用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症 - 三歲前確診及治療而最後可醫好的請進 ...
樓主: 陳爸爸
go

自閉症 - 三歲前確診及治療而最後可醫好的請進   [複製鏈接]

回復 pocoyo123 的帖子

我仔仔情況都有D似你小朋友
當年2age幾未有語言就巳經開始番私人s位
當時治療師,老師,cac醫生話係發展遲緩
唔係自閉症,無固執,重覆行為, 又無情緒問題
當時評估0左只係delay 6個月
情況不太差,當時都有keep住番私人s位,番到k1開學
到k1開學已開始有單字,私人s位老師都話小朋友唔太差
比信心我,可惜之後係幼稚園情況都同你差不多,無什麼進步
仲有玩眼問題,又不太表達自己,有要求只係大叫
我唔明到今時今日4age幾,雖然都係講單字,但講到單字量都好多
但去到表達自己時都只係叫,大叫
一唔喜歡就大叫,發脾氣無語言就話唔識表達
識講又唔講,單字表達都好呀,我要求其實好低
我做媽媽有時都要估他想點,好辛苦好痛苦
估中0左,就要求他講0左先比
次次都係0甘,但係教來教去都係叫,
0甘情況都要入政府s位,訓練我都跟到好足,各方進步得好好
可惜表達方便都仲係大叫,好無奈,
我都好怕同他出街,一不滿意又大叫
我真係估唔到2年後情況都係0甘差
都唔知到5age會點

多謝大家意見,這點係小朋友最難攪地方