用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否沒有報讀名幼(eg. 學之園)小一面試去唔到熱門名校 ...
發新帖回覆
樓主: PeppaMami
go

是否沒有報讀名幼(eg. 學之園)小一面試去唔到熱門名校?   [複製鏈接]

PeppaMami 發表於 23-3-19 13:24
多謝大家,因為自問好用心教小朋友,所以面試結果落差好大,自己心情都有些許低落,不過我都明白,這只是開 ...

熱門學校本身競爭都大,名幼亦唔係個個都可以去到,亦都唔係間間可以入到。如果你只報了熱門學校(eg over3000人爭百幾個學位),最後一手waiting都有可能。但係如果間間都去唔到2nd in,或多或少說明自己的教學方式出現問題,正常學術過關的小朋友通常至少都可以過到1st in。

nnchung 發表於 23-3-28 12:43
你都幾串wo, 我絕對唔認同嗰個家長去唔到2nd in, 係教學上問題, 你所講正常學術, 喺你眼中咩叫正常呢,  ...

既然玩考直私遊戲,正常學術當然是指正常學校會考的中英數,中英認讀,20以內加減法,重組句子,圖片描述,呢d大路野咯。如果想考到直私,又花左時間去教小朋友,但係如果最後小朋友掌握唔到,反思一下自己又有何問題呢?我都會經常根據小朋友的吸收情況調整我教她的方法,這個不是否定,是探索。我只是好心分享,不是想抨擊樓主。

nnchung 發表於 23-3-28 22:45
認真講我唔覺得呢d 係正常學術, 其實考小學根本就唔需要考到咁, 佢考唔到, 唔代表嗰個家長教法同埋小朋 ...

我唔想同你爭論 毫無意義
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊