用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs 陳守仁揀邊間好
樓主: catcat_tkl
go

培僑 vs 陳守仁揀邊間好   [複製鏈接]

catcat_tkl 發表於 24-1-19 04:55
兩間都唔係近屋企, 我住大西北
兩間都係好學校,
有TSL offer, 肯定会有其它更好offer, 睇定d先

catcat_tkl 發表於 24-1-19 22:49
tsl英文水平有幾高? 有smc咁高?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3879337&extra=page%3D3

個表show, 只有SPCC, DGS, GH, HY, SPCS, 好过SMC英文

catcat_tkl 發表於 24-1-19 13:48
我睇佢升中 真係50:50 好過培僑 好似買大細咁搏
要了解個考試制度分別
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3879660&pid=49293068&fromuid=2356337

Sing13 發表於 24-1-19 23:34
母語非中文既學生佔幾多百分比?佢哋英文點會唔好?
個世介唔会乜都好晒話差哂, 有得有失,睇下楼主要d乜, 佢自己最清楚

Sing13 發表於 24-1-19 23:42
如果有雙學制,事實證明,未見學校因集中「精英」學生考DSE而使成績變好,相反既例子就唔少。
...
冇錯, 所以我覺雙學制係好野泥, 唔哩係第一類定第二類, 对學生都係有着數

catcat_tkl 發表於 24-1-19 22:49
tsl英文水平有幾高? 有smc咁高?

还有一點,中文差d其实問題唔係真係咁大,唔好講培定陳,就算中文差如SMC,中文5+DSE只有HK平均水平,但3+係大過80%,而HK大學中文要求係3就夠,如果有星,中文冇3都得.

所以不管培定陳,我覺得唔太担心中文,担心英文好d.

Sing13 發表於 24-1-20 00:31

SMC有公佈過3+數字嗎,3322數字是否包括唔使考中文既非華語 ...

SMC 不嬲都唔對外公报成績,係網友open day 時影,之前有貼show 過,好似係2022, 2023DSE 成績果過貼,不过,講返正題,培同陳吧

Sing13 發表於 24-1-20 16:46

“Band1既英中,學生3322衰英文既极少,衰中文既就唔少啦,特别是英小上來既。“

其实按數句顯示(Poyan之前有提供過),  DSE 中文3+率係大过DSE英文3+率, 因為同時考中文英文的DSE同學數量应该是大致上一样,咁如果B1学生考英文得到3以上而中文得唔到, 即B23同學拿到中文3的人数比B23同学拿到英文3的多.

是這意思呢?

Sing13 發表於 24-1-21 09:08
即B23同學拿到中文3的人数比B23同学拿到英文3的多,合理
因為佢哋12年主力都是中文教學
咁你都講得岩,如果中文冇3,又冇星,d同學仔都應面对现实,唔好冧报医,其实,我估就算中文4,醫的机会都係細

TAIOU4 發表於 24-1-22 10:10
有好幾間女校都係對女仔咁「好」
不過係佢想升Banding
當學校以學生錢途去換取學校Banding時

其实都几其怪, 佢又唔比自己小友朋讀培,但又不段promote 培,更奇係重積極同正面過d用家,什致好似重知得多過d用家咁

Sing13 發表於 24-1-22 16:13
你有幫細路選科最好update自己先
https://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E8%B5%B7%E5%BA%95

這是你喜爱的wiki網對起底的解釋.

同你在EK都傾了n年了, 就算唔係friend都算網友一場,点解每次分享, 除了賬号一样外, 但就沒有点熟識感? 是否共用賬号(之前有網友 被指可能是两公婆共用賬号, 所以表达時, 大家感角不一致)?

Sing13 發表於 24-1-22 12:12
玩起底?

我全部用數據及真實source嚟說明,你有第一手資料歡迎提出,你更加熟悉既話可以發表你既高見。

其实就係冇數先要問吖嗎?

你成日剩係講5+同3大率,頂多比到個概念, 但巨體就睇唔到.比如,匯東5+都幾好,但着科睇,文科似乎比理科好,咁係咪即係适合文科学生多d

所以,只講general 唔係冇用,但仍未夠資料,如你有更細的每科.就請多多分享,唔好從覆copy and paste d 網上資料(網上係人都睇到的唔係冇用,但按科分的資料會更有用啫)

mcl233 發表於 24-1-22 21:47
學校員工?果然係孤獨的推銷員~

其实就算係員工或代表等, 又有乜問題,好似格離基崇咁,有老師回帖解答家長問題,更得到大家讚好

如果係咪係羅,佢冇需要“扮“用家, 相反,認左可能會得到更多讚同,得到信任,總比依家好,來來去去都只講d 表面大路野,並未能幫到未來用家解答心中最關建問題

反而,有d“真“用家既回覆就真係好有參考价值

此終,簡得培都冇乜可能零了解, 太大路和太表面的分享,幫唔到太多

小小金 發表於 24-1-26 11:07

培僑小一已經無教快,要留意下小朋友咩事跟唔上

前輩在另一貼的分享分訴很有用,請繼續多多分享,謝謝
‹ 上一主題|下一主題