用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 actuarial science Vs risk management Vs qfinl
發新帖回覆
樓主: qqmeow
go

actuarial science Vs risk management Vs qfinl [複製鏈接]

ANChan59 發表於 24-5-2 17:46
中大GPA滿分係4.0,其他大學會係高於4.0。

中大還要每科拉curve,然後GPA 再拉一次。近年GPA不用再拉一次 ...

原來3.3已1st class

ANChan59 發表於 24-5-2 17:46
中大GPA滿分係4.0,其他大學會係高於4.0。

中大還要每科拉curve,然後GPA 再拉一次。近年GPA不用再拉一次 ...

有次無意中見到UCL同IC d 資料, 見佢地1st class有成40幾%,我冧,係咪多成咁呀,原來3.3是1st class. 唔怪得你話有HR覺得HK的u勁d

https://www.ucl.ac.uk/students/sites/students/files/ucl_honours_degree_outcomes_statement_2019-20.pdf

ANChan59 發表於 24-5-3 07:13
我咁樣睇,香港嘅教育制度,考試制度,評分制度係有虐待心態,例如DSE是水平對照,然後在5之上拉curve,點 ...

可惜aptitude test 之類只能返影性格趨向,不能盡信,(有次HR搵我幫手睇下個test, 佢話將會比d senior leader做,我試玩,因我知目標係regional team lead,所以我按住呢個目標來答,結果每個attributes都最高分,所以我覺得aptitude test只能用來參考) ,更不能反影vertical knowledge.

(個人看法而已)

ANChan59 發表於 24-5-3 07:13
我咁樣睇,香港嘅教育制度,考試制度,評分制度係有虐待心態,例如DSE是水平對照,然後在5之上拉curve,點 ...

所以,有機會,比小朋友出外讀書,可以見見細面之如,又會易d有好成績畢業

liverpool2023 發表於 24-5-3 07:46
所以控制頂尖的人數還是需要吧?
我們以前會考高考年年代,不也是拉curve嗎?這樣的A才有意思吧?!

所以依家d公司,in親都段日計

ANChan59 發表於 24-5-3 07:56
你做一份,如果做兩份三份,然後mapped together就可能有不同結果,睇到申請人嘅真正性格跟公司嘅target  ...

係呀,依家DBA同DEng畢業時要做個project,设计分questionnaire,再 interview d senior mmgt,再張每条questions convert 做attributes,先再做regression. 所以,份questionnaire 好唔好,会唔會有引導性或bias係好關建. 但會易過PhD,因為PhD我冧除左商學院,其它都較難用questionnaire +regression 來出journal/transaction.

今時今日,life learning,continuous learning以是必要,即使退休后都要繼續學習,否則就会同d細路冇晒話題了.

ANChan59 發表於 24-5-3 07:57
兒子後來後悔了!

呵呵,佢依家可向London工作,是個很好的體驗

ANChan59 發表於 24-5-3 08:02
最後請人結果是否適合?

其实埋個level,都係 corporate animal,只係表面野,要泥砌人頭,最終都係老板d人.
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊