用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~
樓主: 陸美爸
go

好擔心...醫生話BB發展遲緩~~ [複製鏈接]

Re: 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~

各位MAMI,我囝囝都有同一個問題,又係約2歲時發現,後來便轉到評估中心做TEST,見完姑娘和醫生便知囝囝語言發展慢半年,當時都好擔心,跟住醫生話同囝囝早D讀書,給他多D刺激都可以有幫助,又排期做言語治療,但要排到今年9月(我囝囝在03年尾做評估的),結果我幫囝囝報讀BB班,到現在囝囝已經3歲多,今年尾時見學校老師做評估,老師說囝囝有好明顯改善,初入學時成班同學都可以做到老師講的東西,如現在要排隊一個一個,跟住去洗手間,他都只是在遊雲,唔知做MUD,只做他自己做的事,又例如老師有NOTICE給家長,叫每人拿著,放學後給MAMI,老師說初時真係唔敢給他,因為怕他唔知點做,到過了一段時間,囝囝發現點解個個有NOTICE,而老師又唔給他呢?老師發現到他有這個?時便跟他說,我可以給你一張,但你唔可以隨便亂放,要見到MAMI就給MAMI,你做唔做到,囝囝便說可以,跟住他真做到放學後便給我,這是他的進步,證明他只是比同齡小朋友慢,只要有機會給他去學便可,到現在囝囝不是已全掌握到溝通的技巧,但日常的起居生活,如自己去洗手間,自己吃飯,穿鞋等他都可以做到,有時我怕他做不到要幫他,他反而跟我說要自己做,所以不用太擔心的,給他們點點時間,他們會做得到的,要相信自己的小朋友的能力,好快他便識駁你們咀了 :

SORRY!!咁遲至覆大家,因為一家大細去左旅行  

HINHINMUMMY,
我都覺得我係好彩,遇上一位好老師,可惜這位老師暑期後便不做了,真可惜 :cry:

陸美爸
我個仔讀完NURSERY後,改變了很多,我已經和他報了另一間普通幼稚園,冇排XX位
初時返NURSERY,我有同班主任講過我過仔表達方面唔係好好,同時,我也有講過佢比較好動,好坐唔定等,個老師好好,話會同我留意,叫我放心,佢返學後會有改善的,現在學期完了,有時帶囝囝出去和朋友食飯,飲茶,他們都覺得囝囝已經比較定和已懂得用眼睛去望(因為之前係完全唔會望住人去說話的),另一方面我都不時去提佢用眼睛去望住做事,不過他仍然係好動果隻,不時走來走去,佢老師初時都話佢坐唔定,而且重開門自己走,但過了一段時間已經有了改善,我想就如這裡其中一位MUMMY所講,真係要十分耕耘,才會有一分收獲,要好高EQ才可照顧到他們  
另外,我個仔有一個習慣,雖然佢唔喜歡用眼望人講話,但如果他同你講話你唔望佢,佢就會用雙手把你個頭轉到望佢為止,重要係重覆同一句說話,直到你回應他為止,你們的仔/女會唔會咁架

陸美爸
唔駛緊張喎,你囝囝好快會適應到,小朋友D感染力好強的,見同其他同學仔咁,佢地就會學,不過就好同唔好都會一齊學,現在還有一星期,同佢講下返學會好開心喎,有好多小朋友一齊玩,會.......等佢有個概念,佢就會快D適應到,希望你囝囝開開心心啦!   

陸美媽

多謝你!其實見佢有進步真係好開心架,而家重成日講我唔鍾意MUD我唔鍾意勿咁,有時真激親你
而家仲有排緊言語治療,希望到時真係聽到治療師話有進步,咁就可以放心D,因為我家姐個仔又係類似情形,到現在5歲都仲要去見言語治療,因為始終表達比同齡小朋友都仲係慢!
唔好意思,910要上班,所以不能食LUNCH,下次有機會好嗎?

陸美媽

多謝你!其實見佢有進步真係好開心架,而家重成日講我唔鍾意MUD我唔鍾意勿咁,有時真激親你
而家仲有排緊言語治療,希望到時真係聽到治療師話有進步,咁就可以放心D,因為我家姐個仔又係類似情形,到現在5歲都仲要去見言語治療,因為始終表達比同齡小朋友都仲係慢!
唔好意思,910要上班,所以不能食LUNCH,下次有機會好嗎?

陸美爸
好心急想知你囝囝返學的情況,快D報告啦!

我仔返學第一天冇咩唔習慣,因為已經返了6個月PN,只係有D小朋友要找MAMI,佢又要找MAMI,仲有老師讚佢好加,識數數目,佢都好開心,好ENJOY!

陸美媽
佢可能真係細D,但現在只有狠心D,多D同佢講要試0下其他食物,要多D同佢講學校的事情,等佢知多D冇咁陌生,又同佢講好快會返0黎接佢,叫佢肚餓就食,唔好唔食MAMI會心痛等,多D安慰佢啦!最初我個仔都係返學時唔要其他飲品,只要清水,佢老師問我點解佢唔要橙汁,唔要提子汁,更加唔要奶,我話我都唔知,因為佢在家時都有飲唔知點解係學校就唔飲,咁佢老師好有耐性,不斷要佢試,最後過左D日子,佢都有飲,給他多D時間,佢會有進步的,唔好咁擔心啦!

陸美媽,
恭喜你,仔仔開始有進步,証明佢只係差少少時間,冇問題!
食方面,不如同學校講,先由你放D乾糧在仔仔書包,如MAMEE講飽,餅等,然後你同仔仔講如果肚餓就食,又同老師講聲,等老師知道,等仔仔習慣在學校食野,然後再慢慢試下引佢食學校D野,咁會唔會好D!
‹ 上一主題|下一主題