用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望不指定小學部直升中一學額
go

德望不指定小學部直升中一學額   [複製鏈接]

回覆樓主

現在講緊兩個話題1) 龍小,龍中收聯繫學校有否固定標準;2) 聯繫學校升學率。

題目2 較簡單,樓主在多年前已有文章講不同學校的升學率的不同。他亦好明日GH 不是收晒小學學生上中。作為普通家長的我,始終都有一定期望,對不能盡收自己學生是有種失望的感覺。

題目1) 認為標準應該是明確、客觀而且持續,這樣家長才可以有準備。龍校家長的悲哀處是看似安全,但實際同普通學校生無分別,甚至更危險。

FunnyKMama 發表於 18-10-9 08:31
雖然我唔係德小家長,但當年小女都有德小插班offer,我地冇要到,好大部分原因都係因為升中問題。都有諗過 ...

百貨應百客,部分家長一樣功利,唔想比7月幾日的學費車費,有K1 offer 即cut N 班。所以一路都話最緊要matching

QQfishs 發表於 18-10-9 16:10
依個情況同好多人以為大攪珠入左九龍區最受歡迎果幾間女校,就以為可以讀到畢業一樣囉。某程度我都贊成set ...

點解德中收生要有彈性? 我聯想到的答案是當德小學生成績唔好就可以收少d , 由外面入多d 有質素的學生,咁整體水平可以維持。看似有道理,但學生質素不是受德小的教學質素影響嗎?學校教學問題就以學生升學率去調節。明明校舍黐埋,教長校監都是嗰批人,偏偏又話早就講左我地無la lung, 無保證過有幾多人可升學,有種公就我贏字就你輸的感覺。

gracelam 發表於 18-10-9 15:14
其實呢個post主要提醒一下D有直屬中學嘅小學, 將來有機會面對呢個問題。

因為好多家長以為入到就大安旨 ...

同意,而且學校(不是GH)可以好"無情",當家長好徬徨時,學校再送你一句我愛莫能助,真係比粗口更難聽。
‹ 上一主題|下一主題