用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生媽咪會
go

民生媽咪會 [複製鏈接]

Re: 民生媽咪會

大家好!

我個女讀k1B班, 個老師話要帶一本課外書返學校, 等小朋友遲d交換睇, 你地o個班d老師有無咁講過?

我個女尋日無派書, 今日好似派左, 但要等我放工返到屋企先知係咩書.

tungwai, 老師話可以隨時交, 所以我尋日交左喇!

我都唔知點解, 但係真係今日先派書俾我個女, 但我未知係d咩書, 要放工返到屋企後先會知.

so, 好認同你o個句 : 希望我d小朋友都會鐘意我幫佢所選既路。

venus, 乜你個保母車姨姨咁衰架, 明知小朋友驚, 點都要安慰下佢架, 唔答人都得既?   

我個女連搭兩日保母車都o係車上嘔, 所以我打算聽日俾佢食麵包代替飲奶, 睇下會唔會好d?

venus, 俾我都唔鍾意啦! 不如試下搵過第二架車啦!

venus, 既然係熟人介紹, 咁就再睇定d先啦! 不過佢話沈叔好好人o者, 但是個姨姨唔係咁好人喎, 呢樣野都好重要架!

jj14, 星期一我同佢返學, 覺得班房裡有d凍, 不過有家長問老師, 老師就話因當日人多, 所以開大d冷氣, 平日唔會開咁大, 而且佢話班房裡唔同位置會唔同的, 風口位就會比較凍, 所以佢叫我地將外套放在書包內, 如果係凍的話, 佢地會幫小朋友著. 不過呢兩日天氣較涼, 而且保母車內也有冷氣, 所以我同佢著左外套先上車.

venus, 咁又係呀, 點知d人會唔會小氣架? 唯有再觀察下先啦!

我o個班都有個大肚媽咪喎, 星期一佢個女仲喊得好淒涼添!

tungwai, 咁我諗每班既做法都唔同喇, 因為我o個本圖書已經收左喇!

tungwai, 要寫名 & 包書 (是老師建議的).

剛剛個女話我知, 今日派左運動衫喇!

venus, 弊, 我無寫班別o係本圖書度添!  

venus, 你個仔無事嗎?

我校服同運動衫各買左兩套, 因為個女大汗, 等佢有得替換.

乜唔係收到運動衫後, 就開始跟時間表著返學咩?    我o個班係逢一, 三, 四上運動堂.

唔好意思, 剛證實應由22/9起才需要跟時間表著運動衫, 之前只需著校服返學.

venus, 我都未派手冊.

ElsaPoon, 我個女仲未派手冊喎? 買冬季校服d資料都係尋日派, 今日就要交回, 都好急下喎!

tungwai, 我都覺得個書包好重, 不過學校規定要帶晒咁多本書都無辦法, 唯有當係對個女既一種訓練啦!

tungwai, 係呀, 遲d仲可以參加小小健美小姐選舉添呀!    

chloetam, 唔使帶晒d書, 真係好消息!

venus, 最近早晚天氣較涼, 小朋友真係好易中招.... 祝你個仔快d好番.

ILOVEHONGKONG, 好高興識到同班的家長.

我仲返緊工, 所以未知學校派左乜野?

你個女好叻識得講俾你聽, 我個女淨係話老師講過一個故事, 係烏龜賽跑(仲要係從個女所講既野, 我去估個名), 問佢有無教書, 佢話無喎, 都唔知真定假!

我個女尋日都係畫圓圈, 所以我諗全班都係畫圓圈喇!

得閒上黎呢個topic再傾計呀!  

elsapoon, 你睇番溫習簿, 上面貼住教左d乜野書, 你跟住去溫就得喇!

calvin仔媽媽, 你個仔好醒喎, 識得講番係畫汽球, 我個女淨係話畫圓圈, 畫好多圓圈.....  

ilovehongkong, 乜有分組呀? 我個女無講呀, 等我今晚問下佢先.  

我個女話老師教左"有隻雀仔趺落水"呢首歌, 所以佢呢幾日成日都o係度唱.  

elsapoon, 溫習簿上有貼上教左d乜喎, 你再check下!

tungwai, 我未聽過o個2只cd, 乜咁唔惦呀?

calvin仔媽媽, 我問個女係咩組, 佢話係汽車組, 都唔知真定假?

venus, 我個女未喊過, 所以我無呢個煩惱, 不過佢搭保母車, 頭3日嘔, 之後無嘔, 今日再嘔過, 都唔知點解? 佢話個姨姨叫佢唔好飲奶喎, 咁都得?

我諗你試下同老師傾下, 睇下佢點解唔願意返學?
‹ 上一主題|下一主題