用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

ocarebear 發表於 21-11-17 18:00
我寫得唔好
我意思係 band A 要包括九成九信心可以入

ic

ANChan59 發表於 21-11-18 09:02
面試只可能在第一輪申請的時候可以進行,到出完成績洗牌之後,很多是睇分選科,很多錯配也旡可避免。個別 ...

我估我開始有少少明白點解唔好過份鼓吹大家走向AI選擇,免得"過熱",年青人不知是否適合讀而壤成錯配。記得,電腦剛剛興起的時期,也是很多年青人一窩蜂選讀,結果亦有人選錯科讀得辛苦。想問問,我唔係好懂,咁!不以大類為主要收生的大學,係咪"理大"做得比較好嗎?我唔知有無睇錯,理大有很多分得好仔細的課程選擇,這做法是否可以減少錯配呢?thx.thx

ANChan59 發表於 21-11-18 09:02
面試只可能在第一輪申請的時候可以進行,到出完成績洗牌之後,很多是睇分選科,很多錯配也旡可避免。個別 ...

另外,想請教,"大類收生"即學院制收生方式係外地傳入嗎?是否別人做得好,而HK未能發揮到真正的""精髓""呢?thx.thx

咁!我又想請教下兩位,中大有個大類(JS4601理學),希望我無記錯,簡介會中講明去到Y2係一定可以入讀心儀的學科,不用擔心無位,咁!學院制與學科制响這JS4601咪無分別囉!請賜教!

ANChan59 發表於 21-11-18 13:40
這個唔熟,好難評論,只可以推測,有錯見諒。

假設中大理學院的數據是幾個學院制主修年年幾平均,不會一 ...

icthx.thx

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-18 13:13
我仔都係咁諗,佢自己有明確目標,所以都想避開不明朗因素,就算揀海外大學,佢對大類收生嘅學系都有保留 ...

有明確目標真係好好,我個就未揸定主意,成日話考好個成績先,佢好怕萬一失手,早早諗定嘅學科成泡湯會更加傷心,其實,係逃避的一種,不過,我唔煩佢,由得佢自己嚟自己慢慢成長。今天,有機會食住嘢傾下偈,佢都係避而不談,咁唯有轉話題傾下D大學"宿舍"特色如何啦!

ok_ko 發表於 21-11-18 15:55
有目標當然好,但我估 無目標 嘅 同學大把。 做家長,難!成日都要睇住 細路 面色做人。 ...

哩種睇面色法我OK嘅!背著時偷偷地笑,多少都係反映咗孩子成長中嘛!總之,佢一手一腳辦妥升學步驟,我已經好安慰了。

ok_ko 發表於 21-11-18 16:21
係呀!能一手一腳辦妥升學,都係一種成長。

之前,唔知係响EK哩樹定係响其他地方曾聽過,有家長只提供機票住宿給孩子,孩子隻身到外國找大學應徵,結果取錄咗,家長唔會干涉孩子去邊間U讀書,全信賴。

Unclejt 發表於 21-11-18 16:45
港大嘅 6901 BSc 都係呢類。結果超過一半學生讀 Risk Management 或者 Food and Nutrition。不過佢哋真係 ...

想請教下,"食物營養"不是中大的理學課程响Y2才有得揀選嗎?

我在樓上提供的資料看到的: http://admission.cuhk.edu.hk/tc/programmes/BSCIN.html

Unclejt 發表於 21-11-18 17:05
基本上都係升2年班至揀 major。聽講港大嘅學生要另外考牌至可以做營養師,中大就唔知喇。
...

原來仲要考牌,咁即係讀完四年仲要繼續讀。不過,原來HKU一樣有"食物營養"咁就好了。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-18 18:05
佢哋有壓力,唔好迫佢哋,考完先算啦!

係呀!我兩老唔俾壓力佢,由她自主決定。

但上一代嘅嫲嫲和婆婆就十分難攪了,耐唔耐就飛電來問孫女大學揀邊科,我和老公就要出盡力幫佢擋晒所有"極煩之音",好在e+疫情有藉口話少D上去吃飯,如果唔係,我估囡囡一定擺明刀槍拒絕上去,到時就薑薑都無咁薑囉!

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-18 19:17

Unclejt 發表於 21-11-18 21:24
對某些學院來說,大類收生的一個好處是提高整體收生成績。比方說某學院提供3個課程A,B和C。在自行收生的情 ...

未係好消化到"興旺與萎縮"係點發生?!

Unclejt 發表於 21-11-19 13:57
咁課程C學生多,資源就多,課程A學生少,資源少嘛。

唔知我有無諗錯方向呢?!

課程A:20分
課程B:21分
課程C:22分

#是不是收生分數越低,符合人數應該越多嘛?!即A課程最多人報讀。
#是不是有能力報C課程嘅學生好大機會可以報讀埋A課程嘛?!即A課程最多人報讀。

雖然,不一定,但,若然兩者"皆是"嘅話,咁課程C學生會是"少"過課程A學生囉!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-20 12:21
剛剛睇過 HKU6901,CU4601,網頁都有寫明主科選擇沒有上限限制, UST 好似唔見有白纸黑字(可能我揾唔到), ...

科大嘅理學大類的Y2不是所有科目皆是"無上限"收生,例如IRE(國際科研)學科就只""預留20學額""給學生競爭,要GPA高分才入讀得到,其實都唔容易。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-20 22:36
須然係沒有上限限制,但理學士入面嘅主修,真係要啱自己讀先好揀,切勿人揀我又揀當水泡,冇興趣的話就算 ...

十分認同呀!揀選自己興趣的去讀才是贏家嘛!

我成日對同學仔講,未百分百知道自己的興趣,入讀大類以"近距離"了解各個學科,有1年時間的"冷靜期",應該可以真真正正找到自己的方向。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-21 10:58
國際科研比你入到都唔容易讀,我仔有個師兄揀過呢科,個師兄本身成績都好勁㗎。

科大一科5** 都有獎學金  ...

知喇!IRE真係唔易讀亦唔易入,算係"理學院"最chur一科,不過喜歡科研嘅會係幾享受呢!

ocarebear 發表於 21-11-29 00:50
特別係原本以為可以博的, 真係要再睇多一次網站, 否則中招

囝囡計嘅總分數和爸媽計嘅有出入,一個話有機會一個話無,拗餐死唔知填好唔填好。

gracelam 發表於 21-12-3 10:04
阿女昨晚已經報咗Jupas.

全程自己搞掂, 我只知A1, 2, 3 及B1排位, 其他我都唔知!  

嘩!快手喎!阿女昨天才交學校過目,估計今天有回應,計劃明天呈上呢!希望一切順利無揀錯啦!

gracelam 發表於 21-12-3 10:19
2星期前已交學校過目, 老師同佢單獨傾過, 調咗D後面次序咁! 昨晚拍版正式入機報名!

博盡無悔! 大家加油 : ...

貴校堅有效率呀!贊!

(HKU格言)"博盡無悔"填咗好多KongU嘛?!

gracelam 發表於 21-12-3 10:34

A1 係 hku

CUMeToo

佢受好多師姐影響,鐘情CU。

‹ 上一主題|下一主題