用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
樓主: RINGO
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

Hi 各位,
我囡囡今年巳6歲了, 2歲左右發現, 由健康院轉介至政府醫院, 說是間歇性外斜視. 到現在快7歲了, 矯視師和醫生說她視力巳 impove 至8成了, 可考慮排期做手術.   今日看你們的討論區才知道要8歲前做, 但你們又無提到醫生說的要等到視力好才做, 我很擔是否太遲.  因兩年前, 我帶她去理大 check 眼, 那邊的驗光師說政府的度數不足, 通知我們再配足度數眼鏡, 我們照辦, 怎枓覆疹政府矯視, 他說理大只照顧其視力, 無考慮她的外斜視, 會令外斜視加劇, 從此我便專心睇政府.  其實究竟是否真的要等視力好才做呢?  你們大家都這麼早做? 我會否太遲, 又擔心如你們部份說仲差左, 請給些指引, 多謝. 我真的擔心極! 驚累左個女呀!

好多謝 brian61950 和 summarian 的意見.  特別 summarian 提到的要等對眼視力好, 手術會好 d, 同醫生說的一樣, 但醫生從來無講視覺神經的問題, 我囡囡是否真的會比較太遲? 其實我囡囡除了外斜視, 還有散光和遠視, 所以矯視才說她不能用足度數眼鏡, 免她只用一只眼, 加速弱視,  但我不明白為何其他家長不用花那麼多年等視力好, 便做手術, 為何我醫生從來不講視覺神經問題?  我跟住政府是否恰當?  其實我亦曾帶她看眼科醫生, 但他完全沒有比意見, 我又不懂發問, 跟本我不知嚴重性....昨天看你們大家的討論才有些概念.  你們常說的眼部運動, 矯視師說我囡囡不須要, 只須用 eye marsk 蓋眼睛便可以了. 如有我須要注意事項, 請通知我, 謝謝各位.

原帖由 summarian 於 09-9-18 12:13 發表

矯正斜視~ 前提的確係要將視力提升到兩隻眼相約先可以做。主要0既原因係如果斜視眼0既視力比好眼差好多0既話,就算佢做完斜視手術,大腦都係傾向只會用好眼去睇野~ 對於原本斜視果隻眼0既控制,佢都係「唔會點理」~

如 ...

另外, summarian, 請問你覺得如果我囡囡視力現狂好左好多達8成, 好做手術的成功機會會否高些? 我很擔心好像其中一個家長o甘, 只眼仲衰左, 我真係唔想累左佢, 起碼現在她能看到8成 ar...醫生話可以唔做, 但要用意志力控制眼睛不要偏離.....佢叫我自己想一下....

原帖由 summarian 於 09-9-18 12:13 發表

矯正斜視~ 前提的確係要將視力提升到兩隻眼相約先可以做。主要0既原因係如果斜視眼0既視力比好眼差好多0既話,就算佢做完斜視手術,大腦都係傾向只會用好眼去睇野~ 對於原本斜視果隻眼0既控制,佢都係「唔會點理」~

如 ...

回覆 2# summarian 的文章

好多謝你 ar summarian, 你的解釋好詳盡, 我從來都未聽過.  至於小女的惰形, 醫生無話佢有弱視, 只常說怕她會弱視, 我記得早期係話佢兩邊眼仔視力都不是太好, 右眼更差...到現在有 8成視力, 我巳很感恩了. 但現在有8成視力, 我還須擔心神經問題嗎?  我現做的手術是否重點在外斜視?  我要如何做才能提升視力至 10成 呢? 麻煩你再赐教.

即係理大護眼, 如果是小朋友第一次,最好去灣仔, 因有專做小朋友的特別測試.  我上次去旺角, 比了 $400, 最後都要去多次灣仔再做 detail 的測試. 但忘記是什麼了.

原帖由 WaiWai媽媽 於 09-9-19 17:15 發表

beautylam
想請問POLYVISION即係邊間呀?

請問去邊間光彩好 ar? 會唔會似 polyvision 去灣仔做小朋友好 d  o甘?  唔怪得你 o甘 pro.  anyway, 多謝你解答我 d 問題.  但你未覆我, 我 囡囡現階段 要 care 神經線發育問題嗎 ? 其他家長提過養和醫院女醫生, 我都 search 過佢的資訊訪問, 佢提到過8歲的警界線, 但無講要完成手術, 如我真的排期在8歲後, 點算?  麻煩你再解答. 謝謝.

原帖由 summarian 於 09-9-22 18:37 發表

弱視與否,其實0係好多地方都varies~
有d地方take 合格0既視力係0.6(六成), 有d地方take 合格0既視力係0.8(八成)。~ 但對父母嚟講,仔女0既視力當然係愈高愈好…~ (愈健康愈好 - 我自己0既視力係1.5咁~ )

以你個囡 ...

我之前從來未聽過光彩明天, 我身邊朋友全都是 polyvision friends.  我都見你說有 3 間才問 summarine 有無分小朋友專科分行.

Polyvision 有很多結盟店, 我都唔識分, 但我知灣仔是設有小朋友專科, 有 d training course 只有灣仔才有.  其實其他分店都可 test 小朋友, 但有一種特別要去灣仔才有, 所以旺角才再 refer 我們去灣仔. 你 入佢  website, 會見到 真正 (我估是 正式polyvision 支店)
只有幾間, 我曾去的是旺角, 沙田和 灣仔. 其他還有很多的有什麼分別我唔知了.  

原帖由 WaiWai媽媽 於 09-9-24 21:12 發表

同小尖沙咀Poly有咩分別, 囡囡一直都係Poly跟進, 有驗眼同教你做眼睛運動  , 如同光彩明天比較三間有咩分別, 邊間會好d

Thank you, Summarian
原帖由 summarian 於 09-9-25 16:21 發表
如果講光彩明天0既,佢本身就係針對小朋友0既視光中心嚟~ 因為09年初先成立,所以未必咁多人識啦~
‹ 上一主題|下一主題