用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲升學 Year 10
發新帖回覆
go

[澳紐] 澳洲升學 Year 10 [複製鏈接]

阿囡現在中二,打算中四左右去澳洲 (以PR身份) 或英國升學。請問有冇邊間升學顧問公司較可靠 、信譽,做野跟得足D,同埋有事好快有人跟進?
我初步揾左以下2間,接觸過職員,感覺好唔同:

1. 博華 (職員都算務實,但回覆較慢,不太積極,同埋只介紹1-2間澳洲中學,感覺佢想集中D客去1-2間,方便佢地)
2. 大地 (資源多D,但又感覺似sales)

另外都有留言揾緊Aston, 唔知呢間有冇人揾過?呢間相對新D。
   0    0    0    0

回覆 Yanamami 的帖子

謝謝回覆!因為我地用專才身份申請PR,本身對澳洲學制、學校收生等情況都不太熟識,想揾升學顧問比D意見,好似边D學校適合我囡、咩時候要準備D咩。
唔知點解D 顧問電話聯絡後,話左whatsapp D資料比我,但等左幾日都冇。

回覆 fabei 的帖子

你揾邊類學校?男女校?
我想知如果排local條隊,會唔會睇成績及個人profile作取錄條件重要D?

回覆 valk 的帖子

我問左2間agents, 1間話1個收費幫我申請3間學校,另一間話要視乎申請边間,按不同學校收費。有些學校會俾agent Referral fee 给PR case, 佢地就唔會收太多agent handling fee。

我初步比較過幾間女校,在Sydney, Melbourne 同 QLD 學費及宿費都差好遠,貴近一倍。
agent 話Sydney, Melbourne 學校設施好D (例如有2個泳池、跳水板等),又話師資好D。
但其實去到讀Year 10-12 都唔多機會用到好多設施,至於師資,其實睇返最後成績,QLD, Brisbane 的學校都唔差
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊