用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 CTY Summer Program-HKU
發新帖回覆
樓主: MommyBB
go

CTY Summer Program-HKU   [複製鏈接]

想請問, 你哋知唔知CTY on-site summer program 會否好快滿?  

因呀仔之前考個SCAT test 分數未夠佢現在想報既program, 昨日已再online 考SCAT, 但上次考完後, 要2個星期先出到分數.  所以現在心大心細, 照以之前分數報小量course, 定耐心等, 但又怕佢啲course 好快滿.

barque 發表於 22-4-5 07:39
感覺上deadline 前報到名就可以。
謝謝回覆

Kai92 發表於 22-7-4 16:15
請問住係咪要自己安排?
要自己安排vise 和機票

回覆 JenLau88 的帖子

今年CTY 無在香港攪

回覆 charlene媽媽 的帖子

我仔會呀, 佢第二年去
你女已經報咗? 係邊個session?

回覆 charlene媽媽 的帖子

已報 LMU @ LA

bbroy 發表於 23-3-19 14:18
請問是不是做了網上SCAT,合資格就可以報網上或overseas課程?
每一科包括網上及Summer Program都有唔同分數要求, 做咗SCAT 後, 取得分數後, 再報課程.

xilihoo 發表於 23-5-30 21:20
剛剛這個四月底考了SCAT, 說人文和數學都可以修advanced 課程,我們計畫明年暑假飛去美國參加summer progr ...
會, 佢哋會以一個星期為一期, 當這個星期已超額報名, CTY 會已分數排, 高分優先取錄.
如果你有心儀科目, 又真係決定參加CTY暑假課, 可以早啲報名, 應該一月已開始報名, 機會都大啲.  

xilihoo 發表於 23-5-31 08:56
謝謝您的建議,因為verbal分數剛好達到Advanced分數線,擔心選不上喜歡的課程,我們更多想修人文方面的課 ...
如果早啲些報, 機會一定多啲.
另外, 到CTY Campus 上, 又是一個不錯的經歷, 嘗試一個人去處理日常問題, 更有機會遇上來由世界不同地區的小朋友, 都好開心.  我仔上年去完, 今年要去!   
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊