用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的孩子評為邊緣讀寫障礙
樓主: montery
go

[讀障] 我的孩子評為邊緣讀寫障礙 [複製鏈接]

yywhk,

恭喜, 希望你連第一志願都成功la

我想問大家知吾知道讀寫係遺傅架, 我舊年聽左一個講座係九龍城(係政府舉辦架, 我係小朋友做完檢查時報名參加), 好大型, 有好多專家係處講解讀寫小朋友問題, 我聽完了解左好多, 明白佢地個小腦袋有一部份失去去功能, 所以出現問題, 但因為果日要見家長中途要離開, 吾知有無人聽過la, 又吾知再有無機會再有下一場
[size=large]豈能盡如人意,但求無愧於心......

原文章由 rubytang 於 07-7-5 16:38 發表

ccaa,
咁我依家應該去買第1集好, 定第2集呀~
係呢, 好似可以上網俾你試玩架~

2隻吾同型式, 我想買哂2隻都吾緊要
[size=large]豈能盡如人意,但求無愧於心......

好幾日無上bk la, 因為比較忙工作:-|

小朋友就快放暑假, 我可以休息一下, 起碼吾使日日睇功課

但都要比習作佢做同埋派左新書la< 可以備一備課....

暑假我女會返書法班同埋游泳班, 再+上公文 & 數研要學, 希望提升佢學習興趣.........

大家會吾會覺得我比公文我女學都好奇怪(一向都覺得公文係苦悶教材)........ng 我覺得公文中同英幾好, 只須聽cd, 我女就好自動每日都去聽, 相對提升左佢悅讀興趣........

原文章由 katelam 於 07-7-10 15:49 發表
ccaa:
When I know my son has writhing & reading problem,
I can't let him study again!Because I think it can not let
him 有效果 & phonic is not good in 公文,like my son, he
can not remmenber ...

我女個英文底子比較差, 佢又吾多鐘意睇故事書, 禁公文英係聽CD讀英文, 同時又可以跟佢情度去進展, 暫時佢都好肯每日去聽中文 & 英文CD, 禁我就一路讀落去, 希望有收成GA一日

[quote]原文章由 lambar 於 07-7-12 16:09 發表
有冇人

[quote]原文章由 phoebelamlam 於 07-7-12 13:34 發表

我孖女都派左成績表啦~~~

大孖有出奇地好呀~~~~~

佢由89名去到66名(全級108人)

平均分都合格,仲有一科可以

why出吾到我d post 架

香港特殊學習障礙協會, 入面有好多義工同家長可以幫到我地

http://www.asld.org.hk/

lee到有d方法教我地點樣同小朋友練習

http://www.hkedcity.net/article/specialed_pd_barrier/060104-001/

[ 本文章最後由 ccaa 於 07-7-13 17:31 編輯 ]

如果有人去聽講回來告知內容, 因為我要返工

原文章由 ALAL 於 07-7-15 07:35 發表
數研要學- is it a maths tutorial centre, ccaa?

I think Kumon if good for our kids, given that they can sit there for half an hour and do the homework. Find some centre that is small and the te ...

數研係補習舍黎架, 專補數學, 一對3

原文章由 yuki123lam 於 07-8-18 20:57 發表
hello, 好耐冇係度 talk 喇 !

上個禮拜終於去左見職業治療師, 証實阿仔唔算係讀障, 不過都唔好得去邊架喇, 因為佢係 "視覺空間" 出現左問題, 所以寫字好核突, 永遠出界, 抄寫對佢好有困難, 所以佢抄手冊我永 ...

YUKI123LAM< 你係咪係政府做架, 我果時都係係政府做, 職業自療師都係同你一樣講我女無讀寫問題,(其實後來我明白佢意思係評估我地小朋友肌肉對讀寫有無障礙) 因為最後我都重係要見一次讀書專家, 原本佢先係評估我女有無問題的專家,最後証實我女有寫障礙, 不過我吾知你個係咪一樣,我只想講我情形給你聽,希望無令人不安, 你可以去健康院問清楚,你是否還須要見一次讀寫專家..同埋遲d你會收到一封評估信清楚列明你小朋友情形
‹ 上一主題|下一主題