用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Citizen 報澳洲大學
發新帖回覆
樓主: Chole
go

[澳紐] Citizen 報澳洲大學 [複製鏈接]

Chole 發表於 22-12-1 21:43
Thanks for replying!  

I have done a bit of internet surfing and yes need to apply through differe ...

阿仔係citizen, 佢淨係報澳洲大學,完全無報HK/UK/US 大學。我係彿系家長,完全唔介意佢咁做,只會做佢顧問提供支援,因為after all it’s his life and his choice!

阿仔睇見佢啲IB同學又要寫personal statements 又要補習考IB, 佢自己乜都唔駛做輕鬆好多(我無迫佢補習)。阿仔同學啲家長猛呻,成家為咗阿仔報大學騰足幾年,佢哋同個仔啲關係搞到好僵,到最後報曬咁多大學收咗offer又要reject, 其實值唔值得?

今年5月香港考完IB後即刻返咗澳洲half year gap, 7月攞咗IB final results 後正慢慢揀澳洲大學讀邊科。阿仔話報澳洲大學好易,基本上有成績填表俾錢就搞掂,完全唔駛agent。阿仔在當地睇曬實際環境及接觸不同人攞資料,自己報曬澳洲各省大學有不同offers, 最後衡量各因素我哋大家商量後選定一家accept offer,輕輕鬆鬆等大學嚟緊orientation 二月開學。

阿仔呢五六個月gap適應澳洲生活,突然發覺佢大個咗好多,會照顧自己及身邊其他人(之前係「港孩」一名),係大學前非常好的鍛練及學習,我覺得會比在香港或其他地方讀一個學期正去澳洲有用得多!

Chole 發表於 22-12-2 12:16
多謝回覆!JM 好豁達可以佛系,我永遠都係過份憂慮!

亞仔一心一意讀Physiotherapy ,不過舊年佢師兄 pre ...

乜咁啱嘅,我係physio, 上世紀U Syd 畢業,之後返咗Melbourne 做醫院,依家HK  private practice

俾我都會返澳洲讀physio, 完全唔會考慮HK/ UK

AndrewHo_FB 發表於 22-12-2 13:09
其實如果是 Australian citizen, 如不是不喜歡澳洲,就盡量在那邊讀。

完全同意!

當年我physio U Syd 未畢業,已經可以揀定畢業後Sydney/NSW/ACT邊間醫院做。

因為我要畢業後返Melbourne (interstate)所以無揀,但interview 一見澳洲畢業即請。若果澳洲以外畢業就算UK 都要等吓先。

AndrewHo_FB 發表於 22-12-2 18:00
香港的學期在8月完,澳洲在2月開學,有半年的空檔期,不知做什麼好。

你指的 1/2 year gap, 是否指上大學 ...

No lah, 完全唔係!

Gap 即係上大學前體驗生活,通常會去打工、旅行、做義工等等。

唔會讀書!講真,佢哋讀咗咁多年書都係時候唞唞,要先在「社會大學」學吓野開吓眼界,搵到自己目標後再重新出發!

Activehealth 發表於 22-12-2 18:07
No lah, 完全唔係!

Gap 即係上大學前體驗生活,通常會去打工、旅行、做義工等等。

網上資料:

Gap Year 文化在外國一直以來都非常盛行。這個概念興起於西方國家,一些青年人高中或大學畢業后休學一段時間,進行長期的海外旅行和遊學。期間,感受國外與眾不同的社會文化和環境。更有一些人利用Gap Year積極參與到國外的志工或實習項目中,擴展閱歷;或是學習一些新的知識,增強技能。不少名人如英國皇室威廉王子,前美國總統奧巴馬的女兒都曾經選擇起碼半年的Gap。

Chole 發表於 22-12-2 19:24
亞仔去咗兩間clinic 做 shadowing 周圍搵啲staff 傾偈,先至改變主意想去澳洲。

希望有offer 嘅話到時可 ...

英國大多數physio schools 讀三年,澳洲起碼讀四年(除非已經有一個相關degree 後master entry 入)。

英國physio普遍對澳洲physio 都highly regard。 相反,英國有啲參差。英國physio 見你個仔係Australian citizen, 一定好奇怪點解佢會留喺英國讀physio.
況且,澳洲citizen 可以在澳洲讀大學唔駛俾學費住,日後做野正慢慢還(Commonwealth support places CSP).
英國讀大學三年, foreign student學費都起碼幾十萬。

澳洲依家咁多間schools of physio, 應該梗有間入到。

Good luck to your boy!

Chole 發表於 22-12-3 13:45
多謝你嘅意見同埋祝福!等我俾亞仔睇下先!

佢IELTS speaking 6.5,暫時淨係可以報Monash ,要再考,希望 ...

你阿仔有無考GCSE/GCE A level 英文?
如果有,應該唔駛再考IELTS

我阿仔有IGCSE 及 IB 英文,完全唔駛考IELTS

Chole 發表於 22-12-3 16:10
佢有GCSE英文,普遍入學要求冇問題,但係Physio 英文要求高好多,Cambridge C1 speaking 要185佢爭三分。
...

其實University of South Australia 雖然唔係八大,但佢嘅Physiotherapy 非常唔錯,在行內口諀好好

ElaiUKStudy 發表於 22-12-5 23:57
請問只有iGCE English as Second Language 可唔可以count equivalent to GCSE English 或代替IELS.  我看 ...

唔識人讀英文(I)GCSE as a second language, 但我諗應該唔可以用嚟代替IELTS, 詳細要問相關大學。

如果可以,咁DSE 英文都應該可以代替,港生唔使去考IELTS啦!

2jkidsfather 發表於 22-12-6 12:15
IELTS 易考過 DSE 英文
IELTS 衰左可以短時間内再補考嘛

但好多海外大學包括澳洲不接受DSE 英文作為學生English proficiency 嘅証明,就算學生攞DSE 英文5**,大學都唔接受學生淨用DSE 英文,唔需要其他英文公開試成績報讀。

相反,(I)GCSE/IAL/GCE AL/IB 英文(不包括English As a Second Language),就無咁嘅問題。

因為外國大學始終認為DSE 英文唔係native English 未夠班(雖然你認為IELTS 易過考DSE 英文),明未?

hollymama 發表於 24-4-10 09:00
想問下伱哋係7月過澳洲先申請大學?唔使之前一早經UAC申請?(emoji)

因為係citizen所以係澳洲local student,所以完全唔駛先申請大學。

過到果邊正慢慢揀,因為已經有正式公開試成績,逐個state 經有關UAC報。

大學見成績過關即收,全部好短時間內有offer, 完全唔駛等年尾,試過first priority 俾offer 但諗落都係唔制,through UAC同一個state再報過第二間大學第二個course都得,上網自己搞好簡單, 最緊要做好身分證明myGovID,完全唔駛agent, 但每一次申請UAC都要再收錢。

hollymama 發表於 24-4-20 16:29
請問乜嘢係myGovID?
UAC 有冇deadline?
如果出左IB成績先報,會唔會D offer已經出晒比overseas students ...

https://www.mygovid.gov.au

UAC 有好多round offers, 每round cut off deadline 都唔同。

IB 成績7月出, 用嚟報澳洲大學就係unconditional offer。其他overseas students 好多未有public exams final results, 出嘅都係conditional offers. Local students 要12月正有final results.

香港IB students 有絕對優勢。

fresh001 發表於 24-4-21 23:26
請教一下, 如果海外citizen 用海外學歷報大學 (如IAL, IBDP in HK, DSE), 係咪通常要等到12月/1月先有offer ...

No lah,no need to wait till December/ January at all!

有正式公開試成績報咗之後好快有unconditional offer, 可以快到1-2weeks,主要睇大學回覆。

fresh001 發表於 24-4-23 16:51
請問能取得unconditional offer 的科, 是否都不用面試? 因為我看到有些科目, 都說要在出ATAR成績後安排面試 ...

都是不用面試的。
Course code這個不肯定, 唔敢講。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊