用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校立即取錄
go

[中學] 國際學校立即取錄   [複製鏈接]

想問吓如果面試完國際學校立即取錄,但係未有心理準備入學,例如等半個學期,因為一向都係申請咗好耐先等到位有通知,所以冇諗過咁快有機會面試,請問是否可以推遲半個學期先入學?有冇人試過?謝謝(emoji)(emoji)
   4    0    0    0

lastpass 發表於 21-7-28 18:55
你小朋友幾大?

如果有waiting list嗰啲應該冇可能。我也經歷過由一間is小學轉去另外一間is小學,又係突 ...

LS升中二,諗住試吓考唔考到國際,考到先再作考慮,唔考就一定冇選擇。
但係本身先至考嗰兩間國際學校係行IB,就算係YR9-11,學校嘅課程係咪都係有冇範圍讀書㗎?,本身個仔係適合有範圍嘅考試,如果轉左去行IB唔適合佢又返唔到轉頭所以都唔知點

poonseelai 發表於 21-7-28 20:52
ib school 中學 myp 係分8T subject groups, 同小學 pyp 唔同

咁即係ESF yr 9-11 不是考IGCSE?

poonseelai 發表於 21-7-28 21:30

有行 gsce,有myp, 你申請那間是那一樣?ESF 好似會慢慢 ...

Yr7-9 MYP, Y10-11 GCSE 對嗎?

ckmammy 發表於 21-7-28 21:59
我朋友個仔上年6月見到 RC 有位即報即收,跟住我朋友話想遲 一個學期先開學,RC 都比。 我相信而家學位多過 ...

咁佢遲一個學期先開學即係到時先交學費啦?

melobi12 發表於 21-7-29 10:55
如果遲早都想轉IS,學業上一定係越早轉越快上手。

心理上就更加重要,特別如果小朋友較慢熱,中途插班係有 ...

其實將來都係諗住去英國升學,有專業人士提供意見其實可以唔使轉,佢去到英國太多適應到,如果冇心理準備就唔好跳來跳去喎⋯⋯

cherry1126 發表於 21-7-29 10:01
小朋友Y9先由LS插入IS已經要重新適應學習環境、語言和進度,如果再中途插入小朋友更加難跟上其他同學步伐.. ...

仲有傳統學校嗰種同學之間嘅團結和感情基礎係IS沒有的,所以好似係重情義多啲

v369234 發表於 21-7-29 20:52
已經清楚升學地方,就係點樣一步步落實。
容唔容易適應新環境,最重要係英語溝通能力,唔係讀寫,孩子及父 ...

我知道,係我自己有時係多此一舉,同埋唔夠堅決我明白。所以先至自己攞嚟煩

melobi12 發表於 21-7-30 08:23
日後去英國讀書同而家讀IS係兩回事嚟。

當然如果你目標只係「去英國升學」,咁讀IS定LS都可以達到呢個目 ...

其實仔未去考,所以未有offer,因為知普通IS in 完好快有結果,所以念定

conniewktang 發表於 21-7-31 23:43
不同意。IS也有這種團結和感情基礎的友誼,而且IS競爭較LS而言,比較良性,同學會互相幫助教大家功課,還 ...

因為覺得IS 多人出出入入,流動性大,因為中學同好緊要⋯⋯

conniewktang 發表於 21-7-31 23:43
不同意。IS也有這種團結和感情基礎的友誼,而且IS競爭較LS而言,比較良性,同學會互相幫助教大家功課,還 ...

LS 都會互炒功課,做project 係4/5人一組,所以不是個人的

964000 發表於 21-8-1 18:55
如果你覺得中同好重要,就要讀到尾畢業才有意思,否則初中走,其實冇乜用,人地好快忘記你。
我哋而家中學 ...

知道呀,所以我有時覺得自己諗多咗

conniewktang 發表於 21-8-2 10:52

我仔小學時打機打到天昏地暗,每天數小時,越打越長時 ...

IS 都打機,一樣會玩。我哋有個在LS 幾叻幾乖的同學轉左去IS 1年,因為有舊同學一早轉左去呢間話聲俾我知,同學去到有偷嘢嘅,IS 都有曳野,在家失控啲阿媽勞氣到飛起,兩邊都有好有壞

conniewktang 發表於 21-8-2 10:52

我仔小學時打機打到天昏地暗,每天數小時,越打越長時 ...

我仔本身係純的,主要怕佢去到IS 開頭唔適應唔知點渡過。

conniewktang 發表於 21-8-2 11:08

本身我非常反對打機,因為會上癮!IS學生好唔好同學校 ...

邊間咁好?

conniewktang 發表於 21-8-2 11:44
非常同意!另外,覺得IS非常有情有義,COVID-19 影響,如家庭環境稍遜的學生,有助學金幫佢地,以致學生不 ...

主要係我大仔已經13歲先來轉唔知係好係壞,其實仲有一個細佬升小二我反而唔係咁擔心因為佢小學三四年班轉去邊度都適應到,只係怕適應問題好似一動不如一靜囉,係咪可以讀到local中四先去英國都銜接得到?
因為YR9先轉唔知佢英文如何,Yr10就已經要準備IG CSE咁如果佢英文底唔好好似兩頭唔到岸咁囉?

ckmammy 發表於 21-8-2 11:45
我都想問下傳統學校個個鬥高分,爭到你死我活,同學何來會團結? 就算有可能都係表面做出來,內心不知幾想 ...

我個仔唔係鬥高分嗰隻,所以佢冇呢個問題。可能其他高分嗰啲人有,但係我就係話我個仔純,我呢七年都冇乜任何事非煩到我,所以佢成績一向中中,我呢七年都冇太擔心佢考試成績因為佢一向中中。其實就咁多有質素嘅家長轉去國際學校都一定有佢嘅好處嘅,所以我先至覺得自己係咪後知後覺

ckmammy 發表於 21-8-2 11:45
我都想問下傳統學校個個鬥高分,爭到你死我活,同學何來會團結? 就算有可能都係表面做出來,內心不知幾想 ...

我反而想我個仔有呢個鬥心,佢咁多年都係佛係做自己嘢,我有時同佢講阿邊個邊個一樣打機都咁高分佢反而唔理啦

ckmammy 發表於 21-8-2 12:05
你有冇同個仔傾過其實佢想唔想轉? 我表妹以前讀完中四轉 IS, 番學兩個星期完全唔識應唔習慣, 最後都係要 ...

如果係中四就唔轉啦,中四就直接去英國啦。我仔係可以讀到傳統嘅,因為佢話佢唔鍾意諗嘢,你叫佢背野佢咪好快背到囉,但係就係因為佢咁嘅性格好唔好將佢轉變一下,你問佢佢都係唔想轉啦,佢係想直接去英國嘅,但係因為屋企有個咁細嘅細佬,如果佢一早去咗英國就同細佬冇咗一個兄弟嘅活動,所以先諗住等佢轉國際可以推遲去外國嘅時間,我咁樣諗唔知啱唔啱

ckmammy 發表於 21-8-2 12:38
IS 中學功課主要係寫嘢, 上網做資料搜習, 連 textbook 都無 ( 其他學校唔知, 我個仔嗰間就算有都唔會用)。  ...

IS 我知係咁,我就係想仔習慣下另一個模式唔好死估估,但係佢如果適應到又好似累咗佢,但係如果直接去英國讀我覺得唔好喺香港讀IS 咁深,你哋有冇聽過在UK 的GCSE 係易過HK 的IGCSE?
‹ 上一主題|下一主題