用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田崇真學校 沙田崇真學校2014 小一揮手區
樓主: bbpochacco
go

沙田崇真學校2014 小一揮手區 [複製鏈接]

回覆 girbaudst 的帖子

girbaudst, 多謝您的資訊, 我都無留意到, 您真是有心啦!

另, 原來我們已經有自己的專區啦!

請問呢度係咪沙祟中的新禮堂?

只知道沙崇小的藝術體操隊, 偶然要去沙祟中排練, 而且是港隊教練, 巧厲害啊!

話時話D中文同常識都幾深,或任何需要到有中文的應用題,如數學應用題,對阿女來講都不容易!
幼稚園都可以自己做功課,但而+小一,如果我們不再她身邊引導佢一起做,佢根本無法入手,會感到很有錯敗感。
阿女間幼稚園都已經係出名谷,兼小一適應好,尤其是中文丶數學均已教得深過人,點知而+解題都係咁,請問這是正常嗎?
若是,要適應幾耐,先可以完全自己解題丶做功課呢?

Thanks !

多謝你的意見!
應用題有很多常用字眼,希望多加溫習後,阿女可盡快適應!
問咗中文/常識科老師,直至11底的上學期考試,老師都會為學生解題,但下學期開始,便不會了,等我哋快馬加鞭先!

報了游泳,但怕第三期會否太凍?

有無報小小英語話劇,唔知幾時先有結果?

Girbaudst, 點解咩都唔報?

雖然我女而+係小一,我都覺得D功課要小心應付!
girbaudst, 或者可考慮游泳,星期二6PM + 星期六的12PM

大家加油!

今日收到合唱團的邀請,請問值得參加嗎?外出表演/比賽的機會多嗎?

Thx !

Thank you, girbaudst, 同班主任傾咗啦,她真係好reasonable , 也認為若小朋友並非十分有興趣,宜先集中學業發展及一至兩樣興趣班已經足夠!合唱團老師亦會明白的。

想請教下, 請問您們覺得功課輔導班好嗎?

小一的功課是比KG多了, 又深咗!我期望小朋友可於合理的時間內完成功課, 並培養其自律性, 及自我的解題能力。同時避免了親子衝突, 及小朋友對家長的依賴!

請問您們覺得功課輔導班可會有如此的好處呢?
由小一開始是否有此需要呢?

Thanks!

好多謝, 您的意見!
小朋友可自行有效率去完成使命, 相信長遠來他們的禆益很大, 回家後, 還可以和家人玩, 多好啊!
另外, 還可減低小朋友對父母的依賴和不必要地衍生出來的脾氣!

若功課輔導班對小朋友是適合的話, 真是一舉多得呀!

想請教下,所有的測驗紙都不會派回的嗎?

想同阿女溫習下,點好呢?

非常感謝你的資料,正在努力中!

星期一便考完試, 又可以盡情閱讀了, 學校圖書館好多好書, 係咪主要係林主任選架? 阿女好鍾意啊!
其實, 我個人覺得就算考試周都唔使停止借書.
不過, 唔知係咪有其他行政上的需要?

candyhmama 發表於 14-11-29 23:15
女女今年已畢業 路過
女話中學個math老師不如鄺主任窩
鄺主任當然好啦!  今日我見到有D升了中學的舊生番來探她呀, 好好傾咁喎!
小一未分班前, 不知幾希望可以係佢做班主任, 最後先知, 原來今年佢身兼重任, 無做任何班主任 lu....

girbaudst, 講真, 鄺主任呢方面又幾得體, 又唔花巧 !

回覆 bbpochacco 的帖子

我見D媽媽接放學時, 她態度不俗。有笑容、有禮貌。
校長好鼓勵我們和老師溝通,不用擔心喎!

今日係休憩操場, i.e. 圖書館出面, 見到幅大貼相裹的校長, 感覺而+的她老了好多, 相信呢幾年佢為沙祟都勞心勞力啦!

今年的統一派位,沙崇小得27個位咋!
真是嚇了一跳!

去年2014年的大抽獎的75個,主要是第一及第二志願入。
今年得27個,咁唔知第一志願收唔收得哂?

我們上咗岸就話啫,而+ 91真係難玩!

今年的統一派位,沙崇小得27個位咋!
真是嚇了一跳!

去年2014年的大抽獎的75個,主要是第一及第二志願入。
今年得27個,咁唔知第一志願收唔收得哂?

我們上咗岸就話啫,而+ 91真係難玩!

回覆 WMCTracy 的帖子

據我所知, 14年大抽獎有75個位, 第三志願入的得幾個。

今年大抽獎得27個位, 乙二是否仍有機會?  真係要看個籌有幾靚!
否則,免得浪費了個第二志願。

平日的評估/測驗的確是每月一次,不過, 考試前的一個月每科則有2 - 3次。未計考試前的Oral exam, etc.

‹ 上一主題|下一主題