用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~
樓主: 陸美爸
go

好擔心...醫生話BB發展遲緩~~ [複製鏈接]

Re: 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~

hinhinmummy

但我仍很心急佢幾時識講野, 我都唔貪心, 要佢講多, 少少都好呀!   但都無............            佢而家2歲8個月架啦!  你可想像到我又幾急, 我真係好怕新年個個又問.........一諗起 到時啊仔收紅封包唔識講多謝不特止, 仲要頭寧寧, 真慘.....

hinhinmummy

聽你形容真替你開心, 佢幾有假想概念呀!!!

陸美媽

未有協康位不打緊, 最緊要你晚晚抽時間同佢訓練, 好重要!!
訓練什麼你可向評估中心或協康借書來參考, 都有用架!!!

kakab105

我啊仔2歲果時返幼兒導師訓練又係勁走, 30mins坐唔定之下訓練跟住剩下30mins入感觀室, 就係感過左3個月,一些進步都無(跟住無做了) ,當時老師又係叫我慳返唔好做st住, 後來佢返左i位,我又無做野晚晚捉佢訓練, 同時間我同啊仔去左做o.t.返左一輪,佢又肯坐定喎, 跟住而家再出去做埋st.  

如果你個仔真係走得好緊要, 可以等佢返左學先(1, 2個月已會定好多).  學校既野, 不用急, 點都有不過你要花時間去找.

kakab105

唔記得講你找間全日制學校比啊仔, 對我地d勁走既仔來講, 我個人認為較有效去治佢, 如果返得3-4個鍾沒多用.

陸美媽

你個仔係咪好肥, 感鬼早訓....

kakab105
果時我老公又係唔想佢返全日, 覺得感細個返全日好慘, even而家佢成日驚死我遲去接啊仔放學, 所以而家一夠鍾我就揍佢走....

9月番?   到時可能己有s位...

kakab105

這些題目對一般小朋友就係easy job, 對我地的小朋友要經過相當時日教導才識答.......

原本心情幾好, 點知今晚我姑拉同佢個仔上來, 佢啊媽叫佢同公公講" kung hei fat choy" & 身體健康啦!  我個心即刻好唔開心, 佢大佢1個月only, 成日叫人唔好把自己個仔同人比較, 今晚自己就........真係忍唔住.... 好唔開心, 跟住見到自己個仔真係好次一舊飯, 什麼都唔識講, 跟住個心又係度諗, 你明知我個仔係感, 就唔好係我面前做d令我難受既野啦!都唔避忌下, 諗諗下自己好小氣, 你地安慰下我啦, 而家個心仲
un 住 un 住.....     

hinhinmummy, kakab105 & mamme

今朝起身, 基本上我己忘記了, 同啊仔行返學途中, 突然又記起.    隨住新年迫近, 這些問題會更多, 隨住啊仔漸大, 面對的不只是親戚,鄰居,朋友........  什至可能係在搭車的路途也會被問到, 我諗自己都要努力學習, 如何面對現實了..... 也要煩到你們常來安慰我...hinhinmummy 學你話齋, 只有 special kid既Mummy先明對方, 所以我一有問題開心, 唔開心, 有疑惑我多數都係上BK找你地, 因你們才明白我的感受.
多謝你們看我呻一呻.

hoho1105
我掛住呻, 呻到樹葉都X,都味層Kung Hei你, 希望你仔仔來年進步神速.  真係好犀利.......3日.  你有無問下個i 位老師經驗如何, 我個仔舊年等左2個星期有位, 都唔理感多, 快入.快入...後來原來佢係今年首年任教, 我既感覺係佢好多野都唔識, 雖然個個i位老師都有佢既第一年, 但站在父母這邊看, 這幾年是很重要, 如果小朋友只是小小Delay, 少d經驗老師不會太大影響, 但for我個仔A-feature經驗好的老師對佢好重要.....所以令我更堅決比佢去S 位.  

Uran
我有時諗佢會唔會第日都唔識講野

kakab105

我睇怕財神離遠聽到我把聲, 看到我個影都走快兩步, 仲跑得快過黑人.... 呻得太激嗱.......

mamee
我同啊詩未嫁前都係住新田圍架!  我都係6歲搬入去, 感你實有食街市果d魚翅魚魚肉啦,     你講得錯2歲時候真係好難頂.
kakab105
你個女感大個架嗱!!!  
hoho105
我教來教去, 啊仔都唔識吹, 各位教下我啦!  唔該晒!
hinhinmummy
祝hinhin快好返過新年;  我都好怕8卦啊嫂& 姑奶佢地, 但無奈同老爺住成日焗住見, 姑奶鍾意突然按鍾入來,  佢會話比老爺知, 但我從來係唔會知.     
笛很easy教到佢地吹嗎?  我而家去中環做st好遠, 有時好衰想放棄(想下啫), $400/30mins  你個st係邊樹, 貴唔貴...
你地講到多麼好
成你貴言啦!  我由失望等到有希望, 由希望又返回失望了. :cry:    :-|

陸美媽
我都好鍾意啊仔錫我, 嘴仔細細好得意, 如果佢整到我痛, 我會份shu shu聲, 等佢捉住我個頭, 錫多我幾啖..     

kakab105
不用解釋, 我無話咩野, 只係話你個女多麼大之ma

mamee
我住第一期, 啊詩住第二期, 世界真細小, 我地兩個都係沙官小, 官中就無份, 啊詩個妹都係官中架, 但佢細我地好多...
我估你官小讀下午班既, 係咪?  我過時過節都會返啊媽到架.
你住邊坐, 我係"豐"呀!

hinhinmummy
hinhin 好返咪呀?  我個仔係宋姑娘到做, 唔係你講這間, 我早知你果間好, 去你度啦, 對我來講, 同啊仔搭地鐵, 係好大壓力既, 少兩個站都好好多, 不過而家佢返左幾堂, 都唔諗lu,
一陣又要再評估, 又要重頭來過, 雖然有些心動, 但見宋姑娘都唔差, 就算啦!  唯有自己辛苦d. :cry:

mamee
真係好驚!  點解咪見過你架!  真係相逢恨晚 我估我地未見過因為我住最高, 大家搭唔同電梯, 我都信你係乖學生, 因當年入沙官是好叻架!  我朋友同你一屆, 唔知會唔會係識既呢?哈哈....

kakab105

火車相見到嗱!  THANKS!

Hinhinmummy
我諗你實又busy又擔心, 不過自己都要保重, 點啊佢出得緊唔緊要?  祝hinhin早日康復.    如果我真係去玩具反斗城買野, 我就找你啦!  唔該晒先.

昨日給啊仔食橙味魚肝油, 佢肯食, 感我味好辛苦bit d DHA
落去, 點知 a  左好耐佢都唔食, 開似火滾, 我老公捉住佢, 好似味食飯感(唔想大力捉住佢wor), 後來兩個"look 來 look去" 啊仔一手正左落隻匙到, 這幾drop油都唔知去左邊, 我好嬲, 後來又try, 我撈入小小奶粉到, 個傻豬食晒!叫老公做小小野都做唔到, 激死 :evil:  :evil:  :evil: 一個食唔到就算既樣..

hinhinmummy
軒軒肯食埋dha個穀咩?  老公------真係最叻就係負責比$ , 無錯, 同埋同啊仔玩, 比佢係我張床度攪攪地震, 我最怕比佢入我bedroom, 但我老公常比佢入來 除左同佢玩,沖涼.食飯.訓練唔會主動做下架, 食飯餵兩啖, 沖涼看兩眼, 訓練.. 唉.....e度偽係咪佢最差呢?   

吓........ 你個仔...... 唔怕腥.

hoho1105
我諗這是個短暫期, 偶爾有這情況在所難免, 我個仔9月, 10月初期入學一有唔鐘意, 就抓人, 老師同我日日都受傷, 真係手脫皮見紅果隻, 有一次晚飯時間佢又來, 後來佢抓一下, 我打一下, 打到佢隻手都紅晒, 佢大喊一路x脾氣一路抓返我, 當時打完既內疚但好嬲, 一邊食飯一邊喊, 真係唔知點教, 而家大d明多左野, 就好好多, 佢地d野成日唔同, 見招拆招.

hinhinmummy
之前你話軒軒退步, 我估佢都係因有病, 所以咩....而家不用太担心啦!  佢d水荳結痂了嗎?  我個仔近日又咳又流鼻水, 咳到隻狗感呀!  慘!!!  今日去做o.t.佢又係好似陸美媽感話, 病完通常會叻d, 係就好嗱!!!   我想問你, 開左封既魚油要存係雪櫃嗎?  你有無雪住佢?

我個仔近星期肯食返菜, 唔知係咪我晚晚keep住同佢按牙肉有關(我個o.t.教), 經幾個月後, 佢真係接受多左d生果.蔬菜.    

kakab105
我個仔又係2日無返學, d痰鬼感多, 啊詩個女又係發燒無返學, 而家d天氣真係好煩.

陸美媽
唔好感緊張啦! 可能例行工事, 傾下啊仔近月d情況呢!

hinhinmummy
我講得唔清楚, 查實我係想問"司x脫", 唔係問果dha丸要不要雪?
‹ 上一主題|下一主題