用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~
樓主: 陸美爸
go

好擔心...醫生話BB發展遲緩~~ [複製鏈接]

Re: 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~

各位
啊仔3月8 日返去做評估, 又半年嗱! 唔知係咪睇下佢而家點, 先派個s位, or 例行公事半年見一見呢? 心情又開始動盪不安, 雖然成日叫人平常心面對.

hinhinmummy
啊仔無咩野checking做過要返去看報告喎!  昨日個文員打來話見醫生需時個半鍾跟住去驗眼, 不過首次做評估& 上年9月醫生打比我都話夠半年會再review case, 可能9 月我同啊仔去見佢地個st, 2次安排時間都係訓覺時間, 又仔扭計到不得了, st 報告給醫生覺得佢差到極點, 所以再望多佢一次掛!  

hinhinmummy
你個女感鬼叻!  真係好xx "善 務"你, (唔好意 思, 唔記得點寫), 感你多d讚佢嗱, 記得自己細個果陣, 都好鍾意人讚, 讚完真係有信心d, 嘜都叻d!    我都想有個女, 不過啊仔感, 我暫時真係諗下都唔敢,  如果下一個又係感, 我怕揍佢地會癲左, 唔係講笑!
hinhin 一路一路進步, 唔通真係dha有d效用, 不過我諗最有用都係你同佢去做訓練, 加埋你既努力!
其實我都好努力感教啊仔, 出去做訓練都唔少, 己行緊"嗎T"
ST & OT, 看住佢係有進步, 但始終都係唔開金口, 有時真係好氣餒, 唔知要等到幾時....      個心有好急, 但又唔到你急, 我見到佢學校有個剛5歲了, 很少很少講野, 眼神接觸也很少, 看下看下又開始悲觀起來.......      

kakab105
我都明你有幾開心!  我個仔一學到新既動作, 就算好少野, 我都會好開心; 你個仔而家返學定了味,有無行上個閣仔到? 有間學校收左仲要近屋企, 真係好! 到時比人發現佢有野問起上來先算...
hinhinmummy
我個仔學校前日謂佢同課室(n1 &n2)一起的, 有同學患水痘, 你個仔學校一個生開, 之後點?好多個同學都野到, 還是得幾丁人野到?

hinhinmummy
啊仔打左針架嗱, 不過都有幾個%機會, 會染到ma!

陸美媽
祝啊仔快高長大!  健健康康!  唔好成日太早訓覺, 起身學野!    奶奶講埋唔岩聽既野, 扮聽唔到就最好! 因又可以"得"返佢...
早十日我姑拉上來我屋企, 對住啊仔話xx 你叫咩名! 講來聽下, 後來我老公話佢味識講呀! 跟住佢話, 唔係呀! 一句都唔識, 間中都有掛!!!!  你話佢係咪衰人一個, 說這般話來贈慶,
因佢好清楚我個的野, 包括遲d入s位等, 如佢唔知就話...
明知都要感.... 後來我都扮聽唔到佢講.. :evil:  :evil:  :evil:  :evil:

陸美媽
更正  :   因又唔可以"得"返佢...

陸美媽
有無去過森林餐廳?

kakab105
嘜執左咩!  真係"背"....   不過我真係千年無去過了.....

mamee

佢有2個細路, 不過同佢老公關係好差, 我地共有3個外嫁女, 大家都唔鍾意佢,  又 惡又......講之不盡.. 好怕見到佢..

st
我都祝你生日快樂, 願望成真.   

kakab105
唔好感啦!  佢地返耐d會收變, 比多d時間, 人地要一星期, 佢地要一個月或2 個月, 學校有無話要你比一個跟班(工人或你) 同佢返, 如果係諗諗, 跟一輪可能會好d.

kakab105
佢返左10日, 係感上下啦, 就算學校有兼收老師都覺唔到, 因我地這type小朋友要時間, 遲d佢知道唔可以週到走就會坐定.

kakab105
我都唔係開心得你好多, 我要訓嗱, 明天再講, 傾早又要同佢返學.....

hinhinmummy
雖然唔知你個女, 發生 事, 聽你所講, 你真係要比多些時間佢, 我都明你就得一個, 放工返到屋企時間無多, 重要好好平分給佢地, 真係有難度,

陸美媽
聽mamee仔仔情況都唔係好差, 其實你都不用太担心, 你有無問下啊仔派去i位該校老師經驗如何, 多少個i位全校, 你未覆社工前自己走去學校行下, 同佢地主任&i位老師傾下, 都好架!  不過我曾聽人講早期訓練老師professional more than i位老師&學既野範疇大d, &你係全職媽咪, 早期學完d技巧可以自己日日係屋企教.  諗清楚啦!  唔記得Kung Hei你

kakab105
雖然我未見過你個仔, 但我好明你感受, 因我個仔同你個仔都係週身動, 好難控制, 出街成日要捉或者抱, 如果唔係一定唔見左, 佢鐘意行去邊就去邊, 唔順佢意, 都會發軟蹄 想訓地, 但我次次都大力的住佢唔比佢訓, 幸好次次癲都係一回, 好怏正常返.  我個仔返左3個月o.t.先叫坐定, 到而家間中都會走左去, 果陣2歲返協康, 返左3 個月, 自由行左3個月, 可能佢地2歲先等如人地一歲, 跟本都唔知你地叫佢做嘜,所以最後我放棄左.   打佢地無用, 只會自己好唔開心, 打只可以係屋企, 係學校係地鐵點打?  你試下姐姐跟返學一輛, 返住半日先(我唔記得佢係咪返全日), 至少學校老師少左樣野講話唔夠人手, 因要看住你個仔等, 如果學校頂唔順叫你個仔走, 先諗暫託, 比個機會佢先啦, 而家返得太短日子嗱!  你睇mamee個仔都要攪幾個月啦!  或者你好驚的話, 找多間有i位做後備.     

各位
等我都呻下自己d煩惱先, 啊仔今個星期有怪癖, 返到屋企唔肯除鞋襪, 日日係街我都會同佢講我地而家返屋企一陣要除鞋襪唔好喊, 如事者日日都要因這問題擾攘15mins佢多數發出扭計聲, 自己除左一隻鞋, 跟住又想穿返, 自己穿唔到, 找我同佢穿, 幫左佢啦, 佢又除返, 不停又除又穿, 自己忟到不得了, 如果我唔同佢穿返, 佢重嬲!  我而家一返到屋企除鞋看電視好像見佢唔到, 等佢自己死死地除左佢, 因之前我一返屋企, 就話除鞋嗱&伴在佢旁, 陪足佢n mins覺得重衰, 但我而家這樣做又對不對呢?  又無咩意見, 煩死我嗱     

kakab105
我諗你心情平伏了很多!  大家都加油!  雖然我日日都好唔開心, 成日因見佢未識講野而緊緊於懷, 有時見佢好似知好多野, 有時又覺得佢好似嘜都唔識, 有時更覺得佢瘋瘋 癲癲, 可能我誇張了點, 但佢一有怪異行為我就............近幾日, 佢又有新野, 鐘意咪實隻眼, 再用2隻手遮實, 攪到個樣好核酸, 古古怪怪, 又要立即停止佢這樣做; 但唔開心都要做人架啦! 我別無他選.  昨日去完街返屋企, 佢好乖自己除鞋襪, 你地話係味古怪, 一係扭到7彩, 一係好正常.

鐘意咪實隻眼..... 今日我看他在校食早餐, 佢又係感, 但係我見老師都唔左止佢, 真係唔開心.  一陣約左老師攞評估表(類似成績表), 又要面對現實了,  明日又要返去評估中心見醫生,
不過我覺得現在心情, 沒什麼wor, 可能明日先識緊張

陸美媽
我個好似返工架, 5日半, 除紅色假期, 日日要返, 無暑假無新年假, 好底架!

hinhinmummy
軒軒間PLK係咪一樣啊?

各位
昨日見了i位老師, 傾了1小時, 大致都係話啊仔比起入學時, 各方面都有進步, 唯唔多說話 唉((((((((((((((((((((

今日去見醫生, 結果如下:  (現己2歲9個)
認知  :           約2歲
言語理解  :     約1.5歲
語言表達  :     約1歲 (現未識講野, 只有幾個音, 街'媽'腳)

醫生覺得佢不致於好差, 叻又無份, 因佢唔識說話, 但比起上次評估己叻了很多, 致少很多野都識做, 但社交差少同人溝通,因此建意入s位.
其實醫生既提意, 我一早有理準備, 但佢一講到話, 其實你己做得好好, (佢知我唔做野, 同佢做o.t. & s.t., 又晚晚同佢訓練)所有時間比晒個仔, 唔係個個好似你感, 自己應該找d活動比自己., 唔係會好慘.........等, 自己好感慨, 忍唔住流左幾drop眼淚出來, 真係無用....

‹ 上一主題|下一主題