用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的孩子評為邊緣讀寫障礙
go

[讀障] 我的孩子評為邊緣讀寫障礙 [複製鏈接]

Re: 我的孩子評為邊緣讀寫障礙

我買左星願小王子成年la,小朋友都好鐘意玩,後來發覺學校都買左,老師重話黎緊出新板,禁就好我吾使再買la

我小朋友都有輕微讀寫障礙,佢寫中文字會經常有錯亂, 好似” 考=孝 龍字會將右邊個字方向轉左左邊”好多好多錯字, 英文反而無事,但串英文比較困難, 學校成績除左英文比較差其他中數都ok..

我由初初擔心佢將來到e+已經接受左,覺得既然係事實,就要面對同搵方法去幫小朋友,我記得做評估時等結果那刻, 心情都好沉重,心想如果係事實點算,後來結果真係有讀寫障礙,果刻有d緊張,成日都吾知點算, 好down同朋友傾訴,周圍搵下資料,有咩課程幫到佢, 發覺地點同時間都吾得, 重有d課程好貴,負擔吾起,後黎同班主任傾過,班主任再同學校支援組傾過,另外教統處亦出信學校, 將小朋友評估報告送出, 學校就要跟足教統處安排,讀寫小朋友係中英默書上一定要有範圍,考試有+時, 如果嚴重就要讀卷, 我小朋友除左無讀卷外, 其他都有齊,小朋友係下學校開始有lee個制度,經半個學期觀察, 小朋友成績上有明顯進步, 所以大家比心機, 我地絕不能放棄架,須然條路比較難行,但係我地吾幫佢重有邊個會睇佢, 所以大家努力
[size=large]豈能盡如人意,但求無愧於心......

chiho 寫道:
星願小王子可在邊到買到??

你可以打電話比新怡同佢地訂, 佢地會教你架, 連郵費好似$170左右, 要去郵局law架, 比個website你

新怡互動創作有限公司
www.sunnyinteractive.com
[size=large]豈能盡如人意,但求無愧於心......

yywhk, 我個女同你一樣升小四, 你講得對有時評估ga野好難定準則,所以大家不要介懷評估結果...

yywhk , 你用10個字默方法好好,大家多d交流一下各程吾同方法教小朋友..

我la最近想左一個方法,用係暑假到,我女最鐘意唱歌,所以我每日都比一首中文歌or英文歌詞比佢默書, 基本上佢對lee著歌已經好熟ga,我吾介意係咩歌, 兒歌又好,電視劇主題曲都得, 佢會好好心機唱, 唱住黎默, 方法都吾錯架, 最緊默個著係”小長金”卡通片歌, 我先比佢睇1日禁佢好快一日就差吾多識哂,吾知你地覺得點la

chiho 寫道:
打上新怡互動創作有限公司可以搵邊位同事問到星願外傳既資料??    [quote]
ccaa 寫道:
[quote]
chiho 寫道:
星願小王子可在邊到買到??

你可以打電話比新怡同佢地訂, 佢地會教你架, 連郵費好似$170左右, 要去郵局law架, 比個website你

新怡互動創作有限公司
www.sunnyinteractive.com[/quote][/quote]

我果時無話搵邊個架, 打去就話想買, 佢有個女仔幫我law....

我女學校係有星願小王子免費ga,我買左先知學校有, 禁lee套星願外傳我都有興趣,好等我打去學校問下幾時先有,如果太遲睇黎我又要比$$買多套la...

各位自己買係有得print部首出黎架, 如果學校就無, 有分別的, 通知大家一聲

montery, 小朋友一定要有自信才會進步, 我地做媽咪ga見到小朋友做一得好要多加鼓勵, 吾好睇少果一個掌聲同擁抱,係佢地建立信心的第一步..

你小朋友係咪已經做左評估架la, 如果係理應英默只須默生字吾使默句子架, 我女都係,佢默書e+高分左好多la, 佢又回覆信心..

我記得以前未知小朋友有讀寫障礙時常常吾明白為何總比人差, 溫左都吾識ga,有無帶腦返學架, 每次做功課總會係有喊聲,責備聲, 大叫中完成, 想起都覺得我自己din左, 重咩嚇到個女連喊到吾禁喊, 越鬧佢就越吾識, 連識都變吾識, 問佢佢又吾答你, 真係火都黎埋,吾打吾安樂,打完又好後悔禁對佢, 人情緒一下子吾知點算, 所以有一個機會有個專家同我話帶小朋友去做評估la,有時佢都吾想架, 你再係禁大家都會她痛苦,lee個係我未做評估時,我自己覺得自己係個不個不知所為ga家長

yywhk , 你講開學校我都想講下e+我小朋友間學校,佢地除左以上安排外,重外分組, 我女果組有5個小朋友佢地都有學障,上英文堂都有位英文老師伴讀幫佢地,我曾經為左lee個問題搵學校lee方便負責老師,分組會吾會影響我小朋友,(同你一樣想會吾會打擊佢自信), 佢話我女係全組最叻果位,佢做完功課會教其他小朋友,如果吾同佢分組, 佢去到其他組又吾同左, 會無禁有自信,吾知你明吾明,聽完我去問我小朋友, lee組開心嗎 ? 佢話好開心, 禁我就順住去讀..

至於+時係最後個學期先有, 我想係為左TSA law,無錯係要另一個課室考架,你所擔心問題我又無想過tim, 我只想到+時10分鐘都好呀 ! 好似數學科佢可以再反卷睇清楚有無錯,禁分數都高d,今次大家吾同睇法la, haha...

係la我都想問大家點同小朋友講佢有咩lee個學障問題la...

chiho 寫道:
我剛剛直接上去買星願外傳,我女兒急不及待安裝。
她玩得好開心,而且又有讀音,我女兒非常喜歡。
我又可以與她一齊玩,看來我沒有買錯。

放心la, 我買第一套時都覺得無買錯架, 我都要寄票去買la

yywhk , 我個囡同你個囝性格剛剛相反, 佢係個”無所謂”ga人,佢都吾多覺得自己有讀寫係問題ga(都吾知好定吾好)

我都去過小童群益會上過幾次讀寫班, 我女又去上過好幾次堂, 教佢認字同串英文生子, 出黎效果一般, 因為我要返工, 無時間再跟進...

你知ga野比我多好多, 包括我都好關心ga會考,有社工同我講會考係有調適,但好似係聆聽有幫助, 其他都無,不過慢慢長路, 我都好似你禁講吾好預政府有幾多幫忙先,最緊要係小朋友提高學習興趣同增強自信心

chiho

”咁星願外傳做緊優惠,表格上寫優惠到7月,個價錢都係$328,比較出面既教育軟件..星願外傳真係唔係貴,仲有埋讀音。
出面好多教育軟件,無讀音,都唔止這個價錢。
我可以用平靚正來形容
有買趁手”

我買第一套星願小王子時係$12x左右炸..

尋日打去問,佢話早排重平,(又吾通知舊客戶)我地已經遲左la$328已經貴架la.不過重好過8月要$380,另外7月書展我有問佢會吾會做優惠,佢又話應該差吾多, 不過可能有野送, 禁我又想等到7月書展先買,吾差在1x日, 同埋如果有集體訂購有平好多, 不過吾知有無人想訂law

lingchuling 寫道:
如果集體買有折扣星願外傳, 請預我一份, 其實他們的公司在我家附近, 上一次我都是自己上他們公司買星願王子, 不過我就有一些字未看到, 仲未裝好, 遲些都係要再致電他們整番好

我吾知點樣可以集體訂購, 係咪bk lee到可以post出訂..

另外問題都出現就係大家點分貨, 點入數都係問題,你地有無意見....

fitceo 寫道:
ccaa,

多謝你分享小童群益會讀寫班既經驗,因為仔仔都排左協康既讀寫班,不過要9月至有位, 不過因為仔仔有棒球既活動,而我唔想佢放棄運動,好可能到時要作出取捨,如果讀寫班效果不大,而我可以在家同佢做同樣既練習,就唔需要考慮喇 !

fitceo

不用客氣大家可以多些分享, 希望幫到有學障小朋友

"小童"讀寫班吾係吾好架, 佢地用沙用米用泥膠教小朋友佢感覺觸摸d 字, 引導佢地去做字, 玩得好開心, 我上過佢地課程所以我知道係點, 須然短短6個療程, 但都學會一個中文字係點樣形成, 都教得好好, 可惜吾係長期班, 只得暑期有開班, 如果有時間係可以一讀架, 我女暑假都學返游水la, 我都覺得有幫助

fitceo 寫道:
ccaa,

多謝你分享小童群益會讀寫班既經驗,因為仔仔都排左協康既讀寫班,不過要9月至有位, 不過因為仔仔有棒球既活動,而我唔想佢放棄運動,好可能到時要作出取捨,如果讀寫班效果不大,而我可以在家同佢做同樣既練習,就唔需要考慮喇 !

fitceo

不用客氣大家可以多些分享, 希望幫到有學障小朋友

"小童"讀寫班吾係吾好架, 佢地用沙用米用泥膠教小朋友佢感覺觸摸d 字, 引導佢地去做字, 玩得好開心, 我上過佢地課程所以我知道係點, 須然短短6個療程, 但都學會一個中文字係點樣形成, 都教得好好, 可惜吾係長期班, 只得暑期有開班, 如果有時間係可以一讀架, 我女暑假都學返游水la, 我都覺得有幫助

yywhk, 我每日都好留意同專心睇你分析你對讀寫見解同認識, 好多謝你令我知道更多關於讀寫障礙資料, 好等大家不用花$同時間去做一些更本幫不到小朋友的課程同時間....  

原文章由 yuki123lam 於 07-7-4 13:57 發表
yywhk,

我仲以為 "體操" 對小肌肉可能有 d 幫助 tim..... 因為仔仔排左 9 月先到威院見 "職業治療師", 所以暫時都唔知做 d 咩先可以幫佢手眼協調, 小肌肉方面等等..........我想趁今個暑期幫下仔仔先 ...

bk 轉新板真係有d 混亂

"職業治療師"我囡見左, 佢覺得我女寫字太大力, 叫我回家教下佢點樣寫字吾使禁出力...基本會check小朋友小肌用&手眼協調發展得好吾好, 有須要會轉介去上堂架

原文章由 rubytang 於 07-7-4 02:37 發表
今日同我亞姨佢地講起呢個問題,
我亞姨就叫我去辭左份工, 專心去湊仔,
但佢依家讀小一, 已經係全日, 佢4點先放學, 跟住就去補習班,
我6點放工就返去接佢, 通常6點半前都接到佢,
夜晚食完飯就溫書, 之後, 都 ...

如果金錢上可以吾使擔心, 禁我一定辭工, 我地學習時間上真係比正常小朋友須要多一陪時間, 我想多些時間陪小朋友學習, 我想預多d時間同小朋友溫書, 可惜我吾做野吾得, 所以我盡量用sat & sun時間陪小朋友溫習...

我其實吾鐘意小朋友去補習班, 因為幫吾到佢地, 只會令我吾知佢有咩吾識, 所以我舊年開始停左補習, 功課盡量由小朋友自己去完成, 吾明問我, 功課不須要做到100分, 錯要知錯, 等老師派回來小朋友去改, 到時吾識我就教佢, 發覺佢責任心重左, 開始每日都會自動先覺去做功課, 另外亦要多+鼓勵, 每日乖乖做完功課會讚佢貼下貼紙儲齊一定數量 , 送一份小小文具當禮物小朋友會好開心架...

補習舍, 我暫時都未遇到一間比我有信心教好我小朋友ga, 所以我幾辛苦都盡量自己回家睇功課, 須然有時會令大家吾開心(因為總有偷懶時候)但相比補習班我覺得e+好好多law...

原文章由 wlchan18 於 07-7-4 18:39 發表
冇上幾日,bk轉左新look,但係點解我既account連post都delete晒?

rubytang,
睇你個case,你既小朋友既讀寫問題應未係好嚴重。但補習未必解決到個問題。你既小朋友唔鍾意打波,咁鍾唔鍾意打機?打機都 ...

我覺得星願小王子好吸引, 可以從遊戲中學習中文字, 第一集比較淺同埋簡單, 聽說第2集更完善, 我等書展時去買
‹ 上一主題|下一主題