用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 十年同行分享:亞氏保加症
樓主: 朱雅靜
go

十年同行分享:亞氏保加症   [複製鏈接]

回覆:朱雅靜 的帖子

如果小朋友考到一線小學,其實是否也未必合適?

成日怕傳統學校不合適他!可能我自己冇信心!因為仔的專注好選擇性!

多謝你的提醒與分享!
我相信每個人強處與弱處也不同,現時要努力協助小朋友加強弱處同發揮他的優點!香港d學校,如果小朋友強處發揮得好,我覺得他們的弱點會被包容!

回覆:babecat1 的帖子

我仔現在k1, 十分愛說話同問問題,可以在校車全程不停講,同埋好經常明知故問, 好易情緒化,仲有專注十分選擇性,可以分享可以點幫他們?

2.5 yrs 已診斷為asd! And the psychologist said should be Asperger but they don't just this name now

My son is 4 yrs old now and joined ot, st and social class in the past year

回覆:irenelwl 的帖子

回家做訓練真是不容易,小朋友又累,大人又累,唯有想方法motivate 下大家!一起努力!

其實介口是否真的有用?

亞氏的選擇專注會不會被看為adhd?? 要食藥?這是我最擔心!

我仔4歳,剛回cac 見醫生說他社交弱,眼神弱,影響專注也弱,但不過動,專注可以點撹,已開始上專注班,上堂現場又ok! 可以點?好驚大d要食藥!

上什麼班可以學控制情緒?我仔專注弱,但大肌又弱,協調又不好,做運動也難!

有上ot, 但姑娘說不嚴重,上了一季叫我自己回家訓練多d!
所以想keep 住搵d班比佢上,是否有d叫情緒控制班,可以介紹你之前去邊間?因為有時我也好lost!!

我住九龍東,你是去邊間機構?我看看九龍有冇!

唔該曬你!我check 下小童群益會先!

回覆:Monstereasy 的帖子

I am also thinking whether he should switch to international school!! 你講活動教學的是否基道?

你小朋友是那間is?? 有support 咁好!可以分享嗎?

我仔K1,讀緊全傳統K,會直升小學,雖然學校不是超谷那種,我成日驚佢最後頂唔住要去IS! 但佢性格比人打也不還手,所以我又驚!可能試下考個d IB 學校!
多謝你的分享!

明白!所以要monitor 住這三年的情況,大小肌可以操,社交玩多d都可以有進步!但選擇性專注真是未有信心!

我正在幫仔找暑期班,有冇專注班介紹?

‹ 上一主題|下一主題