用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟思"的家長 (any branch) please come in. ...
樓主: yungmum
go

"啟思"的家長 (any branch) please come in. [複製鏈接]

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

我大女話過個月生日嘅小朋友舊蛋糕會大份啲.   

請問茶點係咪今年先開始可自備? 你哋會自備or跟學校?

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

1314 寫道:
[quote]
candytl 寫道:
我大女話過個月生日嘅小朋友舊蛋糕會大份啲.   

請問茶點係咪今年先開始可自備? 你哋會自備or跟學校?

舊年已經可以自備茶點,不過我見差唔多全部都係揀學校供應既。[/quote]

我都會, 費時日日諗啦.

1314,

我發覺近排學校好多人病, 我女一星期前發燒+咳, 到宜加仲未好, 日日聽阿女返黎報告阿邊個邊個冇返學, x老師去咗睇醫生(佢又知?)
星期六你有冇去開會? 我缺席, 唔知講乜lei.

Cat 寫道:
盛盛媽咪,

JJ唔聽話時,我會講道理,堅持"不打不駡"教孩子 。

只有一次JJ入廚房爬梯玩火,我打過佢兩下手版。"媽媽打你手版仔,要你記得火火唔玩得!"

Cat,

要向你學習.
我明白道理, 但有時    上黎控制唔到自已. 事后又好后悔, 有時會內疚得制會道歉tim.

盛盛媽咪 寫道:
各位媽咪

今晚介紹334概念小學喎...有無睇呀 ??  

我屋企冇装有線, 請問介紹邊間小學呀?

盛盛媽咪 寫道:
您好 candytl,

尋晚講深水埗區... 無講南區...
早排已經講咗南區小學啦... 淨係記得有提到田灣始南小學咋  如果想知d小學資料... 請上敎統局個網�小學概覽..或上”我們都是父母”個網址睇吓啦..

多謝你.

chingko 寫道:
hi all,

我個囡囡星期日係沙田啟思面試,我想問問會考D咩呢?因為我囡囡係細B,唔你好識講野.會有影響嗎?

thank you very much!

小朋友玩玩具時老師從旁觀察, 之后好簡單地問叫乜名, 顏色就完成咗喇. 放心, 宜加出生率下降, 多數都收.

ho_fish 寫道:

mama ----- 小朋友 -----  分校 -----  級別
ho_fish ---- rachel -----  帝堡城 -----  K1 (AM)

ho_fish ,

Rachel 邊班?

ho_fish ,

大吉利是, 你女手指冇事.

我女係2班. 無緣同你女同班.
潯日帶佢返學校玩, 臨走時學校每人送一本圖書, 我大女也去, 所以我哋收咗两本.   

有我大女嘅經驗, 我宜加真係唔在乎幼稚園係學朮上教得是否深或淺, 我唔係係度扮清高, 幼稚園你想佢有幾深? 學晒小一嘅野, 夠深未? 詞語, 作句, 閱讀理解, 黎啲只要小朋友忠意閱讀, 佢自然係閱讀過程中吸收到, 根本唔需要係小學前特別操練. 老師用操練嘅時間引導小朋友去發現問題, 尋找答案, 教小朋友多唸幾首詩歌, 唱多幾首儿歌要來得有意義.
所以家長老師培養小朋友愛閱讀先至為最重要. 看看我哋大人的世界, 識寫字而不愛閱讀嘅人大把, 但从未見過愛閱讀而唔識字嘅人.

ho_fish 寫道:
學校係話唔準影相同拍video, 但係舊年真係太多人自己拍勒, 總之唔開閃光燈都唔係問題既, 因為學校幫手拍的質數實在太差了, 又貴wor, 我舊年都係同幾個mama一齊買咋。

請問有無帝堡城既家長有多張飛多可以比我呀?

ho_fish ,

我可能會有飛, 因個日撞arm我要帶大女去參加琴行表演,
不如你pm我你囡囡個名(係咪k1班?) 我到時叫工人交俾你囡囡, 但會唔同座位渦, 有冇問題?

"趙校長永遠都充滿創意。年前,我出席了會展中心,啟思幼稚園聯校的畢業禮,坐在主禮台上,台下孩子的座位全空著。我正思量孩子去了甚麼地方?他們是今天的主角啊!突然,會展一系列高高的大門,「呀」的一聲全開了,一千名幼稚園學生,同時湧進會場,場面震撼萬分,至今仍歷歷在目。趙校長說,這個進場的方式,是一分鐘前才想到的,但效果卻出奇地好,讓孩子真正成為畢業禮的主角,在二千名家長和嘉賓的靜待中,活潑地湧到眼前。">>>>>>>

我正是當年台下的其中一位家長. 當時的情景, 仍記憶犹新.
一千名小朋友, 身穿白色長袍, 頭載白色四方帽, 恭恭敬敬地進場. 然后向老師唱<<謝謝老師>>,向在坐的家長唱<<謝謝爸媽>>, 場面非常感人.

‹ 上一主題|下一主題