用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 入讀特殊幼稚園或兼收位 , 應如何取捨?
樓主: windwind531
go

入讀特殊幼稚園或兼收位 , 應如何取捨? [複製鏈接]

Re: 入讀特殊幼稚園或兼收位 , 應如何取捨?

DEAR windwind531 :
我都知你地好抗拒〔特殊幼兒中心〕哩個名稱。
但為左小朋友得到最多的政府資源和最好的訓練。
你一定要冲破這個觀念。
小朋友經過評估後,在〔特殊幼兒中心〕會有好多專業治療師跟進,如在私人或自願機構,自費上堂都好貴

hoeve 寫道:
Hello HayBMum
其實點解要即停private training,唔可以繼續一段時間等小朋友適應左先咩?
其實SCCC的老師同普通幼園D老師一樣,有D會好D,有D會無咁好架,如果你覺得那個老師麻麻,有無得要求入第二班或者直頭搵第二間呀?其實SCCC都有面對收生不足問題架,通常佢地都盡量滿足家長要求架,除非真係無辦法啦。我以前接觸過的SCCC老師,大部份都好好的,大約8個裏面有1個唔好啦。你不妨坦白同個主任講下你的感受啦,睇下佢可以點安排嘛。

其實SCCC都有面對收生不足問題架---- 收生不足,點解我等左成19個月先有位0既     

Dear HayBMum,
我囝囝上年8月開學時,太細未久年齡入學。
而哩幾個月又無人退學,無得插班!所以要等到今年8月。我揀果個centre,同你一樣

HayBMum :
你去過邊兩間Heep Hong SCC呀!又去過邊間兼收位呀!我諗我地揀左同一間CENTRE呀!但我阿仔唔係A仔!阿仔係屬於發展遲緩!
FROM:Helen
‹ 上一主題|下一主題