用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sjc chatroom
樓主: 147258
go

sjc chatroom [複製鏈接]

Re: sjc chatroom

新幹線
我住美孚, 我問過如果美孚上車, 就要8:00am上車.  好似好早咁!  妳有冇問過表衣幾點上車呀?

我同妳諗法都差吾多.  我本身諗住老公朝早車囡囡返學, 但只搭回程都要俾3/4車錢.  咁我情願俾十足車費, 萬一老公吾得閒都有校車返學

我記得交Registration Fee時, 另外有張紙話五月一再交埋雜費既餘數.  我諗學校三,四月會再通知.

ThePooh
以我覺得, 一定係會以中國人老師用英文教學, 但老師係吾係講Native English就吾係好知.  正如我讀書時, 英文老師, 數學老師都吾係講Native English.  So what do you think?

剛剛問過sjc 原來佢地k1會8月中開學.  平時幼稚園吾係9月先開學咩!

會呀!  等佢參觀下學校.  妳呢?  

聽聞這個月尾sjc會再有interview 俾後備生.  

原來小學是返 8:30, 咁怪不得美孚校車要8:00上車啦! 我覺得幼稚園同小學會係一架校車.  

Iv
我估大概60人, 佢個website寫k1有4 classes, 4x15=60人.  條數岩吾岩呢?  

sjc website 出左春節特刋, 大家可以睇睇.

news

我自己就無諗過最想囡囡讀邊間小學, 因為我驚我自己得個想字, 講真, 邊個吾想入瑪利諾,女拔呀!  但對我黎講實在太難啦!  anyway, 政府派位就一定會參加. 又如果sjc係好既, 都會繼續讀.

ThePooh
係吾係做果行d人, 待別多野想     
如果諗返轉頭, 想當年我自己都想讀瑪利諾.

收到風, 今年sjc k1收60人, 開4班.

我都有朋友星期六in完, 老師話俾佢聽11月時都有300幾人interview, 而今次interview會吾會係for後備生呢? 我諗要等今次interview出結果(accept or waiting)先知la.

悠悠媽咪
好耐無見啦!  妳小朋友在學校近況點呀?

講起sport day, 我囡囡間pre-nursery五月都有得玩, 佢地得兩歲半, 除左識跑步之外, 真係吾知仲識玩咩運動.  到時一定好攪笑.

悠悠媽咪
妳囡囡係坐校車or保母車?  

悠悠媽咪
八月中已經開學, 而八月一號註冊日先攪校車和校服, 會吾會太遲呢?  我以為五月一交學費果日就可以有校車和校服既information.

咁即是話5月1日去只係交雜費hk$1700, 而學費就在8月1註冊日先至交.

新幹線
K1會返半日.  妳呢?  

吾知最近有冇人問過黎緊k1幾錢學費呢?

mjzz
仲咩咁夜都吾訓, 還是妳係剛剛起身呢?   

我朋友interview時, 老師係話俾佢聽收4班, 每班15人.  除非係我朋友聽錯啦!

我諗攪聚會最好地點方便, 吾駛攪太多野, 和時間吾好太長(短聚), 我諗咁樣會多d人參加.

至於SJC2004新生網, 意見就要諗諗先, 但技術上既野, 就真係無能為力, 因為我吾識寫網頁.

mjzz
如果妳有技術人員就最好啦!  現階段都只可以提供我地d小朋友資料, 因為佢地都入學, 好難提供到學校d資料.  
5月1去完學校, 再去又一城飲o野, 我ok.  其他媽咪, 妳地點睇?

Hello, cmama
Welcome you!  可吾可以知道點解囡囡要轉校呀? 又點解揀sjc呢?

Dear all,

不如再Update下八月入SJC的名單.

1) 新幹線 (囝囝 K1)
2) 亮亮媽咪 (囝囝 K1)
3) BBChu (囡囡 K1)
‹ 上一主題|下一主題