用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 心儀民生幼稚園
樓主: celialeungcelia
go

心儀民生幼稚園   [複製鏈接]

celialeungcelia 發表於 18-11-14 12:10
本人一直心儀民生書院. 覺得咁多年辦學. 同埋學校硬件好.
但睇好多討論區. 我見好多人都話民生會勸退學生. ...

今年information day有位家長就向小學校長問呢個問題,
因為六年級少左一班數字上就好似西走成一班咁誇張,
咁校長就話係自然流失(e.g.家長自己各種原因轉校/出國讀書),
然後在各班相應增加人數,於是少左一班,

信不信由你,反正我信,因為同事小朋友係讀民小,

先唔好諗果d網上傳聞,民生係一間有番咁上下級數的學校,
升民中直屬位得99個,學生讀唔掂/墊底,
有d家長見無咩希望可能都一早自己走,小學部唔洗用勸退呢招

neversaynever88 發表於 18-11-14 15:24
我自己民幼用家, 我都有朋友話有D覺得升吾到民中會P4/5 轉走, 去駁地區小學駁上B1 中.....都 好正常

...
如果我係家長見自己小朋友跟唔掂,最遲P3升P4前都幫佢轉,
唔好浪費學費,番去地區D普通津貼學校免費讀書就算

celialeungcelia 發表於 18-11-14 16:31
升民中直屬位得99個. 得99 個咁小
所以唔洗驚學校會勸退,實有家長自動退出
99位,以可以由幼稚園入手的名校黎講,
個人覺得值博度十分高,我自己又唔係target神校,
而且明碼實價99位,得唔得好容易知

pokipoki 發表於 18-11-14 17:44
民中有人話佢一般,又有人話佢無b1a or b1c,其實邊個至係?培正、民生同德望會點排位?
...

升中版有DSE成績
民生係b1b

至於呢3間,如果睇晒幾年成績,
應該先排德望(不過成績近年下滑趨勢)
培正民生似乎差不多(不過培正唔係年年公佈)
2016/17培正比較突出,17/18又比較差

ericjil 發表於 18-11-15 00:58

中學校長訪问時講,180中一學位,只有19个非民小学生。
因為佢地可以經自行呢個方法同街外人一齊爭中學位

BTW,民幼係一間大規模幼稚園,教職員人咁多,樹大實有枯枝
我個人唔會因為枯枝而否定全間幼稚園

celialeungcelia 發表於 18-11-15 00:57
多謝你意見呀。
坐定定,文靜定義個個都不一樣。
同只有k1。點可能可以坐到定一定呀。

呢個真係視乎個別小朋友,我小朋友平日非常活潑周圍走無時停坐唔定,
好多野講又成日自己唱歌,總之身又唔停口又唔停
但係學校係第二個樣(佢有番緊學),老師話佢上堂好文靜守規矩我"O"晒咀

所以小朋友平日表現同番學上堂表現可以係好兩極

piglover 發表於 18-11-15 12:27
容易入就代表學校唔好嗎?? 爭餐C先入嘅學校,就係好學校嗎???  

學費貴平又可以代表學校好壞嗎???
「相信讀york 大部分開心的..」

人地係讚呀...

rubywylam 發表於 18-11-15 13:52
回覆 Darklady 的帖子

有時我都矛盾,我女坐唔定,但係咪一定讀唔到呢D幼稚園?

我小朋友為例,我只係教佢要見人打招講thank you呢d基本禮貌,
去公園要排隊輪住玩/唔好搶人玩具/唔好推人打人呢d基本行為,
我就真係唔知可以點樣令佢坐定定,
初初大家都苦笑佢咁大顛大肺點番學呀,實俾學校投訴啦

點會估到佢番學同屋企係完全兩個樣,被形容文靜同守規矩簡直震驚我兩公婆,
所以真係番左學先知小朋友個上堂行為會點

仲有老師偏心我自己細個時都記得,呢樣野邊個年代都會有,避唔到咁多

Angelina_barbie    發表於 18-11-15 15:59

shelliemaymayma 發表於 18-11-15 14:50
請問ms小學係咪2年班同5 年班會各西一班? 同埋ms係咪只會教"好的學生"而不是"教好學生"呢??

ps,  以上 ...

可以望第一頁的討論串作為參考

問卷最長只寫左一行半,唔知係咪太無誠意,收reject

可以安心等其他了
我最心儀的未放榜
‹ 上一主題|下一主題