用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港創價幼稚園
樓主: Uran
go

香港創價幼稚園 [複製鏈接]

Re: 香港創價幼稚園

Hi, KelvinMaMa,

你的資料是否Soka寄給你呀?

囡囡媽

各位將會就讀創價的準K1媽咪,可唔可以統計一下有幾多小朋友讀上午班或下午班及居住地區呢? 以便日後大家可以交流一下啦!

會員稱呼        小朋友性別        居住區域
=========================
(上午班)
囡囡媽--------女孩子----------馬鞍山                  

(下午班)

:  :
囡囡媽

我都好應同KelvinMaMa所講。不過如果各媽咪想報讀K1/06, 我會提意你地看完全個"香港創價幼稚園"的topic,會有好多媽咪的寶貴意見在內。

但最重要我估係小孩子的禮貌,入課室見到老師要打招呼及臨走可以自己推椅及講再見。(而家開始訓練下啦!)仲有係父母的應對。

KevinMaMa:
我每晚上網第一個topic就是這裡了,如果當日無媽媽回應,會好有失落感呀!
囡囡媽

(上午班)
囡囡媽--------女孩子----------馬鞍山
Chityumama--男孩子---------牛池灣
珍珠媽咪------男孩子---------沙田
virginia_chau-女孩子---------黃大仙
yanma2002 - 女孩子--------黃埔
mariachn-----男孩子--------大圍
sandy媽------女孩子--------荔枝角

(下午班)
KelvinMaMa---男孩子---------馬鞍山
BabyK---------女孩子---------西貢
lyannwong----男孩子---------馬鞍山
囡囡媽

真替你地開心呀!已經又搵到幾個同區的家長(馬鞍山),可以一齊返學及多些照應。

我想請問yanyanyan:個校車可以坐幾多人呀? 司機係唔係女人呀? 仲有有無人跟車照顧小朋友呢?

麻煩曬!
囡囡媽

yanyanyan:

唔好意思!仲想問多個幾無聊的問題,請問校巴有無冷氣呢? 因我個囡好怕熱,另外司機ee及跟車ee好唔好人架?

Thanks!!
囡囡媽

好耐無人回應了! 等我又問下問題先。

請問有無05 K1 媽咪知道在6月25日校服日前創價會唔會再有通告或信件提醒家長有關資料呢?  
囡囡媽

各位媽咪,眨下眼好快又一年了! 去年同一時段,都有好多媽咪為自己的子女找K1而緊張及展開準備,而我都係其中一員,但好開心最後創價都收左我個囡囡在今年9月入學。其中要多謝是開這個topic的媽咪,另外更要多謝pulmma,因為佢提供左好多有關創價的深入資料給我們參考,當然仲有其他媽咪提出的寶貴意見及提問啦!

所以新一年的媽咪我個人好希望你們看完整個topic。一定會對你們打算考創價前做準備而獲益良多呀! 因為有好多你地想問的問題都會在當中找到答案及對創價加深少少了解。

請不要介意我咁多口水。
囡囡媽

珍珠媽咪,

請問你可唔可以email張校車表比我呢? 因為我有幾個校車地點都想知呀! 唔該你呀!

囡囡媽
囡囡媽

YIYIKO,
我之所以問校車電話係因為我返工是8:30,一定要預計準d時間,所以要打電話給有關司機查下那個時間及地點可以送女兒上車返學。

queenie80,
我想居住地點都唔係創價收生考慮之列,因為我及有幾個媽媽都係住馬鞍山都收左呀! 而且佢的校車遠至上水都有呀!
囡囡媽

珍珠媽咪,

我個囡都係上午班呀! 唔知會唔會同班呢?

我個囡今日係壽星女呀!咁就過左3年,時間眨下眼就過左3年了。真快!
囡囡媽

珍珠媽咪,

係呀! 收到呀! 越嚟越無記性呀!  
唔該呀!

囡囡媽

珍珠媽咪, YinYin2002 &  liwoodma,

多謝先! 我都希望各bk mama的小朋友都身體健康、聰明伶俐。

當然如果有任何創價的新消息都會第一時間上黎報料。   

Pulmma,

我都想問下你的意見一個學期大約要準備幾多套校服呢?
Thanks!!

:
囡囡媽

各位媽媽,收到信了! (好開心,終於再收到信了!)

我想因為有些媽媽可能未有咁快收到信,所以提供一些資料給大家,希望大家可以再詳細傾談下。

1. 要準備兩張支票交書簿費(上學期:HK$866.20)及9月份學費(HK$1429.00 - HK$550 = HK$879.00),學校已向教統局申請05-06學費不變,待回覆。如果7月31日前退學,全數退回(學校真係好好人呀!)

2. 買校服(現金支付)
Summer 一套:HK$78.00
Winter一套:HK$90.00
工作服一件:HK$38.00
書包:HK$50.00

3. 家長日(不用帶小朋友回校) - 14 Aug 2005, 只可以一位家長回校出席

4. 入學適應期 : 30-31 Aug & 1-2 Sep 05

5. 新學期開課日:5 Sep 05

囡囡媽

我是上午班,9號課室。

係啦! 我見到要咁早買冬季校服都覺得奇怪,如果到冬天小朋友長高了,怎辦呢?
另外,夏天是否真的不用穿正統校服,只穿運動服呢? 女孩子就沒有校裙穿囉?

囡囡媽

各位媽咪,不如我地又再update一下資料呀! 看看6月25日當天有幾多小朋友同課室,日後會否同班啦!

(上午班)
囡囡媽--------女孩子----------馬鞍山--------Room 9
Chityumama--男孩子---------牛池灣
珍珠媽咪------男孩子---------沙田
virginia_chau-女孩子---------黃大仙
yanma2002 - 女孩子--------黃埔
mariachn-----男孩子--------大圍
sandy媽------女孩子--------青衣
RuRu女--------女孩子-------荃灣
Carol_mummy---女孩子------Tin Shui Wai
AAL-------------男孩子-------青衣
TsunTingMa---男孩子-------青衣/Mei Foo

(下午班)
KelvinMaMa---男孩子---------馬鞍山
BabyK---------女孩子---------西貢
lyannwong----男孩子---------馬鞍山
Jennice----男孩子---------荔枝角
boodoo-----女孩子---------旺角
Codychan-------男孩子-------秀茂坪
Charming_____男孩子______新蒲崗
Yinyin2002 -------男孩子-------牛頭角

囡囡媽

(上午班)
囡囡媽-----------女孩子--------馬鞍山------Rm 9
Chityumama----男孩子--------牛池灣------Rm 9
珍珠媽咪---------男孩子--------沙田--------Rm 9
virginia_chau----女孩子--------黃大仙--------Rm 5
yanma2002 --- 女孩子--------黃埔
mariachn--------男孩子--------大圍--------Rm 5
sandy媽---------女孩子--------青衣
RuRu女----------女孩子--------荃灣
Carol_mummy--女孩子-----Tin Shui Wai
AAL-------------男孩子--------青衣
TsunTingMa-----男孩子-------青衣/Mei Foo

(下午班)
KelvinMaMa----男孩子---------馬鞍山----- Rm 6
BabyK----------女孩子---------西貢 ----- Rm 8
lyannwong-----男孩子---------馬鞍山------Rm 5
Jennice---------男孩子---------荔枝角
boodoo--------女孩子---------旺角
Codychan------男孩子---------秀茂坪
Charming------男孩子---------新蒲崗
Yinyin2002 ----男孩子---------牛頭角
囡囡媽

Pulmma,

可唔可以講下有物野改善工程呀! 我估各位媽咪都想知呀! 感激你呀! 我仲想知你的囡囡上左小1之後你如果有時間仲會唔會上黎做下我地的顧問呢?

Pulmma 寫道:
今個summer, 學校的校舍會有改善工程, 新一年的同學校將會有更好的校舍啦!!!!!
囡囡媽

a12345678,

Sandy媽的意思係叫你們看完這個共44頁的topic,就會對有興趣考創價的媽咪獲益不少呀!

Pulmma,
我有個古怪的問題想問下你呀! 其實以你作為創價媽咪的一員,你又覺得創價有沒有缺點或不善之處呢?
囡囡媽

Pulmma,

好多謝你的回應。其實我選創價只希望我囡囡這三年過得愉快及建立個人良好品格多於偏重功課及其他,因為我認同你所講,個人良好品格是要從小培養。

至於提出這個問題只是忽發奇想,每一樣東西或事情都有好及唔好,所以便隨便問下,亦好等我們日後多加留意,所以真係好多謝你的寶貴意見呀!

珍珠媽咪,

你今天買左那些校服呢? 我好早去到,買校服時無物野人,但佢比d size 唔對,再換時就人頭湧湧了。我就買左2套夏季、2套工作袍,1個書包,外套及背心(其實背心的用途都唔知大唔大呀!)
囡囡媽
‹ 上一主題|下一主題