用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟思"的家長 (any branch) please come in. ...
go

"啟思"的家長 (any branch) please come in. [複製鏈接]

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

我個女係啟思(帝堡域)今年的畢業生. 我好認同你哋所講啟思在啓發小朋友的思維和讀書興趣方面做得很好. 還有我也很滿意他們非常重視小朋友的語文能力. 從k2開始, 學校會有很多戶外参觀主題活動, 給我印象最深的一次是行山頂公園. 在去之前, 老師先列出幾個地點, 讓小朋友討論選擇到哪里(地點或許學校早已确定), 于是我女儿回來后兴致勃勃地主動要求上圖書館, 上綱找資料, 如香港有哪些山, 地點在哪星, 高度及相關的歷史典故等, 我女之所以如此投入, 很大原因是如果她手上沒資料或資料不詳盡, 到課堂討論時就沒話可說了. 在决定去山頂后, 老師又要小朋友設計行山路線, 想象途中會遇到什麼困難, 將如何解决. 這又引發了小朋友們的一陣熱烈討論. 回來后, 老師要求每個小朋友將自已的所見所聞用他們拍到鏡頭, 他們的文字, 他們的圖畫做一本小冊子. 這是在一次家長會上我見到其他小朋友配合他們拍的照片, 所畫的圖晝創作的句子: 沙沙沙, 樹叶落下來;  今天我們走完了xx米的路; 陣陣秋風吹在臉上, 我們出發了. 看见地上不停奔跑的螞蟻, 很想問一問, 你們累嗎? 對一個5-6歲的小朋友來說, 懂寫多幾個中文字, 懂串多幾個英文定, 懂算多幾道加减數, 這并不算是程度深, 只能說是他們過早接受操練罷了, 當然并不否認此類”程度深”的學校也會培養孩子的思維和讀書興趣, 但凡事有得必有失, 當每天是幾版的書寫, 串字, 默書, 學校在堂上, 家長在家里哪還有時間去做”  培養孩子的思維和讀書興趣”
至於你說的啟思學生能入呂小, 油天, Maryknoll, 喇沙, 這其實不是學校和小朋友有多叻, 因此此些學校皆是津校, 能入讀只能說他們有較高分數或有運氣. 至於能考入出名的私校, 我想家長的努力栽培要比學校重要得多.

以上純屬個人見解.

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

我個人認為啟思的學費不算便宜. 除咗提到的費用外, 由K2起, 每次出外参觀活動, 車費由家長付, 每次約$10-$20. 我認為可以接受. 每次出外, 學校都會派一個小布袋(回來后要收翻)給每一位小朋友, 內里有笔及紙, 方便小朋友記低所見所聞.

1314,

過去三年半日學費都是$2098/month, 今年有冇加價? 啟思每年聖旦係大專會堂都搞表演, 每位小朋友都有份參加. 學校每年有兩次開放日, 其中有很多道具都是老師及小朋友親手製成的, 當日仲歡迎家長同小朋友自由報名表演才能, 彈鋼琴, 拉小提琴, 吹口琴, 唱歌, 跳舞, 講故事, 打功夫, 玩呼拉圈, 各式其式.

ho_fish,

啟思(帝堡城)N1(半日)學費係$2,600, 相對於屯門$1,800, 真係貴好多.

小新媽媽:

如我冇記錯, 一年書簿和美勞費係2千幾, 一學期先係千幾, 但就唔知是否間間分校都係一樣.

啟思是中文幼稚園, 是提倡以母語為教學語言, 用他們校監的話說是先學好母語, 從小打好母語語文基礎. 我認同他們在這方面确實做得很好. 至於英文, 以我囡過間學校為例, 每日大概有20分鐘由母語為英文的中國籍老師上堂. 我認為除非你家里有好的英文學習環境, 否則別指望小朋友的英文可以”luck luck”聲.

重視小朋友的音樂智能發展也是啟思教學的重點之一, “在啓思三年小朋友識唱成百首歌”, 這确是事實. 學校還鼓勵小朋友在唱儿歌的同時, 學習歌詞中豐富的詞匯.

如果讀啟思出來的小朋友去考需要考筆試的私校, 可能會較吃虧. 所以最好搞清楚你想考的私校是否要考筆試.  据我所知, 要考筆試的私校是很少.

1314,

之前過三年都係由幼儿班表演先gar, 今年改咗? 記得我第一次睇時, 係一路睇一路哭, 真係好感動呀.
明年lee 個時候又到我喇.

1314 寫道:

candytl:
我記你呀。個show一開場係高班同學做耶穌出世、三王來朝既故事,然之後先由N1-K3表演唱歌,反而到我個囡出場個陣掛住拍DV,無喊到。明年又到你?你指你第二個小朋友又讀啓思?
[/quote]

1314,

你講得冇錯, 我細囡出年讀K1.
我又係睇咗三年, 雖然表演年年差唔多, 但係當你睇到自已小朋友係臺上充滿自信,載歌載舞過一刻,  依然都係咁感動.
哈哈, 比lee d 更感動嘅, 仲有畢業禮同謝師宴. 到時你要帶多包紙巾喇.

mother904 寫道:
我想請問是否有小朋友讀啟思的媽咪都諗住俾佢讀番啟基小學?如果經派位,派番傳統小學,小朋友的銜接有問題嗎?因為我都想報啟思,但係真係又有朋友的小朋友讀到k3後覺得程度太低,驚升小學會好辛苦,我想知這是否個別問題?謝謝。

我女舊年係啟思畢業, 宜加係一間算做叫幾”谷”的津校讀. 佢銜接小學完全冇問題. 啟思就係我屋企樓下, 所以我女d同學大部分都係住係屋苑內, 我經常係樓下撞到啲家長, 時時有傾到升上小一后的學習情况, 我真係沒聽過有家長怨因為啟思淺而令小朋友升小一有困難. 唯一聽到一位家長講如再揀佢會比佢女(年尾出世)讀多一年, 等囡囡做大女讀小一, 吸收好d, 但佢都話冇后悔比阿女讀啟思渦.
坦白講, 係啟思出來嘅小朋友, 即使唔使點讀, 英文足以應付到官津校小一上學期的課程. 宜加到咗下學期, 時常聽到我女話邊個邊個英文字係幼稚園學咗啦. 所以, 佢哋的英文程度對官津校絕對係應付有余.
我反而好慶幸自已當年選擇正确, 延續囡囡對學習嘅興趣, 係游戲中學習. 佢宜加係學校上完英文拼音, 返到屋企會自己玩游戲, 將A4紙剪成一塊塊, 將今日係堂上學到的字按讀音分類, 寫係紙卡上, 扮老師讀出, 又忠意將d紙卡周圍貼, 叫我扮學生揾出來. 學過嘅中文詞語, 又係咁玩. 成個過程, 佢好開心, 不經意地也溫咗當日教過的生字. 我根本唔使迫佢.
其實, 我認為唔适應小一生活, 唔會因為佢來自活動教學的幼稚園, 好适應小一生活, 又唔會因佢係來自傳统教學的幼稚園. 适應與否, 完全同小朋友的性格, 能力有關.
無可否認, 小一生活同幼稚園比, 真係相差好遠. 以前可以睌睌睇電視, 11:00pm先睡覺, 宜加一星期睇電視加埋唔夠兩個鐘, 夜晚9:30pm要上床, 所以大家真係要好好珍惜三年的幼稚園的開心時光.

各位啟思家長:

請問你哋學校有冇講新學年要加學費? 我收到學校要求填張自動轉帳單, 見議最大的金額是$2500, 即是講下學期學費要加到$2500左右, 宜加係$2098啫渦, 咁咪要加成20%?
似乎又加得太多喇, 唔知其他學校又係幾多學費?
我細女8月讀帝堡城K1.

1314 寫道:
[quote]

candytl:
係呀,新學年會加學費,因為學校話已經幾年無加過,但係未知加幾多。

唉……., 我都幾年冇加人工咯, 唔知老世又肯唔肯一加就加我20%呢.
其實唔係唔俾佢加, 但一下子加幾多, 一時真係接受唔到.

ho_fish 寫道:
candytl, 我囡囡都係8月讀帝堡城k1上午班, 可能會同你囡囡一班

Hi ho_fish,

唔知今年K1有兩班定三班? 由今個星期起, 逢周六我都會叫工人帶阿女去學校玩, 等佢熟習環境先, 我女好怕丑架.

kamankwok 寫道:
請問各位啟思家長:

如我想我仔仔出年'2006'入讀幼兒班N1, 係唔係都係今年9月開始報名?  我可以現在報定名嗎?  因我怕無上午班呀     

每年10-11月報名, 你最好打去問吓.

manmusicfun 寫道:
各位好,終於我兩個小朋友將會轉入帝堡城啟思k1,k2,現在有一些問題想問一下各位意見:他們讀緊的幼稚園即將結束,但學費仍照收到7月16日,現在考慮小朋友上課的日子於7月份只有個半星期,應否7月暫停至8月啟思開課呢?(是否8月6日上課?)

Hi manmusicfun,

仲記唔記得我? 我細女也是8月讀K1.
啟思正式開學好似係06/8之后. 06/8係K1新生适應日. 如你舊過間收足一個月, 但翻學只係翻到16/7, 如係我就停翻7月喇.

manmusicfun,

你不是因現在這間CLOSE才轉校的嗎? 如提早退學, 我覺得最好還是提前寫信通知學校.
沒錯, 要到06/8才知編在哪班. 所有學校拍的DVD,是随意訂購的. 雖然三年沒加過學費, 但一加就是20%, 确是一時讓人難以接受.

1314,

還未收到通知, 但早排填過張自動轉帳, 係填$2500, 我估新學費應與數相差不遠. 你囡囡冇人凑, 要轉全日? 聽聞全日加好少.

1314 寫道:

星期日家長日,班主任話我個囡音樂智能表現最好,其餘普通喇,尤其係識字方面,中英文都唔認得幾多個,老師話讀完K1應該識晒A-Z,叫我地响屋企多D同佢溫習喎。不過平日放工返屋企食完飯洗埋碗都成十點,仲邊有時間,唔知你地囝囡又點呢?

1314,

Take it easy la.
記得我女K1時, 老師都有講我女音樂智能表現最好, 數理一般. 我女仲係大女tim(3月出世). 你女係咪細女, 細女係K1好多時的表現係遜色過大仔大女架. 我女到咗K2, K3各方面有好大進步. 我諗主要原因係年紀大過咗, 學野吸收會快好多.
全日制星期六係咪可以返學? 我見星期六都有成班小朋友係學校.

ho_fish,

我女未坐過校車, 詳情我唔清楚. 如果唔搭, 唔係自已去銀行取消自動轉帳就得喇咩?

1314, heiheimami,

唔記得以前所學, 係因為學完后平時少接触, 試吓唔好咁刻意叫小朋友去記, 平時同佢講故事書時, 見到啲學過的生字順帶温習埋, 佢哋一定好樂意.

DeannaMa 寫道:
請問啟思冢長, 小一派位如何, 英語水平OK嗎? 小兒9月入讀K1啟思, 啟思畢業家長可否分享??

如果講派官津校學位, 係計分數及運氣, 同讀邊間幼稚園冇關. 如果自已考私立, 直資, 啓思名氣冇"根xx" &"ST.CAT"咁響, 多數人認為可能會輸"sit"啲. 至於英語水平, 應付官津小一英語課程, 絕對冇問題. 而且佢哋嘅發音好標准.

寶寶mum 寫道:
囝囝6/8開始返k1上午班, 好擔心...1) 訓覺時間 - 平均都11:30訓 8:30-9:00起身.. 最近我10:00就捉佢上床, 但點都要成11點後才訓.  2) 平時我返工, 工人/+婆婆照顧, 返playgroup都倍住, 6/8 or 正式上課果日吾知得吾得呢? 點步處好呢? 請各位有經驗媽咪教下路?   

寶寶mum:

返學后你仔仔最遲要幾點企身? 佢平時有冇睡午睡 ? 我女以前8:00am起身, 夜晚也是11:00pm先訓, 中午約訓1小時午睡, 佢也夠精神. 如果你仔仔每日約有1-2小時午睡, 我覺也不是太大問題.
‹ 上一主題|下一主題