讀吧?
我親人在三大教數學,佢話M1內容極少,不讀也罷!
佢經常要幫工程系既學生 ...

m1m2教學時數少,個人覺得其實可以唔洗分開2科。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊