用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sjc chatroom
樓主: 147258
go

sjc chatroom [複製鏈接]

Re: sjc chatroom

我都覺得小學是幾年後的事.不用太費心了. 
總之e幾年開開心心就算啦.唔諗得咁多.
時代唔同啦. 書有排讀.我只希望他 e 幾年幼稚園開開心心.

HI ALL

我都未決定到. 最大問題是而家仔仔返緊幼兒班好開心. 佢學到好多野.識唱好多歌tim. 好喜歡老師們.
唉.......好難諗呀!

我老公就幾like sjc 啦.  都時再算.

如果您地出來玩.我都想去.讀又好唔讀又好 .玩下都係開心嫁.

hi all

其實可唔可以先 arrange 一次 活動呢. 不一定要等開學前後. 因為還有很長的日子. 而且好多家長都未決定.
我覺得大家出來交流下. eg 會唔會讀, 間學校有什麼吸引.......

可以 去 bbq  都唔錯.
食自助餐也好.
tea 一 tea 都得.

小小意見. 希望大家唔好怪我多事.

SJC is still my first choice.

1) BBChu - sjc
2) Thepooh - sjc
3) 新幹線 - sjc
4) Kinma - sjc
5) 文迪 - sjc
6)mjzz - sjc
7) littleeva - sjc

我多數都讀 SJC  希望大家有機會見面.  
我再SEARCH 個關於 SJC 小學的TOPIC.  綜合來說SJC 是不錯的學校.  英文程度高 而且又是小班教學. 惟一的問題是$$$

我仔而家讀緊N1 班都要 $2000 , 而SJC 就2500
我覺得唔算貴.
至於 K2 K3 要 成 $3500 就貴左少少 不過是全日.
我諗好多全日的 幼兒園都係收咁上下.

其實幼稚園貴少少, 我都可以接受. 因為間間幼稚園都要收費. 而SJC質數好D. 貴DD 都值得.

反而小學是 $3250 就幾貴啦. 因為如讀政府小學是不用$$$ 咁 用 0 去比較$3250 就貴D.

不過SJC 小學是 41區. 即是可以考 41區中學. 又幾好喎.

我條數就係咁計 : 3250 X 10月 X 6 年 = $195,000

用200,000 去買了 41區校網 都幾底. 是關我有留意 41區的樓價. 好貴.  咁計落好過搬屋. 200,000裝修費都要啦.
HEHEHE 我好呀Q....

以上都係我選SJC 的原因.

ANYWAY 我仔都係 95% 會去讀SJC. 至於他將來能否讀得書.跟得上. 就要睇他啦. 我都盡了力. 機會也比了他. 算是做了我可以做的. 如果他不是讀書材料. 就由他吧.  天生我材必有用. 如果到時功課多,佢跟唔上. 咁未轉校LAW>
此終由深轉淺 易過 由淺轉深.

BB CHU  & ThePooh

可以參考:

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewarchive.php?topic_id=91383&forum=7&53

THE POOH

您留意下多D小學TOPIC. 好多學校都係用中文教Science and computer 我諗係易D明.

其實小學唔係好多科目咋.  我知SJC 小二已經要學 X 數. 普通學校是學緊 + 一 數. SJC 是教高一年級.

St.Catherine 我冇報啦. 其實 ST.CAT 都唔錯. 不過冇小學.  而我又不是住在 KLN TONG 區. 我唔想到小學時又煩過.  雖然好多ST.CAT  都考/派到不錯的小學. 但是每個家庭背景不同.可能人家有別的分數 (EG. OLD BOY , RELIGION, PROFESSIONAL...ETC)  而我和老公只是普通人.所以怕都時考唔到心儀學校. 都係讀D有埋小學的幼稚園好D. 買左個BACK UP 先.

THE POOH

咁您係唔係選定 sjc 呀? 您住那裡 ?

我再冇報其他了. 得sjc & 而家仔仔在tko 讀的學校.

我希望知多d sjc 資料. 不論是 幼稚園 or 小學.

希望有熱心人報呀料. 等我e 個 傻媽咪 知多dd 不用15,16.

BB CHU

做校刋當然會找番一些對學校有歸屬感的同學做. 相信間間學校都是這樣. 我覺得sjc 幼稚園 係好好. 程度又高. 老師又關心學生. 又係小班.  不過我只是擔心小學唔知好唔好.

其實e 排 我都有留意sjc 小學. 也發覺有些地方不是太理想.
(如派位 )我希望自己能的起心肝找天 去sjc 等小學生放學. 問下d家長/學生 . 唔知咁做是否太傻呢.

HI 各位

我沒有收到關於開學的信喎

另外您地知唔之知SJC 小學返幾多點.

幼稚園返9時. 我家上車 8:15.  還可以啦. 不算太早.
唔知小學會是幾點呢 ?

hi all

唔知係唔收 12 個月的學費的幼稚園多是 8月開學.

我見好多 都係. 如收 10個學費的 就多會是 9 月開學.

1/5 唔知帶唔帶仔仔去. 因為交離費都係在小學交. 咁帶埋仔仔去好似冇咩睇. 不過果天是假期 應該帶

昨天打去學校問會否有信通知1/5 交 離費. 佢地話冇嫁啦.
學校話會有家長會在8月初.

另外小學是返 8:30 咁都好. 原果返 8:00 就太早.

15 人班又唔錯.
小學的問題真係幾頭痛.

我當然都會參加政府派位.  sjc 可以做back up
如派唔好. 都會直上.

而家都唔見sjc 開了學果個topic.
好想知道 而家sjc d 家長是否和開學當初一樣咁滿意學校.

因為個人覺得開學時大多數老師和學校是會多d 關心學生. 不知道過了一個學期. sjc d 家長是否一樣滿意呢 ?

希望有人講下啦. tks

悠悠媽咪

我想問下學校會否有家長日, 有冇親子旅行
唔知手冊有冇老師會寫野比家長/ or 小朋友學習進度.

謝謝您.

悠悠媽咪

好多謝您的詳盡解答.  使我對SJC 多一份了解. 真的謝謝您.

咁即是加左$100. 都合理. 唔貴. 唔知一班有多少人呢.

tks

新幹線

本來想仔仔讀番原校, 因為一切都適應, 而且他也喜歡學校,老師. 也學到很多東西.

不過近日他言行有些改變. 例如會講 "你痴線既咩" 我兩公婆係很少很少講這些說話. 不知仔仔是年齡大了/ 跟了同學仔.

我都唔識講 我仔學校 是在居屋屋村內. 我真係唔想有歧視. 真係唔想覺得屋村大d小朋友頑皮些. (我自己都在屋村大) 本來覺得教仔(言行,禮貌 ) 是父母的責任.

唉估不到而家自己諗法有動搖. 朋友話此終肯出去kowloon 讀書的家長都係重視家庭教育.  
而老公就話仔仔現在學費是2000, (half day )  而sjc 都係貴少少. 如果學生老師質數好d. 都係值得.
不過要比校車費. (around 900 )

真難諗, 1/5, 冇去. 學校話 4時前交番 1,700 冇問題.

唔知各位有冇意見比我呢. 放心我不會怨任何人. 我只是參考. 一切決定也是自己的意思.

tks all

BB CHU

TKS 先.

我明嫁.  我老公就去了sjc 交 $.  

多數都會讀, 否則佢實now 我. (hehe)

係呢 您知唔知會有幾多人一班?
您小朋友有冇讀緊 n1 ? 如有, 您會點同小朋友講要轉校.
我仔由 舊年 8月已開始, 佢極之唔想轉校. 每次講話去sjc 讀. 佢就say no.  都時開學又要角力一番.

tks

悠悠媽咪

10分多謝您提醒.  好似是一個月書面通知. 學費係自動主帳. (一定要) 所以一定要提早通知,否則就會白比多個月.  
原校主任都有遊說我地位. 她話仔仔慢熱, 唔係咁容易適應新環境.....etc  都比左550 留位費.

希望有天見到您再傾傾.

SHAN SHAN

我留意左SJC D TOPIC 好耐.發覺間間學校都有好和不好, 有人好鐘意,也有人極之唔鐘意.

SJC 幼稚園相信係唔錯的選擇. 
如果我仔唔係有讀開幼兒班, 我會唔使諗得咁煩.
HEHE我都幾鐘意SJC嫁.

Ah_lam

多謝您的分享.  心裡有時會諗小朋友係好喜歡模仿人. 就算讀了別的學校 (e.g. sjc )是否= 品行一定好呢! 我覺得還是要靠父母的溝通與關懷.  

您仔仔和我仔仔都好相似. 之前人家搶佢d玩具. 佢只是望下人,由人搶. 而家識得自己與人爭. 還好他不會主動爭. 只是人家搶他時.他會力爭. 我諗成長就係咁. 個個小朋友都一樣. 初初陌生環境當然會細膽d. 而家都學期尾唔同晒. 一來熟左二來係大個左.

我最大爭扎是小朋友現在讀得開心. 又有歸屬感,路程又近. (5-10分鐘車程)   而他也學到野. 書本裡的字/歌也識唱.
英交已教到 Q, 中交就教了很多字. 最近是貓,狗.  他也一一認得. .

在知識上我要求不太高. 始終還細. 書有排讀.  我只希望他從小培養好品格.希望他善良有愛心, 領略當中的快樂.

‹ 上一主題|下一主題